Nyakkendőt tisztítani, vasalni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell nyakkendőt tisztítani, vasalni?
Törődj a nyakkendőiddel és azok meghálálják majd ezt a gondoskodást! Útmutatónk mindenre kitér a selyem, gyapjú, poliészter és pamut nyakkendőkkel kapcsolatban, legyenek az tisztítás, a vasalás vagy a tárolás kérdései!
[szerkesztés] Lépések
- Teendők étel- vagy italpecsét esetén:
- Egy egy kanállal vagy egy tompa késsel távolíts el annyit az ételpecsétől, amennyit csak lehet.
- Ha ital vagy került a nyakkendődre, egy szalvétával itasd fel a foltot, amennyire csak lehet.
- Ezután egy száraz szalvétával töröld meg (de ne dörzsöld) a foltot. Nagyon hatásos tud lenne még erre a célra a buborékos víz.
- Egyes pecsétek és foltok különleges figyelmet és gondot fognak igényelni.
- Zsírpecsétek. Hintőporral vagy kukoricakeményítővel szórd be, majd néhány óráig hagyd úgy.
- Tinta. A tintafoltot az eltávolítása előtt hagyni kell megszáradni. Ha vízet adsz hozzá, a folt csak szétfolyik és a paca még nagyobb lesz. Ha már száraz, egy szövetdarabbal és némi alkohol vagy kézfertőtlenítő segítségévek töröld meg a foltot, majd hagyd száradni. A folyamatod addig ismételd, amíg a tintafolt teljesen el nem tűnik.
- Vörösbor. Ha bor loccsant a nyakkendődre, azonnal vedd azt le és keríts asztali sót (lesz az ott valahol) a folt felitatására. Arra ügyelj, hogy a sót csak hintsed a foltra, ne dörzöld bele. A folt maradékától a tintánál alkalmazott alkoholos ruhadarab módszerrel szabadulhatsz meg.
- A pamut vagy poliészter nyakkendők kézzel mosása:
- Tölts meg egy mosdókagylót hideg vagy langyos vízzel.
- Adj hozzá egy evőkanálnyi mosószert.
- Helyezd a nyakkendőt a vízbe és mozgasd egy ideig ide-oda.
- Hagyjad a nyakkendőd ázni kb. 10 percig.
- Ezután vedd ki a nyakkendőt, engedd le a vízet, és töltsd fel a mosdókagylót tiszta, hideg vízzel.
- Helyezd a nyakkendőd a vízve és addig öblögesd, amíg a szappan maradéka el nem tűnik róla.
- A vizet egy darab törülköző segítségével nyomkodd ki a nyakkendőből.
- Akaszd fel a nyakkendőd száradni.