Megvédeni az elektronikus kütyüket a hidegtől

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megvédeni az elektronikus kütyüket a hidegtől?

Hideg elektronikus eszkozok.jpg
A hideg jelentős és akár végleges károkat is okozhat elekronikus eszközeinkben. Az alábbi tippekkel megóvhatjuk fényképezőgépünket, okostelefonunkat, laptopunkat, notebookunkat, mp3 lejátszónkat, de ügyeljünk például a GPS-re, pendrive-ra és a vinyóra is, mert azoknak sem tesznek jót a hidegek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Legyenek nálad tartalék elemek/aksik! Az akkumulátor és az elemek vannak a leginkább kitéve a hőmérsékleti változásoknak. Már tízfokos hőmérsékletcsökkenés is az akkumulátor üzemidejét a felére csökkentheti, vagyis a hidegben nagyon gyorsan lemerül. Hogy meghosszabbítsuk az élettartamot, kapcsoljunk le minden olyan funkciót (például a kamera esetében az LCD kijelzőt, a képstabilizátort, a vakut, sőt, akár az autofókuszt is, ha lehet), ami nem feltétlenül szükséges. Kapcsoljuk le az eszközt, ha szünetet tartunk. A tartalékelemeket, -aksikat meleg helyen tartsuk. Ha a lemerült aksikat cseréljük, rakjuk azokat is meleg helyre, így egy kis idő multán még némi szuszt kicsikarhatunk belőle.
 2. Óvjuk az eszközeinket a páralecsapódástól, mely végleges károkat okozhat. Ennek érdekében törekedjünk rá, hogy minden hőmérsékletváltozás fokozatosan menjen végbe (pl. amikor kimegyünk a meleg házból, vagy éppen be).
  • Fényképezőgép esetében a legjobb, ha legalább egy órára egy köztes hőmérsékletű helyen tartjuk az eszközt, például garázsban vagy autóban. Erre az időre az aksit távolítsuk el. Akármilyen óvatosak is vagyunk, megesik, hogy bepárásodik a kütyü. Ilyen esetben rakjuk egy légmentes zacskóba egy csomag szilikagéllel, mely megköti a párát.
  • A telefonoknál is kulcsszó a fokozatosság. Ha mégis bepárásodik, kapcsoljuk ki, vegyük ki az aksit, és szárítsuk ki akár szintén szilikagéllel.
  • Laptopot, netbookot vagy tabletet akkor kapcsoljuk csak be, ha már felvette a szoba hőmérsékletét.
 3. Védd még jobban a kütyüket az ütődéstől, a hideg időben ugyanis könnyebben törik a műanyag és az üveg. A bélelt (polár) táskák, tokok mind a hideg, mind az ütődések ellen jobban védenek.

[szerkesztés] Tippek

 • Néhány ezer forintért vásárolhatunk speciális kesztyűt, amely alkalmas arra, hogy az érintőképernyős kütyüket a nagy hidegben is könnyedén kezelni tudjuk.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • tartalékakkumulátor, -elem
 • bélelt táska, tok
 • szilikagél-csomag

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Sokan azt javasolják, hogy a kamerát tartsuk a kabátunk alatt, amíg nem használjuk. Bár ez melegen tartja, párásodást okozhat, az pedig maradandó károkat.
 • Ne hagyjuk a kügyüket sokáig a hideg kocsiban, mert a fagy miatt károsodhatnak – igaz ez a GPS-re is.
 • A lakásban ügyeljünk rá, hogy ne tegyük a kütyüket túl közel a radiátorokhoz, hősugárzókhoz.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag