Pelmenyit készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell pelmenyit készíteni?
Az orosz raviolinak is becézett ételkülönlegesség, bár nem az egyik leggyorsabban elkészíthető étel a világon, mégis megéri kipróbálni, a végeredményben senki sem fog csalódni.
[szerkesztés] Lépések
- Készítsd el a tölteléket. Ehhez reszeld le a vöröshagymát, amit 2-3 kávéskanál só és őrölt feketebors kíséretében a darált húsba beledolgozol. Ezután rakd be a hűtőbe.
- Készítsd el a tésztát. Sózd meg a kimért lisztet. Készíts fészket a közepébe, amibe a tojást beleöntöd. Adagolj hozzá vizet, amíg kemény, de nyújtható tésztát nem kapsz. Pihentesd a tésztát legalább egy órát.
- Egy lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 mm vékonyságúra. Majd fogj egy pogácsaszaggatott (a kisebb fajtát) és szaggasd ki a tésztát.
- A kapott kiskorongok közepére tegyél egy kávéskanálnyi húst (ne kend szét, maradjon kis gombóc középen).
- Ezután hajtsd félbe a korongokat úgy, hogy a sarkaikat jól összetapasztod, összecsíped.
- Ha nagyobb adagot készítesz, akkor lisztezd be a gombócokat, hogy ne ragadjanak össze, és zacskóba összegyűjtve száműzd a mélyhűtőbe.
- Ha megfőznéd, és azonnal tálalnád, akkor tegyél fel egy fazék vizet forrni, ami akkora, amekkorában bőven elférnek a gombócok. A vizet ízesítsd leveskockával, lehetőleg erőleves, marha- vagy tyúkhúslevessel. A forrásban lévő vízhez add hozzá a gombócokat és közepes lángon főzd kb. 15-20 percig, de inkább kóstolgasd, úgy az igazi.
- Ha elkészültek, tegyél a tetejükre tejfölt és reszelt füstölt sajtot. A tejfölt kihagyhatod, sajttal is nagyon finom.
[szerkesztés] Tippek
- Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, amit nem főzöl meg, hanem a mélyhűtőben tárolod. Ezeket bármikor előveheted és megfőzheted, nem kell megvárnod, míg kiolvad.
- Érdemes egy-két csepp olívaolajat adnod a forrásban lévő vízhez, hogy ne ragadjanak össze a gombócok.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 1 kg darált hús (sertés)
- 1 db vöröshagyma
- 75 dkg liszt (rétes)
- 1 db tojás
- Só
- Őrölt fekete bors
- Víz
- Sajt (legjobb, ha füstölt)
- Tejföl
- Leveskocka
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Mindig lisztezd be a gombócokat, miután összegyúrtad őket, hogy ne ragadjanak össze.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját tapasztalat