Leküzdeni a pókoktól való félelmet (araknofóbia)

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell leküzdeni a pókoktól való félelmet (araknofóbia)?

Sokan vagyunk úgy, hogy a pók nem tartozik éppen a kedvenc állataink közé, de néhányunk bizony elég erősen parázik ezektől az állatoktól. Cikkünk segít abban, hogy leküzdjük a pókoktól való félelmünket. Araknofobia.jpg

[szerkesztés] Lépések

 1. Nézz szembe a félelemmel! Ahhoz, hogy legyőzd a félelmet, először is szembe kell vele nézned. Amikor látsz egy pókot, ne automatikusan taposd agyon, fuss el vagy kezdj sikongatni, hogy ölje meg valaki. Hagyj egy kis időt magadnak, hogy megvizsgáld a pókot, de persze csak olyan távolságból, hogy ha nagyon megijedsz, még le tudj rá csapni (vagyis nem túl jó például alá állni, mert ha lejjebb ereszkedik, akkor tutira frászt kapunk). Bár világszerte 40 ezer pókfaj létezik, jó, ha tudod, hogy mindössze 200 faj ismert, melynek mérge veszélyes lehet az egészségedre. Ráadásul a hazánkban legmérgesebb pók, a Mérges dajkapók mérge is legfeljebb hőemelkedést, émelygést és némi zsibbadást okozhat – hazánkban azonban nincs is publikált marás, vagyis annyira nem vészes, hogy bárki is emiatt orvoshoz fordult volna. És ne feledd, a legtöbb esetben általában az a szegény, ártatlan pók az áldozat.
 2. Fogadd el, hogy a pókok hozzátartoznak a Földünkhöz. A pókok ott vannak mindenütt, nem kerülheted el őket. Soha nem tudsz teljesen elmenekülni tőlük. De hát ez az ő Földjük is.
 3. Tanulj a pókokról. Nézz utána, milyen pókok élnek hazánkban, melyek mérgesek és hogyan néznek ki. Mint korábban szó volt róla, hazánkban nem kell aggódnod a halálos pókcsípés miatt, de ahol meg esetleg fennáll ennek veszélye, nos, ott pedig a kórházban tudják kezelni az ilyesmit. Araknofobia2.jpg
 4. Tanulj meg felülkerekedni a félelmeden! A pókok nem utálnak téged csak azért, mert te utálod őket. Lehet, hogy te naponta többön is áttrappolsz, ennek ellenére ők nem támadnak rád, hogy felfaljanak. Ne reagáld túl a dolgot.
 5. Kezdd el az „edzést”, amivel legyőzöd a félelmet! Kérj meg valakit, akiben megbízol és akivel nem félsz. Vegyetek egy játékpókot és szerezzetek be néhány képet. Hogy teljesen leküzdd a félelmedet, meg kell tanulnod, hogy hogyan kell kezelned a pókokat. Ebben sokat segít a játékpók vagy a képek. Ülj közel ahhoz az emberhez, akiben megbízol, és kérd meg, hogy vegye elő lassan, nyugodtan a játékot vagy a képet. Próbálj nyugodtan ülni legalább néhány másodpercig. Minden nap, amikor kissé nagyobb biztonságban érzed magad, tölts el még több időt a képpel vagy játékkal. Amikor már eléggé biztonságosan érzed magad, fogd meg a képet vagy a játékpókot. Folyamatosan növeld itt is az időt.
 6. Amikor megjelenik egy pók a falon, állj tőle messzebb, és nézd addig, amíg már nem félsz. Aztán lassan menj hozzá egyre közelebb, és állj úgy egy ideig. Addig csináld, amíg egészen közel nem jutsz a pókhoz. Tartsd észben, hogy nem fog bántani. Majd próbáld meg elijeszteni, kikergetni az ablakon vagy a szobából, vagy ahol vagy. Amikor ezt megtetted, rá fogsz jönni, hogy többé nem is félsz a pókoktól.

[szerkesztés] Tippek

 • Nézz gyerekmeséket (pl. Vízipók, csodapók), ez segít megszerettetni veled ezeket az állatokat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pókról képek
 • játékpók
 • könyvek a pókokról

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha téged kérnek meg arra, hogy segíts valakinek legyőzni a pókokkal szembeni félelmét, akkor végig légy nagyon támogató, és ne próbáld megijeszteni, mert ezzel valószínűleg még rosszabb lesz a fóbiája.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag