Lakásbérleti díjat behajtani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell lakásbérleti díjat behajtani?

Lakber.jpg
Ha kiadod a lakásodat, az ingatlanodat, néha előfordul, hogy a bérlő nem fizet. Ilyenkor nagyon pontosan tisztában kell lenned bérbeadóként a lehetőségeiddel, és ismerned kell a jogszabályokat is. Ez tudjuk, hogy nehéz feladat, ebben segít neked ez a cikk, pontosan abban, hogy hogyan tudod a nem fizető bérlőtől a díjat minél gyorsabban és minél jogszerűbben behajtani.

[szerkesztés] Lépések

 1. Amint tapasztalod, hogy a bérlő nem fizet, keress vele személyes kapcsolatot, menj el hozzá, beszéld meg a nemfizetés okát, és minél inkább éreztesd, hogy állandóan rajta tartod a szemedet a bérleti díjon, így nyomást gyakorolhatsz rá már az elején.
 2. Tartsd nyilván a ki nem fizetett bérleti díj és a ki nem fizetett rezsi összegeket pontosan és elkülönítve. Ez később ahhoz kell, hogy minél kevesebb vitára adj alapot. Amennyiben csak a rezsi a vitatott tétel, úgy nem lehet arra hivatkozással a bérleti díjat is késve fizetni.
 3. A személyes beszélgetések során próbáld kiszedni az adósból, hogy milyen vagyontárgya van (lehetőleg nagyobb értékű vagyontárgyakra kérdezz rá, inkább közvetve, sem mint közvetlenül ezután tudakozódva). Ha nagy értékű gépkocsit vagy ingatlant fedezel fel, utalj arra, hogy nem fizetés esetén minél előbb fizetési meghagyással fogsz intézkedést tenni, ami ha jogerős, a nagy értékű vagyontárgyon is végrehajtható.
 4. Próbálj meg a bérlővel részletfizetési megállapodást kötni, ezzel is minden egyes behajtott részlettel közelebb vagy az adósság rendezéséhez.
 5. Ha az adós nem fizet, de van vagyontárgya és egyezségi megállapodást sem hajlandó kötni, azonnal szólítsd fel írásban a fizetésre, szabj határidőt, majd pedig ha ez eltelt (itt a lakásbérleti törvény szerinti határidőt adj meg), mondd fel a lakásbérleti szerződést!

[szerkesztés] Tippek

 • Már a fizetési felszólításba szó szerint bele kell írni ezt: „amennyiben a megadott 8 napon belül nem fizeti ki a bérleti díjat, a lakásbérleti szerződést felmondom”. Ha ugyanis ezt nem teszed meg, hiába tartozik a bérleti díjjal az adós, nem tudod jogszerűen és gyorsan felmondani a szerződést.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kell egy nagyon jó ügyvéd ezekhez az ügyekhez! Sok csapda van, amelybe nem pottyanhatsz bele! Kell a felszólításhoz, a felmondáshoz, a behajtáshoz.
 • Kell egy naptár, minden határidő fontos, írd fel, tartsd nyilván! Nem mulaszthatod el őket!
 • A bankszámla is kell, mert így gyorsan tudod a bérleti díjat elkérni, utalással, és nem kell személyesen elmenned érte.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ha az adósnak semmilyen vagyontárgya nincs, és továbbra sem fizeti a bérleti díjat, mielőbb tedd ki a lakásból! Így nem tud további rezsitartozásokat felhalmozni, és a lakást mielőbb új bérlőnek tudod kiadni, aki ismét bevételt termel neked. (Itt már ne ásd magad ingatlanügyekbe, és kifejezetten a nem fizető bérlők kipakolásában jártas jogász segítségét kérd, nehogy büntetőcselekményt vagy birtokháborítást kövess el.)
 • A helyiségbérleti törvényt mindig olvasd el, mielőtt behajtást kezdeményezel, vagy felmondást küldesz! Ez a törvény pontosan megszabja azt a jogi utat, amit be kell tartanod.
 • Ha érvénytelenül rakod ki a lakót, még a végén te ütheted meg a bokádat. Figyelj arra, hogy a felszólításod, a behajtási eljárás, a felmondásod és a kilakoltatásod is érvényes és jogszerű legyen majd!
 • Sose várj semmire! Haladj, ha egy határidő elmúlt, jöhet a következő felszólítás vagy a következő levél, vagy a perindítás. Adós ellen nincs mire várni, menj/maradj a nyomában!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, DrnemethLAW.hu