Sátrat választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell sátrat választani?

Satorvalasztas.jpg

A természetjárás és kikapcsolódás egyik szórakoztató módja a sátorozás. Legyen szó családi vagy baráti kirándulásról egy közös, jól sikerült sátorozás felejthetetlen élmény mindenki számára. De mire kell odafigyelni, amikor meg akarod találni a számodra megfelelő sátrat?

[szerkesztés] Lépések

 1. A sátor kiválasztása előtt gondolj végig néhány szempontot, mely alapján ki tudod választani, hogy milyen sátorra van szükséged.
 2. Gondold át, hogy hány főre veszed a sátrat. Nézd végig, hogy hosszú távon mikor fogod használni a sátrat. Utazásaid során inkább egyedül vagy csapatban szoktál mozogni? A sátor méreténél az alapterület nagyságára és a férőhelyek számára vonatkozó adatokat nézd meg.
 3. Vedd figyelembe, hogy milyen időjárásnál fogod használni a sátrat. Alapszabály, hogy mindig a várható legdurvább időjárásra készülj. A sátrad fog számodra menedéket biztosítani, így érdemes felkészülni minden eshetőségre.
  • Ha nagy páratartalmú helyeken túrázol, akkor fontos a megfelelő ventilláció. A sátornak legyen nagy ablaka, tetőszellőzője és hálós ajtaja.
  • Ha inkább esős időben használod a sátrat, akkor mindenképpen kétrétegű sátrat válassz, melynél kisebb a beázás kockázata.
  • Ha nem csak nyáron szeretnél sátorozni, akkor a 4 évszakos sátrak közül kell választanod, mely akár egy téli viharban is megállja a helyét.
 4. Mérd fel, hogy mekkora a számodra megfelelő sátorsúly. Fontos, hogy a sátor mérete és súlya egyensúlyban legyen. Általában a küszöbérték 2 kg/fő, tehát pl. egy 2 személyes sátor ne legyen több 4 kg-nál. A sátor súlyát minden termék esetében jelzik a tájékoztatóban.
 5. Ellenőrizd, hogy milyen gyorsan tudod felállítani a sátrat.Manapság előtérbe kerülnek a minél könnyebben felállítható sátrak, hiszen sokszor kevés idő marad a sátor felállítására. Nézz körbe a választékok között, és keresd meg a számodra legszimpatikusabb megoldást.

[szerkesztés] Tippek

 • A sátor méreténél kalkulálj a csomagokkal is. Ha többen használjátok, érdemes olyan sátrat választanod, ahol előtér is van.
 • Ha átlagnál magasabb túrázó vagy, akkor olyan sátrat válassz, melynek padlóhossza legalább 220-230 cm.
 • Utazáskor a sátor kellékeit akár szét is lehet osztani az útitársak között, így nem kell egyedül cipekedned.
 • Mielőtt megveszed a sátrat érdemes megnézned kicsomagolva, amennyiben erre a boltban lehetőséged van, akár felállítva is.
 • Az új sátradat az első túrázás előtt mindenképpen állítsd fel otthon. A gyakorlat hatalmas segítség lesz, ha éppen sötétedéskor vagy egy vihar előtt kell gyorsan felállítanod a sátrat.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Saját elképzelés az igényeidről a sátradat illetően
 • Eladó segítsége
 • Egy kísérő, együtt könnyebben megy a vásárlás


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha a sátrad tartós, erős napsugárzásnak van kitéve, fedd le valamivel, mert hamar kifakulhat és károsodhat az anyaga.
 • Ha stabilabb sátrat szeretnél, mindenképpen a cövekkel rögzíthető fajtát válaszd. Ennek alapját cövekkel erősíted a földbe, ezáltal sokkal ellenállóbb lesz az szél vagy egyéb időjárási viszontagságokkal szemben.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk