Motiválni gyermekedet a házifeladat elkészítésére

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell Motiválni gyermekedet a házifeladat elkészítésére?

Hazifeladat.jpg

Kevesen szeretik, ha az iskolából hazaérve még a házifeladattal kell foglalkozniuk. Sokszor a szülő és a gyerek is felesleges nyűgként éli meg. Azonban szülőként nagyon sokat segíthetsz gyermekednek, hogy motivált legyen a feladatok elkészítésében. Ezzel a gyermeked is fejlődik, és közben talán te is értékes tapasztalatokkal gazdagodhatsz.


[szerkesztés] Lépések

 1. Állíts fel egy napi rutint. Nagyon fontos a gyerekek számára, hogy otthon tudja a nap felosztását, ismerje a kereteket és tudja, hogy mikor van a házi elvégzésének ideje. Ez minden gyerek esetében különböző. Van, aki hazaérkezés után azonnal szeret túl lenni a feladaton, van azonban olyan gyerek, akinek szüksége van egy rövidebb pihenésre mielőtt belekezd a tanulásba.
 2. Teremtsd meg a megfelelő légkört a házifeladat elvégzésére. Úgy kell kialakítani a gyermek számára a tanulás helyét, hogy ne vonják el a zavaró tényezők a figyelmét.
  • Vizsgáld meg, hogy van e elég fény a szobában.
  • Ügyelj rá, hogy a megíráshoz használt asztal, felület rendben van e. Van e elég hely a házi elkészítéséhez.
  • Nézd meg, hogy ki van e kapcsolva a tv, számítógép és lehetőleg a telefonja is le legyen némítva.
  • Ha a gyermekednek szüksége van internetre a házi megírásához, figyelj rá, hogy ne terelődjön el a figyelme, hanem a feladatra koncentráljon.
 3. Állíts fel időkorlátot gyermeked számára. Beszéljétek meg, hogy mennyi időre van szüksége a feladat elvégzéséhez. Időzítő órán állítsd be a megbeszélt időt, és biztasd, hogy idő előtt készüljön el.
 4. Segíts gyermekednek ütemezni a feladatokat. Ha nagyobb lélegzetvételű házit kap, közösen készítsetek tervet az elvégzésről. Akár saját tapasztalataidat is elmondhatod arról, hogy milyen következményei vannak a halogatásnak.
 5. Biztosíts minden eszközt, ami a házi elvégzéséhez szükséges. Olyan helyen legyen, ahol elérthető gyermeked számára. Érdemes ellenőrizned, hogy az eszközök visszakerüljenek a helyükre.
 6. Jutalmazd meg gyermekedet a jól elvégzett háziért.
  • Adhatsz kisebb jutalmakat gyermekednek. Például kirakhattok egy plakátot a falra és az elvégzett házifeladat után ragaszthat rá matricát.
  • Gyűjthet plusz pontokat a háziért, amiket a hétvégén vagy hónap végén beválthat. Választhat például valamilyen terméket egy általa kedvelt boltban, vagy egy közös programot, amin együtt részt vesztek.
  • Van, hogy nem is kell nagy jutalom gyermeked számára, csupán néhány elismerő és dicsérő szó, ha jól végezte a feladatot, vagy valamit jól megértett. Ez nem kerül semmibe, de minden gyereknek nagy szüksége van a pozitív megerősítésre.


[szerkesztés] Tippek

 • Éhesen nagyon nehéz koncentrálni. A tanulás előtt biztosíts gyermeked számára megfelelő ételt. Mivel a gondolkodáshoz friss szellemi állapotra van szükség lehetőség szerint egészséges ételeket adj gyermekednek.
 • A játékos feladatok segíthetnek gyermekednek, hogy jobban megértse a házifeladatot és szívesebben foglalkozzon vele. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy apró játékkal máris oldhatod a kötelező feladat rossz szájízét.
 • Ha gyermeked egyedül nehezen vehető rá a házira, esetleg osztálytársaival, szomszédokkal közösen beoszthatjátok, hogy a gyerekek közösen csinálják a feladatokat. Ezáltal egymást is motiválhatják, segíthetik.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • megfelelő környezet
 • odafigyelés
 • kitartás


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az időkorlát felállításával vigyázz. Van olyan gyermek, akit csak stresszel, ha időre kell teljesítenie és romlik a munkája minősége. Te ismered legjobban gyermeked, így te tudod eldönteni, hogy használhatod e ezt a módszert az esetében.
 • Ha a lecke megírása hosszú időt vesz igénybe, engedd meg gyermekednek, hogy tartson szünetet közben. Ezáltal felfrissülhet egy kicsit, és könnyebben fog tudni újra koncentrálni.
 • Nagyon fontos, hogy gyermeked érezze, támogatod a tanulását. Ha szükséges ülj le mellé, és segíts neki azokban a részekben, amiket nem ért. Bár ez elég időigényes, de sokkal hatékonyabb lesz a házi elkészítése, ha közös ügyként kezelitek.
 • Gyakran előfordul, hogy a pozitív motiváció nem éri el a célját, és a gyermeked nem csinálja meg a feladatait. Ilyenkor megvonásokkal lehet próbálkozni (például nem számítógépezhet egy napig). Azonban ügyelj rá, hogy ezzel sokszor csak még jobban elveszed a kedvét a tanulástól. Ilyenkor is próbáld meg a különböző motivációs eszközöket variálva alkalmazni.
 • Ne felejtsd el, hogy a gyermeked számára te vagy a példa. Ha rendszert vársz tőle, feladatai elvégzését, akkor te magad is ilyen szülőként viselkedj.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk