Megelőzni egy autóbalesetet

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megelőzni egy autóbalesetet?

Megelőzni balesetet.jpg

Sokan keresték már annak az okát, hogy miből adódnak az autóbalesetek. A leggyakoribb okok között fel szokták tüntetni például a nem megfelelő időjárási helyzetet (vakító napsütés, felhőszakadás…) és rossz útviszonyokat (kátyúk, beláthatatlan útszakaszok stb.). Ugyanakkor sok balesetért az emberi tényezők felelnek, úgymint fáradtság, vagy a nem megfelelő követési távolság tartása. Megoldás lehet erre a defenzív vezetés taktikája, ami a baj megelőzését, a veszélytől való távolmaradást jelenti.

[szerkesztés] Lépések

 1. A defenzív vezetés három alappillérre épül: A tilosat sohasem! A kötelezőt mindig! Olykor még a megengedettet sem! A defenzív vezető tudatosan választja a szabályok teljes körű betartását és a hozzájuk való alkalmazkodást.
 2. Tarts kellő távolságot! A járművünk körül mindig legyen annyi mozgástér, hogy korán felismerhessük, megelőzhessük és kivédhessük a veszélyes helyzeteket.
 3. Manőverezz mások számára egyértelműen! Sose változtassuk meg vezetési sebességünket, vagy irányunkat hirtelen, használjuk következetesen az irányjelzőket.
 4. Légy türelmes! A defenzív vezető nem akarja megleckéztetni a közlekedés többi résztvevőjét, inkább mindig türelmes és előzékeny.
 5. Ne akadályozd mások mozgását! Vegyük fel a forgalom ritmusát. Parkolásnál figyeljünk oda, hogy járművünk ne legyen a közlekedés útjában.
 6. Láss és tedd láthatóvá magad! Mindig győződjünk meg róla, hogy a megfelelő fényszórót/fényjelzést használjuk, beleértve ebbe a ködlámpa, az irányjelzők, a helyzetjelzők, féklámpa használatát is.
 7. Készülj fel a váratlan helyzetekre! Egy zebrához, vagy egy buszmegállóhoz közeledve mindig számítsunk váratlanul felbukkanó gyalogosokra, de fokozottan figyeljünk játszóterek, lakóövezetek, kivilágítatlan járművek mellett elhaladva is.
 8. Mindig rendelkezz tartalékokkal! Mindig több hely, idő és erő álljon a rendelkezésedre, mint amennyi az aktuális szituációban szükséges.

[szerkesztés] Tippek

 • Elindulás előtt győződjünk meg az autó megfelelő műszaki állapotáról.
 • Ha ismeretlen helyre indulunk, előre nézzük meg az útvonalat, készüljünk fel a lehető legjobban az útviszonyokra.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Türelem
 • Empátia
 • Alkalmazkodóképesség
 • Megfelelő műszaki állapotú autó

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Nem elegendő a defenzív vezetés alapjait ismerni, ha nem megfelelő érzelmi/fizikai állapotban indulunk útnak. Sose vezessünk gépjárművet ittasan, fáradtan, vagy tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt!
 • Érdemes észben tartani az örök szabályt: elsőbbsége csak annak van, akinek megadják.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki