Megelőzni a gerincproblémákat ülőmunka mellett

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell megelőzni a gerincproblémákat ülőmunka mellett?

Fitness labda.jpg
Az egész napos ülés, az egyéb testrészek mellett a gerincednek sem tesz jót. Sokan az ülőmunka miatt kényszerülnek rá, de a modern, kényelmes életvitelünk is rásegíthet. Viszont rengeteg dolgot tehetünk azért, hogy megelőzzük az esetlegesen kialakuló gerincproblémákat, és a sokszor velük járó mozgásszervi panaszokat is.


[szerkesztés] Lépések

 1. Tornázz: gerincvédő sportok közé lehet sorolni az úszást, a pilatest, a gimnasztikalabdával való tornát, az aerobickot. A mozgás mindenképp jót tesz elgémberedett tagjaidnak, így a felsoroltakon kívül mást is kipróbálhatsz, melyek az egész testet edzik, mint például a futás és egyéb erőnléti gyakorlatok. Főleg a gerinctartó izmaidra erősíts. Vannak speciális gerinctornák is, melyek a már jelentkező problémákra is megoldást nyújthatnak. Jelentkezz be gyógytornászhoz, aki kellő szakértelemmel vesz majd kezelésbe.
 2. Helyes testtartás minden helyzetben: húzd ki magad! Ha a székben hátradőlsz, akkor pedig törekedj arra, hogy a derekadat és a lapockádat támassza meg a szék támlája.
 3. Speciális ülőpárna használata: ez egy gumiból készült, levegővel töltött, korong alakú párna. Segíti a helyes testtartás megtalálását és statikusan tehermentesíti a gerincedet, mivel ülés közben az egyensúlyozáshoz is izommunkára van szükség.
 4. Az óriás gimnasztikalabda nem csak tornákhoz lehet hasznos eszköz, hanem adott esetben helyettesítheti a széked. Az ülőpárnához hasonlóan javítja a testtartásodat, kíméli a gerincet. Még az irodában se érezd cikinek rajta ülni, ha jót tesz a gerincednek.
 5. Fontos a jó ágymatrac. Ha reggelenként gyakran derékfájással ébredsz, ruházz be egy keményebb ágymatracra, ami jól tartja a gerinced.
 6. Járj gyógyfürdőbe: hát-, és gerincfájdalomra léteznek különböző speciális kezelések gyógyfürdőkben, melyeket érdemes kipróbálni, ha érintett vagy.
 7. Ha a következő panaszokat észleled: hátfájás, vállfájdalom, merev nyak, vagy a derekad fájdalmas feszülése, mindenképp menj el orvoshoz. Egy szakember a mai műszerekkel már könnyen megállapítja a legkisebb elváltozásokat is és tanácsokkal lát el. Nem fontos megvárnod, míg valamilyen panasz jelentkezik, egy egyszerű állapotfelmérésre is nyugodtan bejelentkezhetsz.
 8. Tarts pár perces pihenőket munka közben, amit mozgásra szánsz. Ilyenkor állj fel, nyújts, végezz pár derékkörzést és sétálj kicsit. Mindenképpen jót tesz a gerincednek és fel is frissülsz tőle.
 9. Szedj vitaminokat: a kalcium, D-vitamin erősebbé teszi a csontokat.
 10. Emellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozás. Például tejtermékekben, olajos magvakban, banánban kiemelten olyan tápanyagok vannak, melyek jót tesznek a csontoknak.
 11. Fizess be egy gyógymasszázsra: külön gerincmasszázst is kérhetsz, ehhez fontos a jó szakember kiválasztása. Emellett remek kikapcsolódás is.


[szerkesztés] Tippek

 • A gimnasztikalabdán való ücsörgés jó egyensúlyérzéket követel. Ha az irodában mégis kicserélnéd rá a széked, akkor mielőtt bevinnéd, gyakorold otthon a labdán való egyensúlyozást.
 • Gimnasztikalabdát és ülőpárnát vehetsz gyógyászati segédeszköz, illetve sportboltokban is.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • odafigyelés
 • pár perces munkaszünetek beiktatása
 • gimnasztikalabda (fitness labda), ülőpárna
 • speciális torna, masszázs
 • keményebb ágymatrac


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ront a helyzeten, ha belefeledkezve az adott elfoglaltságba sokáig egy adott testhelyzetbe – többnyire görnyedtbe – dermed az ember. Erre különösen figyelj oda.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk