Repülésre felkészülni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell repülésre felkészülni?

Repülő.jpg
Ha repülő utazunk, be kell tartanunk néhány szabályt, hogy ne legyen belőle kellemetlenségünk később?

[szerkesztés] Lépések

 1. A repülés menete:
  1. A monitoron válaszd ki az úti célt, ahova menni szeretnél, majd nézd meg, hogy hányas pultnál kell becheckolni hozzá. A legtöbb légitársaság online becheckolást vár el az utazást megelőző egy hétben, és a kinyomtatott igazolást kell vinni, amit ezeknél a pultoknál ellenőriznek. Ha előzetes online bejelentkezés szükséges és nem tetted meg, akkor megteheted a reptéren is, de plusz költséget számolnak fel érte.
  2. Leadod a poggyászod, ami általában nem lehet több mint 20 kg, majd megkapod a beszállókártyád!
  3. A táblázott jelek alapján elindulsz a belépő kapuk felé, ahol át kell esni az ellenőrzésen, ahol minden fém tárgyat le kell venni, mivel egy mágnes kapuval átvilágítanak és a kézipoggyász tartalmát is átvizsgálják, ilyenkor veszik el a folyadékokat, szúró eszközöket és az öngyújtót stb..
  4. Ha túl vagy a biztonsági átvizsgáláson, nézd meg a monitorok segítségével, hogy melyik kaputól indul a géped, és menj oda! Ha vásárolgatni szeretnél a repülőtéri boltokban, akkor is először keresd meg a beszálló kapudat, mert a nagy repterek esetében ez akár 20 perc sétányira is lehet, és úgy is minden kapu közelében vannak boltok, ahol még beszerezhetsz ezt-azt!
  5. A kapuk általában indulás előtt 30-40 perccel nyílnak meg, ekkor kell követni a többieket és beszállni a gépbe, ami előtt még ellenőrzik a beszálló kártyát és az úti okmányokat.
  6. Keresd meg a gépen a helyed, ülj le és csatold be magad, és már indulhat is a repülés!
  7. Leszálláskor is kövesd a többieket, akik úgyszintén a kijárat felé tartanak! Útközben lesz egy futószalag, amin érkeznek a csomagok, ekkor amint meglátod a sajátod, vedd le, és már mehetsz is el a reptérről!
 2. Mit vihetek fel a gépre a kézipoggyászban? A kézipoggyász általában egy max. 10 kg-os a légitársaság által meghatározott méretű csomag lehet, amely a következőket tartalmazhatja:
  1. Az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépek fedélzetére, melyek egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók. A kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni. Az utasoknak maguknak kell biztosítaniuk a folyadékok szállítására alkalmas műanyag zacskót, de a reptér területén is beszerezhetők általában.
  2. Mi számít folyadéknak? Aeroszolos és golyós dezodorok, csokoládé krémek, krémek, italok, habok, kenhető sajtok, zselék, folyékony ajakrúzsok, folyadékos maszkok, folyékony állapotú keverékek, testápolók, olajak, paszták, mogyoróvaj, parfümök, spray-k, levesek, szörpök, szirupok, víz, joghurt.
  3. A kézitáskában felvihetjük a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket.
  4. A biztonsági átvizsgálás után, az ellenőrzési pontokon túl, bármilyen folyadékot vásárolhatunk (italt, parfümöt, stb.) a repülőtéri boltokban, és utána ezeket magunkkal is vihetjük az útra.
  5. Továbbá nem lehet nálunk semmilyen éles tárgy, amely szúró, vágó eszköznek minősül, mint például hegyes, körömreszelő vagy kisolló, mert ezt azonnal elveszik az ellenőrzésnél, és nem kapjuk vissza!

[szerkesztés] Tippek

 • A biztonsági átvilágítás és a checkolás kissé hosszadalmas folyamat, így érdemes legalább két órával az indulás előtt a reptérre érkezni.
 • Terhesen lehet repülni? Az orvosok szerint a terhesség 35-36. hetéig engedélyezett a repülés, ezután - amennyiben feltétlenül szükséges - csak orvosi igazolással szállhat fel a leendő kismama. Veszélyeztetett terheseknek a repülés egyáltalán nem ajánlott. Ráadásul a repülőutak alkalmával a hosszú távú ülés növelheti az egyébként is esélyes trombózis kockázatát.
 • Ha félnél a repüléstől, akkor itt hasznos tippeket találsz, hogyan küzdheted le a repüléstől való félelmed!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskó.
 • Úti okmányok
 • Beszállókártya

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minden biztonsági előírást tarts be a becheckolás és a repülés során is, különben komoly bírságokra számíthatsz, és akár még az életed is veszélybe kerülhet a gépen!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka