Okostelefont vásárolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell okostelefont vásárolni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Telecommuncations_g177-IPhone_p70773.html
Az okostelefon lényegében egy miniatűr számítógép, ami telefonként is funkcionál. Mivel azonban nem feltétlenül egy olcsó eszköz, érdemes alaposan megfontolni, hogy melyiket válasszuk. Ehhez adunk segítséget.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk?
  • Ha az okostelefont csak olyan alapvető funkciókra használnánk, mint a telefonálás, némi internet, fényképezés, zenelejátszás, akkor olcsóbb készüléket is nyugodt szívvel választhatunk. Olcsó okostelefonnál kevesebb a RAM, kisebb a processzor és kevesebb a belső tárhely. Bár lehet, hogy az alapból telepített alkalmazásokkal még tökéletesen fut, ha mi is telepítünk újabb és újabb appokat, egy idő után megtelik a memória, belassul a készülék, a túl sok adatforgalom miatt lefogy kártyás feltöltés esetén a feltöltött pénz.
  • A drágább készülék általában nagyobb képernyőt, felbontást (kijelző és kamera), háttértárat és memóriát jelent. Emellett erősebb és több processzort, valamint extra szolgáltatásokat is kaphatunk, a terméktámogatásról nem is beszélve.
 2. Vegyük kezünkbe, „tapogassuk meg” a készüléket, nyomkodjuk a gombokat, használjuk az érintőképernyőt, hogy lássuk, mennyire áll kézre, milyen a súlya, az anyaga.
 3. A használatnak megfelelő kijelzőjű okostelefont válasszunk!
  • Ha sokat szeretnénk a telefonon internetezni, e-maileket írni és olvasni, akkor egy kis képernyő egy idő után őrületbe fog kergetni minket. Ha viszont nagy kijelzője van az okostelefonnak, azt nem tudjuk csak úgy zsebre vágni. Általában a 9-11 cm átmérőjű kijelző egy optimális választás.
  • Szintén fontos kérdés, hogy érintőképernyős legyen vagy sem? Előbbi esetében könnyebb az interneten böngészni, sms-t, e-maileket írni azonban kényelmesebb billentyűzettel ellátott készüléken. A legnagyobb kényelmet a köztes készülékek nyújtják.
  • Fontos adat a képpontsűrűség is, melyet pixel per inchben (ppi) adnak meg. Minél nagyobb ez a szám, annál szebb, részletgazdagabb lesz a kép.
  • A technológia szempontjából választhatunk TFT, IPS és Super AMOLED kijelzők között. A TFT a leggyengébb technológia, HD videók megtekintésére nem is igazán alkalmas, és csak bizonyos szögben látszik jól a képernyő. A másik véglet a Super AMOLED, mely jelenleg a legjobb.
 4. Válasszunk megfelelő processzort! Az okostelefon átlagos használatához 800 Hz-1GHz-es processzor már elegendő a jelenlegi viszonyok között. Ha játszani is szeretnénk, nem árt ha dupla magos processzorral rendelkező készüléket választunk.
 5. Nézzük meg, mekkora memóriát adnak hozzá! Általában 256 MB-tól indulnak az okostelefonok, ennek duplája már bőven elég egy általános használathoz. Előfurdul, hogy egy készülék csak belső tárhelyes, így ennek memóriája tovább nem bővíthető.
 6. Fontos az operációs rendszer is! A legelterjedtebb operációs rendszerek az iOS, az Android, valamint a Windows Phone. Nagyjából egyikkel sem nyúlhatunk nagyon mellé, érdemes ezek közül választani.
 7. Ha már valamennyire kialakult az elképzelésünk arról, hogy milyen típusú készüléket szeretnénk, nézzünk körül az interneten, olvassunk vásárlói értékeléseket, teszteket.

[szerkesztés] Tippek

 • Gondoljuk meg, hogy valóban szükségünk van-e okostelefonra vagy valóban okostelefonra van-e szükségünk. Lehet, hogy elég nekünk egy hagyományos mobiltelefon is, vagy érdemesebb egy hagyományos mobilt és pl. egy tabletet beszereznünk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • idő
 • pénz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az árak esetében nézzünk alaposan körül. A mobilszolgáltatók gyakran kínálnak kedvező áron készülékeket, ugyanakkor a hűségidő és az előfizetési árak miatt lehet, hogy mégis jobban járunk egy olyan készülékkel, amelyért most a teljes árat kell kifizetnünk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell