Leszokni a dohányzásról

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell leszokni a dohányzásról?

Dohanyzas leszokas.jpg

Nem könnyű leszokni a dohányzásról, hiszen olykor egy évtizedes rossz szokástól kell megszabadulnunk! Ne féljünk segítséget kérni, legyünk elszántak, s gondoljunk arra, hogy mennyi kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat! A dohányzásról soha sem késő leszokni, így nagy valószínűséggel elkerülhetjük a komoly, akár korai halált okozó betegségeket is!

[szerkesztés] Lépések

 1. Mindennél fontosabb a komoly elhatározás! Gondolkozz pozitívan, az lebegjen a szemed előtt, hogy egyre könnyebb és könnyebb lesz, s hamarosan a nemdohányzók táborához fogsz tartozni! Elhatározásod megerősítésében érdemes azt is végiggondolni, hogy mi történik a szervezetben a dohányzás hatására, ezek a következők:
  1. Szűkülnek az erek.
  2. A vérnyomás ingadozhat.
  3. Szaporább lesz a pulzus.
  4. Nő az érelmeszesedés kialakulásának a veszélye.
  5. A rákkeltő anyagok közvetlenül érintkeznek a légúti szervek felületével, s azokat folyamatosan ingerlik.
  6. A légutak kiszáradnak, gyakoribbak lehetnek a légúti gyulladások.
  7. A gyomorfalat védő nyákos anyag is károsodik, így hamarabb alakulhat ki gyomorfekély.
  8. A kátrány lerakódik a légutakban és a tüdőben, ami krónikus gyulladásokat okozhat.
  9. A szén-monoxid gátolja a sejtek oxigénellátását, mivel jobban kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén.
  10. A vérben található vérlemezkék is károsodnak, aminek következtében könnyebben összecsapódnak, s megnő a vérrögképződés veszélye (a vérrögök elzárhatják az amúgy is már szűk ereket, s trombózis, illetve infarktus alakulhat ki).
  11. Sárgulnak a fogak, sérül a fogzománc, kellemetlenné válik a lehelet.
  12. Az ember bőre és haja szinte ontja magából a kellemetlen füstszagot.
  13. Károsodik az idegrendszer.
 2. Nagyon sok embernek sikerült már! Gondolj arra, hogy hány és hány embernek sikerült már eddig leszoknia! Ha ők képesek voltak rá, akkor Neked is sikerülni fog!
 3. Tűzz ki egy közeli dátumot! Tapasztalatok szerint nem érdemes „neves” dátumra várni (pl. születésnap, szilveszter, stb.), ha komoly az elhatározás, akkor akár jövő hét szerda is kitűnő nap e káros szenvedély elhagyására.
 4. Gondold végig, hogy mivel pótolod majd a már jól megszokott mozdulatot! A leszokást követő első néhány hétben a nikotinhiány mellett a megszokott mozdulatok is hiányozni fognak. Még a leszokás előtt tervezd meg, hogy mivel helyettesíted ezeket a mozdulatokat. Érdemes például ásványvizet fogyasztani helyette, járj le rendszeresen valamilyen edzésre, ahol a mozgás hatására szerotonin – „boldogság hormon” – termelődik!
 5. Szólj barátaidnak, rokonaidnak, ismerőseidnek! Tájékoztasd rokonaidat, ismerőseidet az elhatározásról, kérd meg őket, hogy segítsenek, s ne gátoljanak a cél elérésében!
 6. Ha eljött a dátum, szabadulj meg a dohányzás kellékeitől! Ne tarts otthon dugi cigarettát egy nehéz pillanatra, mert már egyetlen szál elszívása is a visszaszokást eredményezheti! Dobd ki, vagy ajándékozd el az öngyújtóidat! Tartózkodj a „csak még ezt az egy szálat”, „csak még egy utolsó slukkot”, „ez lesz az utolsó” típusú hozzáállástól, hiszen ezzel csak megnehezíted az amúgy sem könnyű helyzetedet!
 7. Fordulj orvoshoz! Menj el háziorvosodhoz, aki beutal egy speciális rendelésre, ahol szakember segít át a nehéz pillanatokon! A rendszeres orvosi vizsgálatok segítségével nyomon követheted szervezeted felszabadulását, ha nehéz pillanataid vannak, a szakember a cél megerősítésében is segíteni tud.
 8. Ajándékozd meg magad az első néhány hét során! A leszokás legnehezebb időszaka az a néhány hét, amíg a nikotin utáni vágy még dolgozik benned. Ha erős az inger, kapj be egy cukormentes rágót, vagy nyomj le néhány fekvőtámaszt, vagy szerezz be egészséges rágcsálnivalókat (friss vagy aszalt gyümölcsök, zöldségfélék, csonthéjasok stb.)!
 9. Ma ne gyújts rá! Ne arra koncentrálj, hogy leszoktál a dohányzásról, gondolj inkább arra, hogy csak ma nem gyújtasz rá! Ezt sokkal könnyebb feldolgozni, s így pusztán egy napot kell kibírni cigaretta nélkül. Ahogy telnek a napok, egyre könnyebb lesz eltölteni egy újabb füstmentes napot!

[szerkesztés] Tippek

 • A leszokásban segítségedre lehetnek a gyógyszertárakban kapható, leszokást segítő, illetve megkönnyítő készítmények. Ezek segítséget nyújthatnak az első, legnehezebb időszakban. Kérd orvos segítségét a megfelelő terápia kiválasztásához!
 • Ha lehet, kerüld a füstös helyeket! Különösen az első hónapban érdemes kihagyni azokat a baráti találkozókat, melyek füstös kocsmákban vannak!
 • Ne foglalkozz az esetleges megjegyzésekkel! Légy büszke arra, hogy ilyen elhatározásra jutottál!
 • Rendszeresen igyál napközben megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot, ezzel megkönnyíted a méreganyagok kiürülését! Legjobb a tiszta víz (ásványvíz), nem ajánlott viszont pl. a cukros gyümölcslé. A kávé és az alkohol fogyasztása kifejezetten kerülendő ebben az időszakban, hiszen ezekhez a „folyadékokhoz” sok esetben erősen kapcsolódik a dohányzás rítusa is.
 • Sokan tartanak attól, hogy a leszokás alatt, illetve utána elhíznak. Ez nem szükségszerű, bár a leszokás során gyorsan magára szedhet az ember néhány kilót, hiszen a nemdohányzók napi kalóriaszükséglete 200-300 kilokalóriával alacsonyabb a dohányosokénál. Ezt figyelembe kell venni, azonban odafigyeléssel, ésszerű táplálkozással és rendszeres testmozgással ez megelőzhető.
 • Egy Angliában készült tanulmány szerint a leszokni vágyokat segíti, ha sms-ben biztató üzeneteket kapnak hozzátartozújuktól.

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Kerüld a dohányzásról való leszokást segítő, orvosok által el nem ismert csodaszereket!
 • Az orvosok által elfogadott, leszokást segítő készítmények használatakor mindenképpen olvasd el az útmutatót, illetve kérd ki orvosod véleményét! Némely készítmények mellett a dohányzás kifejezetten veszélyes!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Akaraterő és elszántság.
 • Támogató családi- és baráti kör.
 • A leszoktatásban jártas szakorvos.

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Bianka, Biztoshely, Hogyankell, Kiscsillag