Lisztérzékenyként étkezni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell lisztérzékenyként étkezni?

Liszterzekeny.jpg

A lisztérzékenység, más néven coeliakia egy krónikus autoimmun betegség, a vékonybél felszívódási zavara. A betegség növényi fehérjék, elsősorban a glutén hatására alakul ki a szervezetben. A betegség hajlamot mutat az öröklődésre is, immunológiai és környezeti hatások is szerepet kapnak megjelenésében. A betegség nem megszüntethető, nem ismerjük gyógymódját, kezelése azonban lehetséges - a betege, amennyiben szigorúan betartják az előírt diétát, tünetmentesek maradhatnak.

[szerkesztés] Lépések

  1. Miután lisztérzékenységgel diagnosztizáltak valakit, az első dolga az kell, hogy legyen, hogy megkérdezi orvosától, mi ilyenkor a teendő. Jó esetben az orvos részletes utasításokkal lát azt illetően, hogy milyen téren lesz szükség életmódváltásra, milyen diétát szükséges alkalmazni, milyen anyagokat kell kerülni a mindennapi étkezés során.
  2. Ettől függetlenül nem árt szakemberhez, táplálkozási tanácsadóhoz is elmenni a problémával. Ő, mivel pontosan ez a szakmája, valószínűleg további jó tanácsokkal tud szolgálni, és nem csak azt tudja megmondani, hogy milyen anyagokat kell kerülnünk a jövőben, de azt illetően is bőséges információkat adhat, hogy helyettük miket használhatunk, pontosan hogyan kell átalakítani étrendünket annak érdekében, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthassunk, és így szervezetünk a gluténmentes diéta ellenére se szenvedjen hiányt semmiből.
  3. Miután tisztában vagyunk mindennel, első lépésként szabaduljunk meg a gluténtól. Egyrészt nézzük át az otthon tárolt élelmiszereket, mindennek alaposan olvassuk át az alkotóanyagait, és amiben glutént találunk, azt rakjuk félre, ajándékozzuk el vagy dobjuk ki. Persze, ha a családban, háztartásban vannak nem gluténérzékenyek is, nekik probléma nélkül elkészíthetjük az ételeket a hagyományos hozzávalókból, a lisztérzékeny betegeknek azonban ebből nem szabad fogyasztaniuk.
  4. Mivel szervezetünket táplálnunk kell, el kell látnunk a szükséges tápanyagokkal, hogy az immunrendszer és minden más megfelelően működjön, a következő lépés az, hogy az orvosunktól és táplálkozási tanácsadónktól kapott információk alapján összeállítjuk új étrendünket. A lisztérzékeny betegek élete ilyen szempontból bonyolultabb, hiszen minden étkezés megkíván legalább egy minimális szintű tervezést, ez azonban inkább a kezdeti időszakban, az „átálláskor” nehézkes. Aki évek óta gluténmentes diétán él, az már rutinosan végzi ezt a tervezést.
  5. Ezután be kell szereznünk a szükséges élelmiszereket. A lisztérzékenyek számára ez a leginkább problémás pont, mivel a gluténmentes termékek beszerzése bonyolultabb, mintha csak le kellene emelnünk a polcról az élelmiszereket. A gluténmentes, diabetikus és más hasonló, speciális igényűek számára készült termékeket az élelmiszerboltok rendszerint külön erre a célra fenntartott részlegben tárolják azonban, így ha már megszoktuk, hová kell mennünk és mit kell keresnünk, idővel a rutin itt is kisegít, és a bevásárlás nem okoz majd nagyobb gondot, mint előtte. Arra azonban érdemes figyelni, különösen azoknak, akiknek új a gluténmentes diéta, hogy minden terméknél külön olvassák el az összetevőket, és úgy bizonyosodjanak meg róla, hogy valóban nem tartalmaz számukra potenciálisan káros anyagokat.

[szerkesztés] Tippek

  • A feldolgozatlan élelmiszerek barátai a lisztérzékeny embernek. Ezek közé tartoznak a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket mosás, és amennyiben szükséges, hámozás után probléma nélkül fogyaszthatnak. A gyümölcsök között a zöld almával kell vigyázni a gluténtartalmú bevonat miatt, amelyet azonban az Unóban tiltanak - érdemes tehát a származási helyet ellenőrizni vásárlás előtt. Keresztszennyeződés az aszalt gyümölcsöknél és a száraz hüvelyeseknél, magvaknál fordulhat elő, ezért ezekkel is legyünk óvatosak. Szintén gond nélkül felhasználható azonban a friss hús, hal, a méz, a tojás és a tej.
  • A kifejezetten gluténmentes diétákhoz, lisztérzékenyek számára gyártott termékeket rendszerint "GM" vagy más hasonló jelöléssel látják el, így könnyebben beazonosíthatóak. Ezek általában különféle tészták, gluténmentes lisztek, péksütemények, édességek, kész vagy félkész ételek, amelyeket hazánkban a Magyarországon az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ellenőriz forgalomba hozatal előtt. Az Európai Unió minden országában működik olyan hatóság, amely a hasonló termékek eredetét, gyártását, összetételét felügyeli, ellenőrzi, így azokkal az élelmiszerekkel ajánlott inkább óvatosnak lenni, amelyek az unión kívülről származnak.
  • Léteznek olyan gluténmentesként árult élelmiszerek, amelyek összetevői között megtalálható a búzakeményítő. Ez tartalmaz igen minimális mennyiségű glutént, ez azonban rendszerint nem okoz gondot még a lisztérzékenységben szenvedők számára sem. Bizonyos esetekben azonban az érzékenység lehet olyan komoly, hogy még ilyen kis mennyiség is kiváltja a tüneteket, ezért egyrészt orvosunkkal alaposan tisztázzuk, hogy milyen komoly az érzékenység, másrészt mindig alaposan vizsgáljuk meg a termékek összetevőit még akkor is, ha el vannak látva a szükséges jelzésekkel.
  • A lisztérzékeny diéta során a tünetek jelentkezésének veszélye nélkül fogyaszthatóak a kukoricából, rizsből, burgonyából, tápiókából készült keményítők, mivel ezek nem tartalmaznak glutént. A búzakeményítőből is létezik gluténmentes változat - ezt a minőségi osztály alapján állapíthatjuk meg. Az első osztályú, vagy A osztályba sorolt keményítők fehérjetartalma mindössze 0,3-0,5 százalék az uniós előírások alapján, míg a másodosztályú vagy B-keményítők legfeljebb 5 százaléknyit tartalmaznak. Gluténmentesnek hivatalosan azok a termékek számítanak, amelyek előállításához legfeljebb 0,3 százalékos fehérjetartalmú búzakeményítőt használnak fel.
  • Amennyiben a háztartásban lisztérzékenységben szenvedő és ilyen problémával nem küzdő emberek élnek együtt, javasol minden élelmiszerből kétfélét tartani otthon, azokat gondosan elkülönítve és felcímkézve, hogy ne keverjék össze őket. Ebben az esetben a keresztszennyeződés megelőzése matt is javasolt az elkülönítés, illetve az élelmiszerek és a munkaterület gondos megtisztítása az ételek elkészítése előtt.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Monachus