Megnyugodni

Innen: Hogyankell.hu

(Oldani a stresszt szócikkből átirányítva)

[szerkesztés] Hogyan kell megnyugodni?

Ha stresszes, ideges vagy, akkor itt az idő, hogy elsajátíts néhány hatékony és eredményes technikát a nyugalom gyors visszaszerzésére. Az alábbiakban 4 különböző módszert is bemutatunk arra, hogyan kell megnyugodni.


[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Figyelj a testedre

 1. Koncentrálj a tökéletes légzési technikára. A levegőt az orrodon keresztül lassan szívd be és a szádon keresztül szintén lassan lélegezd ki. Ez a technika segít a nyugodt állapot elérésében. Lenyugodni-megnyugodni-legzestechnika.jpg
 2. Rázd a vállad, hogy kiadd a feszültséget! Ez egy nagyszerű gyakorlati módszer arra, hogy kiengedd a feszültséget. A rázás mellett alkalmazható a vállkörzés is, ekkor a válladat hátulról felfelé indítva körző mozgást kell végezned.
 3. Feküdj le vagy ülje le valamilyen kényelmes, nyugodt helyre! Csukd be a szemed, ha teheted, közben hallgass lassú zenét. Engedd, hogy a feszültség távozzon a homlokodból, nyakadból, kezedből. Képzeld el sorban minden testrészedet, ahogy pihenni kezd.

[szerkesztés] Stresszoldás a viselkedés megváltoztatásával

 1. Legyen az a célod, hogy „többet élni, kevesebbet stresszelni”. Soha ne feledd, hogy az életedet te irányítod, ne engedd, hogy a félelmeid és az aggodalmaid irányítsanak.
 2. Mindig maradj pozitív. Vannak dolgok, amikre egyszerűen nincs ráhatásod, ezeken nem tudsz változtatni. Emlékeztesd magad arra is, hogy nem te vagy az egyetlen ember, aki hasonlóan nehéz szituációban van.
 3. Kerüld azokat az embereket, akik számodra a stressz forrását jelentik. Persze néha ez lehetetlen, de próbáld meg olyan emberekkel körbevenni magad, akik szeretnek, odafigyelnek rád. Ha nem tudsz eltávolodni egy stresszt okozó személytől, akkor kezeld a helyzetet.
 4. Értékeld a helyzetet egy másik nézőpontból, így csökkentheted a stresszt. Tegyél fel magadnak olyan kérdéseket, amik segítenek ebben. Például „Mi a legrosszabb, ami történhet?” Ezt a kérdést gyakran alkalmazzák életvezetési tanácsadók, ezzel kényszerítik rá az alanyt arra, hogy a teljes, a katasztrófáig tartó folyamatot áttekintse. Ha pedig valaki már látja a legrosszabb végkifejletet, akkor fel is tud készülni annak elkerülésére.
 5. Szakítsd időt a relaxációra, pihenésre. Keress egy csöndes helyet, ahol kizárólag magadra koncentrálhatsz. Lenyugodni-megnyugodni-relaxacio.jpg
 6. Menj el egy folyóhoz. A víznek erős meditációs hatása van, a vízhez társuló érzékelések – például a kellemes csobogás – segítenek megnyugodni. Ha erre nincs mód és lehetőség, akkor csukd be a szemed és gondolj arra, hogy egy csöndes erdőben csobogó folyó partján csücsülsz.
 7. Tartsd magadnál egy olyan képet, ami számodra a nyugalmat jelenti. Egy szép, természetben készített fotó, vízesést, tengert ábrázoló kép megtekintése segíthet a stresszes csökkentésében. Lenyugodni-megnyugodni-nyugtato-kep.jpg
 8. Ne ostorozd magad! Ha éppen bal lábbal keltél ki az ágyból, akkor ne kezdj magad ostorozásába. Ha például tükörbe nézel, ne mondd azt, hogy úúú, de rosszul nézel ki. Koncentrálj a pozitív dolgokra, mondj inkább kedvező dolgokat magadnak, magadról.

[szerkesztés] Ének és tánc, mint nyugtató

 1. Énekelj el vagy hallgass meg egy boldogságot sugárzó nótát. Zene és ének kitűnő hangulatjavító, ráadásul gyorsan hat, meg fogsz lepődni, mennyire. Lenyugodni-megnyugodni-tanc-zene.jpg
 2. Táncolj úgy, mintha senki nem látná. Kapcsold be a rádiót, keress valami klassz és kedvedre való számot, aztán kezdj el táncolni, ne törődj semmi mással.

[szerkesztés] Kösd le magad, foglalkozz mással

 1. Használj stresszlabdát! Ez egy tenyérben könnyen összenyomható habszivacs labda. Gyűrd össze legalább 50-szer, így figyelmedet elterelve csökkentheted a stresszt.
 2. Számolj el 10-ig! Mielőtt a stressz hatására valami olyat tennél, amit később megbánsz, számolj el 10-ig (ha nagyon stresszes vagy, akár 100-ig is).
 3. Írj naplót! Ha nyugtalan vagy, valami bánt és nincs kinek elmondanod, írd le magadnak egy naplóba. Az írás, érzelmeid, félelmeid papírra vetése nyugtató hatású, ráadásul így át tudod gondolni a (rossz) helyzetet is. Lenyugodni-megnyugodni-naplo.jpg
 4. Légy állatbarát. Tölts minél több időt állatokkal, ők segítenek feldolgozni a nehéz pillanatokat. Nincs is jobb, mint egy érdekek nélküli szőrpamacsot simogatni. Mondd el az aggodalmaidat kedvenced társaságában.
 5. Találj magadnak valamilyen hobbit! A hobbi egy nagyszerű módja annak, hogy feltöltsük a lemerült akkumulátort.
 6. Csinálj valami olyat, ami tartósan eltereli a figyelmed! Néhány tevékenységtipp: Lenyugodni-megnyugodni-figyelem-eltereles.jpg
  • olvass könyvet,
  • nézz meg egy filmet,
  • végy egy habfürdőt,
  • kertészkedj kicsit,
  • menj el sétálni,
  • vagy csak egyszerűen üvölts egy nagyot!

[szerkesztés] Tippek

 • A friss levegő az egyik legjobb természetes stresszoldó.
 • Ne tervezz meg mindent előre, s akkor nem fog csalódás érni, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Nyugalmat sugárzó fotó
 • Könyv
 • Stresszlabda
 • Meditációs technika


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne tárgyakon és embereken töltsd ki, vezesd le a stresszt!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag