Megtanulni kosárlabdázni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megtanulni kosárlabdázni?

Kosarlabda.jpg
A kosárlabda az egész világon elterjedt és népszerű sport. Itt az idő, hogy ne csak a sztárokat figyeld, ahogy a labdával zsonglőrködnek, hanem te magad is felfedezd a játékot örömét. Ehhez csak az alapokat kell megismerned, és már hívhatod is a barátokat játszani.


[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerkedj meg az alapszabályokkal. Ahhoz, hogy játszani tudj, bizonyos szabályokat be kell tartani. A szabályokat alapvetően a FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) szabályai szerint játsszák a világon. Kivétel ez alól Amerika és Kanada, ahol saját szabályrendszer van.
 2. Az kosárlabda pálya mérete a FIBA szerint 28 m x 15m. A pályán összesen 10 játékos lehet egyszerre, 5-5 fős csapatok küzdenek egymással. Egy hivatalos meccse összes 4, egyenként 10 perces negyedből áll. A cél, hogy minél több pontot jutass az ellenfél gyűrűjébe. A kosár gyűrűje 3,05 méter magasan van. Egy bedobott kosár értéke távolságtól függően 2 vagy 3 pontot ér.
 3. Ahhoz, hogy játszani tudj először meg kell tanulnod kezelni a labdát.
  • Első lépésként vedd fel a helyes alapállást. A lábak enyhén terpeszben nagyjából vállszélességnek megfelelően. A térded egy kissé hajlítsd be, hogy a cipő orra előtt legyen. Lábfejeid párhuzamosan álljanak, érezd, hogy stabilan állsz.
  • Ismerkedj a labdával. Tenyeredet helyezd a labdára, de csak az ujjhegyekkel érintsd, és pattogtasd a labdát. Ha már jól megy álló helyzetben, akkor lépés és futás mellett is gyakorold. Illetve a váltott kézzel is vezetheted a labdát, és közben a társadnak való passzolást is próbálgasd.
 4. Tanulj meg dobni. Ha már jól megy a labdavezetés, akkor azt a labdát a kosárba is be kell juttatni. Több féle dobási technika van. Először érdemes két kézzel dobnod, mert az elején ösztönösen erre áll rá az ember keze. Azonban később szánj időt a dobásod tökéletesítésére. Ehhez kérhetsz segítséget olyanoktól, akik már jártasak a játékba, vagy keress ezzel kapcsolatos videókat.
 5. A védekezés a kosárlabda másik fontos területe. Hiszen a csapatok felváltva támadnak. A védekezés két válfaja, melyen belül számtalan lehetőség van:
  • emberfogás, amikor a két csapat játékosai kiosztják, hogy ki melyik játékost fogja, és a védekezéskor kiért felelős, kit kell védenie
  • zóna védekezés, amikor a csapattagok nem egy-egy játékost, hanem a terület egy zónáját védik, és minden ellenfelet, aki ebben a zónába bekerül, védeniük kell.
 6. Ha az alapokat sikerült megismerned, akkor már ki is tudod próbálni tudásodat. Igazán akkor fogod élvezni a játékot, ha van egy csapat, ahol játszhatsz. Azonban nagyon fontos, hogy csapatban és egyénileg is minél többet gyakorolj, hogy ne csak elméletben menjen a kosár, hanem benne legyen a tudás a kezedben, lábadban, a mozdulataidban.


[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes odafigyelned a megfelelő felszerelésre. Olyan cipőt használj, ami tartja a bokádat, ugyanis a kosárlabdában sok hirtelen mozdulatnak van kitéve a láb.
 • Mivel a kosárlabda csapatjáték akkor fogod igazán élvezni, ha többekkel együtt játszol. Ha nincs csapatod, menj le egy közösségi térre, nyitott pályára és csatlakozz másokhoz. Nagyon jó közösségépítő alkalom tud lenni egy közös játék.
 • Sokat tanulhatsz abból is, ha figyeled mások játékát. Jó cseleket, technikákat érdemes átvenned olyanoktól, akik tapasztaltabbak. Természetesen ez csak akkor fog menni, ha eleget gyakorolsz hozzá.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő cipő
 • Kosárlabda
 • Alapszabályok megismerése
 • Gyakorlás
 • Egy jó kis csapat


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mielőtt beleveted magad a játékba, egy kicsit melegíts be, nehogy sérülés legyen a vége.
 • Ha vezeted a labdát, de megállsz és felveszed a kezedbe, nem indulhatsz el újra. Ezt újraindulásnak nevezik, és ilyenkor az ellenfélhez kerül a labda.
 • Ha megállsz a labdával, akkor még lehetőséged van két lépést megtenned, azonban ha ennél többet lépsz szintén az ellenfélhez kerül a labda lépéshiba miatt.
 • A védekezéskor nagyon ügyelj arra, hogy szabályos legyél. A labda elvétele a cél, de nem szabálytalanság árán. Kerüld az ellenfeled megütését, a labdára koncentrálj. Ha szabálytalanságot követsz el, azt faultnak hívják és ilyenkor a másik fél helyzettől függően büntetőt dobhat, vagy szabaddobást kap.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk