Márvány hatású falat elkészíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell márvány hatású falat készíteni?

Marvanyglett.jpg

A márvány hatást nemcsak a jól ismert konyhapulton használhatjuk otthonunkban. Természetesen a márványtábláknak igen borsos ára tud lenni, ezért nem csoda, ha nem gyakran köszön vissza otthonunk más pontján. Létezik egy újszerű anyag, az ún. márványglett, amely mész és márványliszt keveréke. Az ára töredéke a márványnak, azonban az ezzel, továbbá némi színnel és viasszal kialakítható felület – némi munka árán persze – a megtévesztésig hasonlít rá. Az így létrehozható réteg exkluzív, különleges színfoltja lesz a lakásnak.

[szerkesztés] Lépések

 1. A falfelületet szokás szerint alapozzuk le.
 2. Színezzük színezőtintával a márványglettet.
 3. Glettvas használatával vigyük fel a falfelületre a márványglettet. Az első réteget finoman húzzuk le, vékonyan, mintha simára glettelnénk a falat. 6-8 órát hagyjuk száradni.
 4. Az első réteg megszáradása után a második réteggel felvisszük azt a felületet, amitől „márványos”, rusztikus lesz. Ez csúsztatásos, vasaló mozdulatokkal történik. Nem szabad teljesen simára eldolgozni az anyagot. Lehet átfedéseket is képezni a foltok között. Itt is 6-8 óra a száradás.
 5. Csak félig szabad megszáradnia a második rétegnek (2-3 óra), amikor a króm glettvassal (amely nem szürkít) átvasaljuk, fényesítjük a felületet. Óvatosan 3–5-ször áthúzzuk rajta, mintha vasalóval dolgoznánk.
Marvanyglett2.jpg
 1. Most a viaszt és a metáleffekt festéket keverjük össze, amely az óaranyat adja. A keverékhez sárgaréz metálfesték, valamint barna és fekete színezőtinta szükséges. A festéket és a viaszt fele-fele arányban vízzel hígítjuk. 1/4 rész metáleffekt festékhez 3/4 rész viaszt adjunk, amikor a tartályba visszatöltjük.
 2. A kikevert viaszt felspricceljük (szórófejes tartályából) a márványglettel fedett felületre és továbbra is a króm glettvassal oszlatjuk szét. A száradási időre 8 órát számoljunk.
 3. A felület simaságát és márványszerű, klasszikus csillogását polírozással érhetjük el. A legjobb, ha géppel csináljuk, de kézi erővel (puha ronggyal) is fényesíthetjük a felületet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • glettvas (hagyományos és rozsdamentes)
 • spakli
 • festőhenger
 • csiszoló- vagy fúrógép polírozófejjel
 • márványglett
 • dekorviasz
 • metáleffekt festék
 • színezőtinta

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Króm glettvasat használjunk, más anyagból készült glettvas (aluminium, vas) elszürkíti a felületet.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag, Szobafestő Attila