Meggyőzni a szülőket, hogy lehessen háziállatod

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell meggyőzni a szülőket, hogy lehessen háziállatod?

Haziallat-szerzese.jpg
Szeretnél egy háziállatot, de a szüleid nem igazán hajlanak a dologra? Olvasd el ezt a cikket, ami segít abban, hogy meggyőzd őket.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold át, hogy valóban akarsz-e egy kisállatot? A kisállatok gondozása időt igényel, pénzt, felelősséget és a gondozáshoz szükséges ismereteket. Ha kapsz egy állatot, de aztán rájössz, hogy inkább a barátaiddal játszanál, nem szereted takarítani az almot, és nem szívesen viszed el az állatorvoshoz, ha arra van szükség, vagy a tanulás miatt nincs időd vele foglalkozni, az bizony mindenkinek rossz.
 2. Járj utána, hogy milyen igényei vannak annak az állatnak, amit szeretnél. A könyvtárban találhatsz könyveket, de az interneten is tájékozódhatsz. Egyes állatoknak rendszeres ápolásra van szükségük, másoknak speciális étrendre, van, amelyikkel napi szinten sokat kell foglalkozni. Gondold át, hogy mire van időd és elég zsebpénzed. Az alábbiakkal mindenképpen légy tisztában:
  • Vérmérséklet: tűri-e a gyereket, más állatokat?
  • Vedlés: vedlik-e, ha igen, milyen gyakran, mennyi ápolást kíván?
  • Hipoallergén-e: ez azt jelenti, hogy kivált-e allergiás reakciókat. Ha igen, és van allergiás a családban, akkor érdemes mást választani.
  • „Használat”: mit csinálhatsz vele. Például egy vizsla nagyon játékos állat, egy halat nem nagyon simogathatsz stb.
  • Terület: hol fog lakni? Milyen szükségletei vannak? Mekkora helyre van szüksége?
  • Étel: mennyit eszik? Szüksége van-e különleges ételekre?
  • Egészség: milyen betegségei lehetnek?
 3. Finoman kezdj el célozgatni, felhozni a témát! Időnként, például vacsora közben vagy bármi alkalmas időpontban említsd meg a kisállatot. De soha ne akkor, amikor éppen sietnek valahova vagy nagyon elfoglaltak.
 4. Bizonyítsd a szüleidnek, hogy elég felelősségteljes vagy egy kisállat tartásához. Egyfelől, ha még az ágyadat sem rakod össze, nehéz lesz meggyőzni őket, hogy egy állatot gondozni fogsz. Amúgy pedig azzal, hogy olvasol az állatról, az igényeiről, máris azt bizonyítod, hogy felelősségteljes vagy. Készíthetsz egy rajzot is arról, hogy mi mindenre lesz szüksége az állatnak, hogy ezek mennyibe fognak kerülni, és azt is ráírhatod, hogy mikor fogsz vele foglalkozni.
 5. Készülj egy beszéddel, amiben elmondod, miért szeretnél háziállatot. Beszélj arról is, hogy milyen szerepet vállalsz a gondozásban. Arról is legyen szó, hogy mi lesz az állattal, ha mondjuk a család vakációra megy.
 6. Vidd el a szüleidet egy kisállat-kereskedésbe vagy ahonnan a cicát, kutyát szeretnéd beszerezni. Nézzétek meg együtt!
 7. Ajánld fel, hogy a zsebpénzed egy részét előre félreteszed, amiből majd gondoskodni tudsz a háziállatodról. Ez nagy felelősségre vall.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha olyan állatot szeretnél, amit a szüleid semmiképpen nem akarnak engedélyezni, akkor próbálj meg valami kompromisszumos megoldást találni. Például ha te egy bernáthegyit szeretnél, de a szüleid szerint az túl nagy, ne ragaszkodj görcsösen hozzá, hanem gondold át, hátha van olyan kisebb kutya is, amivel jól kijönnél.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • állatokról, gondozásukról szóló könyvek
 • érvek
 • kitartás
 • türelem
 • zsebpénz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne légy dühös a szüleidre, ha mégsem mennek bele. Bizonyára van erre okuk, amit talán neked most még nehéz megértened, de később talán majd fogod.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag