Megóvni zománcfestékkel a fémkerítéseinket az időjárás viszontagságaitól

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell megóvni zománcfestékkel a fémkerítéseinket az időjárás viszontagságaitól?

Kerites-festes-0.jpg

A kertekben általában számos fémfelület található, amelyek az évek során komoly környezeti hatásoknak vannak kitéve: az esőnek, a hónak, az erős UV-sugárzásnak és a hőingadozásnak bizony még egy masszív fémkerítés sem áll tartósan ellen, ezért fontos, hogy megfelelő alapozással és festéssel megóvjuk. Nézzük, hogyan is kell a fémkerítés szépségét, tartósságát erre alkalmas alapozó és fedőréteg felvitelével hosszútávra biztosítani!


[szerkesztés] Lépések

 1. A terep előkészítése: A kerítés alatt, illetve mellett végig helyezzünk el takarófóliát vagy papírkartont, valamint maszkolószalaggal takarjuk ki azokat a részeket, amelyeket szeretnénk megóvni az esetleges festékcseppektől.
 2. A felület előkészítése: Nem csupán a szennyeződéseket és a port kell eltávolítanunk, hanem a régi festéket és a rozsdát is. Ehhez használjunk erős drótkefét és csiszolópapírt. Ha szeretnénk igazán sima felületet és egyúttal jobb tapadást biztosítani, a végén érdemes finom szemcséjű smirglivel is átcsiszolni a kerítés fémfelületeit.
 3. Rozsdamentesítés: Amennyiben a rozsdát nem tudjuk eltávolítani, akkor alkalmazzunk rozsdamaró vagy rozsdaátalakító készítményt. Előkészítésként, illetve a rozsda eltávolításának zárásaként hígító segítségével tisztítsuk, illetve zsírtalanítsuk a felületet. Ha ezt megtettük, ezzel meg is vagyunk az első lépésekkel!
 4. A megfelelő festék kiválasztása: Kültéri zománcfestékek széles tárháza áll rendelkezésre. Érdemes olyan zománcfestéket választani, ami sárgulás-, időjárás- és UV-álló, ezeken kívül pedig ugyancsak ellenáll a kerítést olykor érő fizikai hatásoknak (pl.: ütés, karcolás) is.
 5. Alapozás: A kerítés alapozásának mindenképpen száraz, derült napon álljunk neki, ez garantálja az egyenletes és gyors száradást! Ügyeljünk arra, hogy az alapozó réteg mindenhová eljusson! Ezt a kerítés alapos szemrevételezésével, illetve a különböző ecsetméretek használatával tudjuk biztosítani. Az alapozó felvitele során haladjunk jobbról balra, illetve fentről lefelé.
 6. A fedőréteg felvitele: Ha megszáradt az alapozó, vagy olyan festéket választottunk, ami alapozót is tartalmaz, akkor jöhet a fedőréteg használata. A zománcfestéket egymás után két rétegben vigyük fel! Az alapozásnál már jelzett módon figyelünk arra, hogy a festék mindenhová, a legkisebb résekbe is eljusson! Az első réteg után mindenképpen várjuk meg, hogy a festék teljesen megszáradjon. A második réteget csak utána vigyük fel!

[szerkesztés] Tippek

Kerites-festes-1.jpg

 • Az alapozó, illetve a fedőrétegek felvitele történhet szórópisztoly segítségével is, ám ez a megoldás kevésbé alkalmas arra, hogy kitöltse a rejtettebb helyeket. Utána mindenképpen ecsettel is érdemes felvinni a festéket a kimaradt apróbb részekre.
 • Ha a kerítés formája engedi, akkor a festék felvitelére használhatunk hengert is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fém súrolókefe
 • Smirgli
 • Rozsdamaró és / vagy átalakító
 • Különböző méretű ecsetek (nagyobb méretűek az átfestéshez, kisebb méretűek a résekbe, illetve apróbb lyukakba történő festékbejuttatáshoz)
 • Rozsdagátló alapozó
 • Fémfesték (akril zománcfesték, műgyanta zománcfesték, vagy 2 az 1-ben festék, amelynél nincs szükség alapozóra)
 • Hígító
 • Takarófólia vagy papír a lecsöppenő festékfoltok felfogásához

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Festés közben viseljünk védőmaszkot, hogy elkerüljük a vegyi anyagok szervezetbe jutását!
 • Kültéri festést kizárólag száraz és napos időben végezzünk!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell