Leszoktatni az ugrálásról egy kutyát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell leszoktatni az ugrálásról egy kutyát?

Kis testű kutyánál is zavaró lehet, ha folyton felugrál az emberre (összekoszolhatja a ruhát, akadályozhatja a mozgást), a nagyobb testű kutyák viszont komoly sérüléseket is okozhatnak így. Ezért a legjobb, ha már kölyökkorban leszoktatjuk a kutyát az ugrálásról, de még kifejlett ebnél sincs veszve semmi. Ahhoz, hogy leszoktasd a kutyádat az ugrálásról, az alábbi lépéseket célszerű követned.

[szerkesztés] Lépések

Nem mindig jó móka
 1. Próbáld megérteni a kutyád viselkedését. Általában két dolog váltja ki az ugrálást: ha a kutya boldog (például mert hazaértél vagy sétálni viszed), illetve ha azt akarja, hogy figyelj rá. Utóbbi azért fontos, mert a kutyák számára az is a törődés egy formája, amikor ellökik vagy amikor leszidják. Nekik sokszor már az is elég, ha rájuk nézel. Ha tehát le akarod szoktatni a kutyádat a felugrálásról, mindezt a „jutalmat” meg kell vonnod tőle a nem kívánt viselkedés alatt.
 2. Teremts megfelelő körülményeket a gyakorláshoz! Öltözz olyan ruhába, amit nem sajnálsz (nem gond, ha felugrik rád a kutya), és a körmöktől védi a lábad, esetleg kezed. Legjobb, hogyha akkor kezded a „tréninget”, amikor többször tudsz foglalkozni a kutyával (például hétvégén).
 3. Menj ki a kutyához, vagy hívd magadhoz, ahogy máskor is szoktad. Ha ugrálni kezd, fordulj el tőle, és nézz el felette! Fond össze a karod a mellkasod előtt, nehogy véletlenül is hozzáérj! Ne szólj hozzá – még szidni sem szabad ilyenkor!
 4. A kutya egy ideig még próbálkozni fog, lehet, hogy a korábbiaknál hevesebben fog ostromolni. Ne törj meg! Amíg ugrálj, ne nézz rá, ne szólj hozzá, és ne érintsd meg a kezeddel! Előbb-utóbb hidd el, meg fogja unni vagy elfárad.
 5. Amint a kutya megáll, nézz rá és szólj hozzá kedves hangon. Legjobb, ha valami parancsot is adsz neki – például mondhatod neki, hogy „nyugi” vagy várj.
 6. Eleinte a kutyád a figyelemre újabb ugrásokkal fog reagálni – ilyenkor azonnal fordulj el, és fordítsd el a tekinteted!
 7. Ha a kutya hosszabb ideig (eleinte egy-két percig) nyugodtan viselkedik – ugrálás nélkül tűri a simogatást, becézgetést –, kapjon még a dicséretnél is nagyobb jutalmat, például kezdj el vele játszani, vagy tedd rá a pórázt és vidd el sétálni. Ha a játék vagy a póráz láttán újra ugrálni kezd, tedd el és újra nézd levegőnek!
 8. A fentieket kezdetben naponta többször ismételd meg, hogy a kutyád megértse: akkor foglalkozol vele, amikor nem ugrál. Légy kitartó!
 9. Mindig maradj következetes! Ha például a kutyád nem csak a megérkezésedkor ugrál, hanem akkor is, amikor enni adsz neki vagy sétálni viszed, ilyenkor se tűrd el ezt a viselkedést. Amint ugrálni kezd, fordulj el tőle, tedd el az ételt vagy a pórázt! Hidd el, hamar meg fogja érteni, mi a gond.
 10. Ha a kutyád másokra még felugrál (például amikor vendégek érkeznek), kérd meg néhány ismerősödet, hogy gyakoroljanak veletek. Egy nap többször „látogassanak meg”, és mindig kövessék a fent leírtakat – ne szóljanak a kutyához, ne is nézzenek rá addig, amíg meg nem nyugszik.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a kutyád megbízhatóan hajt végre egy parancsot (például pacsit ad, leül), akkor add ezt ki neki, amikor ugrálni kezdene, vagy amikor szünetet tart a felugrálások között. Így megtaníthatod, hogy mit kell tennie az ugrálás helyett a figyelmed felkeltéséért és a jutalomért. Amint végrehajtja a parancsot, azonnal dicsérd meg. Ha ismét ugrani készül, megint jön a parancs és annak végrehajtásakor a jutalom, az ugráskor viszont a figyelemmegvonás (vagy a büntetés).
 • A fenti módszerek alapja a jutalom (vagyis a figyelem) megvonása. Vannak, akik ezt büntetéssel is kiegészítik: ha a kutya felugrik, felemelik a térdüket, hogy az eb annak ütközve fájdalmat érezzen, rálépnek a hátsó lábára, vagy az orrára koppintanak. Erre általában kölyökkutyánál nincs szükség, felnőtt ebnél is csak akkor, ha a figyelemmegvonás tartósan eredménytelen marad. A büntetésnél a legfontosabb, hogy mindig azonnal érkezzen, és a kutya tudja, miért kapja. Ne várd, hogy a kutyád leszokjon az ugrálásról, ha bemenekülsz előle a szobába, és másvalakit küldesz, hogy büntesse meg.
 • Lényegében büntetés, de kevésbé fájdalmas az alábbi módszer is: ha a kutya felugrik, kapd el egyik vagy mindkét első lábát, és tartsd meg. Így egyrészt nem koszolja össze a ruhád, másrészt nem tud hozzád érni sem. Addig tartsd így, amíg kényelmetlen lesz neki (ha harapdálni kezdi a kezed, azért azonnal büntetés jár!). Amíg tartod, ne simogasd, ne is nézz rá! Ha minden alkalommal így jársz el, amikor a kutya felugrik, akkor előbb-utóbb megtanulja, hogy rosszul jár, ha a lábad odakínálja neked, és inkább a földön marad. Itt is a legfontosabb azonban a következetesség.
 • Amint a kutya megnyugszik, jutalomfalatot is adhatsz neki. Az első alkalmaknál azonban nem feltétlenül jó ezzel kezdeni, mert sok kutyából az élelem látványa vagy illata még fokozottabb ugrálást vált ki.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A leszoktatás csak akkor fog működni, ha következetes vagy. Ha néha megengeded a kutyádnak, hogy felugráljon (amíg kicsi, vagy amikor hosszabb idő után először látod újra), nem fogja megérteni, hogy ez a viselkedés nem kívánatos.
 • Vannak kutyák, amelyeket meg lehet tanítani arra, hogy parancsra (vezényszóra vagy kézjelre) felugorjanak. Egy olyan kutyánál azonban, amelyik az ugrálást túlzásba viszi, inkább ne ezt a trükköt gyakorold.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Elszántság, türelem és következetesség
 • Idő
 • Esetleg jutalomfalat vagy játék (nagyobb jutalomként)

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki