Reagálni, ha szirénázó mentőautó, tűzoltókocsi vagy rendőrautó tűnik fel

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell reagálni, ha szirénázó mentőautó, tűzoltókocsi vagy rendőrautó tűnik fel?

Mento.png
A mentősök, tűzoltók, rendőrök életeket mentenek, az utcákon közlekedőknek sokszor mégis fontosabb, hogy előbb beérjenek a munkahelyükre, haza vagy például vásárolni, mint hogy utat engedjenek a sürgős esetet szállító mentőautónak, a szirénázó vagy megkülönböztető jelzést használó tűzoltókocsinak. Az, hogy ilyen esetben megfelelően viselkedjünk a KRESZ szerint és erkölcsileg is kötelességünk. Íme a legfontosabb tudnivalók.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] A kapcsolódó KRESZ szabályok

 1. Biztosítsuk az akadálytalan továbbhaladást! A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását — félrehúzódással és a szükséghez képest megállással — lehetővé kell tenni.
 2. Csak fokozott óvatossággal közelítsük meg. Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.
 3. Ne előzzük meg! Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.

[szerkesztés] Autósként a gyakorlatban így cselekedj

 1. A mentőkocsit ne kényszerítsük hirtelen fékezésre, mert ez komoly traumát okozhat a betegnek.
 2. Ha látjuk feltűnni a mentő- vagy rendőrautót, tűzoltókocsit, alap sebességünk mellett keressünk kitérési lehetőséget. Egy sávos út esetén lassú fékezéssel húzódjunk az út szélére. Tegyünk így akkor is, ha a figyelmeztető jelzést használó jármű szembe jön velünk.
 3. Kétsávos útnál, ha folyamatos a haladás, a külső sávba álljunk át, így a belsőben a mentő, tűzoltó vagy rendőr szabadon el tud menni.
 4. Ha a kétsávos úton lassú a haladás, a két sáv szélére húzódjunk, így középen adva utat.
 5. Három vagy több sáv esetén azt vegyük figyelembe, hogy melyikben halad a kékfényes kocsi, és azt tegyük szabaddá.
 6. A piros lámpánál mindig hagyjunk némi helyet az előttünk álló mögött, hogy szükség esetén ki tudjunk térni oldalra.

[szerkesztés] Gyalogosként, kerékpárosként

 1. Gyalogosként, kerékpárosként is figyeljünk a mentősökre, tűzoltókra, rendőrökre. Ne szaladjunk át előtte az úton, biciklivel is húzódjunk félre.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne hallgassuk olyan hangosan a zenét, amely elnyomná a megkülömböztető jelzés hangját.. Nem mellesleg ez egyébként sem árt, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • a KRESZ ismerete
 • józan ész
 • empátia

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne kövessük a mellettünk elhaladó mentőautót, tűzoltókocsit, hogy így jussunk előnyhöz. Ők is bármikor belefékezhetnek, aztán hozzánk is hívhatnak egy mentőt…

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag