Levelezőlistát csinálni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell levelezőlistát csinálni?

Gmail k.png
Előfordult már, hogy több embernek szerettél volna levelet írni, és valaki véletlenül kimaradt a címzettek közül? Vagy ismerős az a helyzet, mikor több címzettes e-mailváltáskor a feladó a válasz mindenkinek helyett a válasz gombra kattintva küldi el levelét, így nem kapja meg mindenki az üzenetet? Ha vannak olyan címzetteid, akiknek gyakran írsz közös üzenetet (például barátoknak, munkatársaknak), akkor érdemes készíteni erre a célra külön levelezőlistát. Így mindig csak egy címre (a levelezőlista címére) kell elküldeni az üzenetet, és biztosan senki sem marad ki a levelezésből. Levelezőlistát a legtöbb levelezőrendszerben lehet csinálni, most a Gmail levlistájának készítését mutatjuk meg, ami ingyenes és könnyen létrehozható.

[szerkesztés] Lépések

 1. Lépj be a Gmail fiókodba! Ha még nincs Gmail fiókod, ezen a linken tudsz létrehozni egyet.
 2. Hozz létre csoportot! Ha be vagy jelentkezve a Gmail fiókodba, kattints erre a linkre.
 3. Kattints a Create group gombra!
 4. Adj nevet a csoportnak!
 5. Add meg a levelezőlista e-mail címét! Olyan e-mail címet adj, ami könnyen megjegyezhető és egyértelműen azonosítható, hogy milyen csoportról van szó. Írd be a választott nevet a @googlegroups.com elé. Ha a név foglalt, a rendszer jelezni fogja. Ez esetben válassz egy másik nevet.
 6. Írd meg a csoport leírását! Ebbe a rubrikába írd le röviden, hogy mi a lista célja, kik vannak rajta stb.
 7. Állítsd be a nyelvet! Add meg, hogy mi lesz a lista elsődleges nyelve.
 8. Állítsd be a csoport fajtáját! Válaszd az Email list opciót.
 9. Állítsd be a levelezőlista beállításait!
  • Válaszd ki, hogy kik láthassák azokat a témákat, amikről a levelezőlistán beszélgettek (az alábbi opciók közül választhatsz: a csoport tulajdonosa, a csoport kezelői, a csoport tagjai vagy bárki).
  • Válaszd ki, hogy kik írhatnak a levlistára üzenetet (az alábbi opciók közül választhatsz: a csoport tulajdonosa, a csoport kezelői, a csoport tagjai vagy bárki).
  • Végül pedig válaszd ki, hogy kik csatlakozhassanak a listához: beállíthatod, hogy bárki csatlakozhasson vagy azt is, hogy meghívásos alapon működjön.
 10. Hozd létre a levelezőlistát! Kattints a create gombra és a levelezőlista máris elkészül.
 11. Hívd meg ismerőseid a levelezőlistára! Miután rákattintottál a create gombra, lehetőséged lesz meghívni ismerőseidet. Ehhez Kattints az Invite people to join the group linkre, és írd be azokat az e-mail címeket, akiket szeretnél a listára felvenni. Az e-mail címeket vesszővel válaszd el egymástól.
 12. Írj egy rövid meghívót! A következő rubrikában (write an invitation message) foglald össze a levelezőlista célját, azért, hogy a meghívottak tudják, milyen levelekre számíthatnak, ha elfogadják a meghívást.
 13. Használd a levelezőlistát! A lista e-mail címe az lesz, amit a 4. lépésnél megadtál (a végződése @googlegroups.com lesz). Ha erre a címre küldesz levelet, azt minden listatag megkapja.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Gmailes e-mail cím
 • Internet
 • E-mail címek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A tagok felvételénél figyelj arra, hogy pontosan írd le e-mail címüket.
 • A levelezőlistára a meghívó egy hétig elérhető, addig kell a meghívott személynek elfogadnia a felkérést. Figyelj a határidőre!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Nárcisz10