Kezelni a káromkodós gyereket

Innen: Hogyankell.hu

(Leszoktatni a gyereket a káromkodásról szócikkből átirányítva)

[szerkesztés] Hogyan kell kezelni a káromkodós gyereket?

Gyerek karomkodik.jpg

Bizony irulnak-pirulnak a szülők, ha tündéri gyermekük száját nyilvánosan elhagyja valami cseppet sem helyénvaló káromkodás. Senki nem szeretné, ha a gyereke már 3 évesen egy vagányabb rapper szókincsével bírna, de mit lehet tenni?

[szerkesztés] Lépések

 1. A legfontosabb, hogy ne fogjuk fel tragikusan. Bár kellemetlen helyzet, ha a gyermekünk társaságban elordít egy csúnya szót, valójában a legtöbb szülő szembesül ezzel, és róluk egykor ugyanúgy azt gondolták – talán mi is – hogy „na, szép kis szülő, ha így beszél a gyereke”.
 2. Kezeljük a helyén a dolgot! Nem mindegy, hogy a gyerek miért használja az adott csúnya szót.
  • Két éves koruk körül a gyerekek szivacsként működő agya szinte beszippant mindent, többek között a csúnya szavakat is. Ezeket ismételgethetik anélkül, hogy tudnák mi a jelentésük.
  • 3-5 évesen két okra vezethető vissza: a gyerek vagy így kívánja felhívni magára a figyelmet, vagy sértődöttségének, haragjának ad így hangot.
 3. Ha a gyerek ily módon kívánja felhívni magára a figyelmet, legjobb, ha nem veszünk róla tudomást. Így előbb-utóbb megunja. Fontos azonban, hogy ez ne egyfajta jóváhagyás legyen részünkről. Később térjünk vissza az esethez, mondjuk el, hogy nem örülünk neki, ha ilyen szavakat használ, de ne kezdjünk el azonnal sopánkodni, hiszen azzal azt érjük el, amit a szó használatával akart.
 4. Ha haragból, bántásból káromkodik, mindig mondd meg neki, hogy nem szabad csúfolódni, káromkodni. Ne büntesd ezért, csak magyarázd meg neki, hogy nem szép dolog.
 5. Ne tegyél különbséget a káromkodások között. A „hülye” és a „kaki” egy gyerek számára tökéletesen egyenértékű a durvább kifejezésekkel. Tehát bármelyikről is legyen szó, egyformán reagáljunk rá.
 6. Ha csak magában motyogja a csúnya szót, az is káromkodás. Emellett se menjünk el szó nélkül. Ha azt állítja, hogy ő nem mondott „olyat”, akkor kérjük meg, legközelebb beszéljen hangosan, és vállalja a következményeit azért, amit mondd.
 7. Ügyeljünk rá, hogy mit néz a gyerek a tévében. A televíziózás is rossz hatással lehet a gyerek szókincsére. Időnként nézzünk vele tévét, és beszélgessünk el a hallottakról.

[szerkesztés] Tippek

 • Nagyobb gyerekekkel be lehet vezetni a káromkodás perselyt, amibe minden káromkodás után bele kell dobni egy kisebb összeget. Természetesen ez a család valamennyi tagjára vonatkozik.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • önkontroll
 • következetesség

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Előzzük meg, hogy végképp leromboljuk az imázsunkat. Gyakori reakció a gyerekek káromkodására, hogy a szülő olyasmiket mond a gyereknek, hogy „ejnye, nem szabad káromkodni” vagy „no, hát hol hallottad ezt?”, mire a gyermek felelete valami ilyesmi „de hiszen te is szoktál” vagy „tőled”. Ezért, ha úgy alakul, hogy kicsúszik a szánkon valami káromkodás, mindig kérjünk bocsánatot a gyerekünktől, hogy lássa, mi is tudjuk, nem szabad így beszélni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások