Képviselőfánkot készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell képviselőfánkot készíteni?
A képviselőfánk az égetett tészták közé tartozik. Ránézésre bonyolult desszertnek tűnik, pedig csak kevés hozzávaló kell hozzá, mindössze az arányokat kell szem előtt tartani. A formázását ugyan kicsit érdemes gyakorolni, de ha nem lesz tökéletes, attól még az utolsó morzsáig el fog fogyni…
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] A képviselőfánk tésztájának elkészítése
- Egy vastagabb falú, közepes méretű lábosba tégy 15 dkg vajat/margarint.
- Adj hozzá 1,5 dl vizet, egy csipet cukrot és sót.
- Tedd a tűzhelyre, kezdd el melegíteni, miközben folyamatosan kevergeted.
- Ha már forr, önts lábosba 15 dkg lisztet.
- Folyamatos kevergetés mellett főzd további 1 percig a lisztes-vajas keveréket, amíg pattogó-sercegő hangot nem hallat (de megpirítani nem kell).
- Ezután vedd le a lábost a tűzről, majd hagyd egy picit hűlni.
- Adj a tésztához 3 egész tojást úgy, hogy mindegyiket alaposan elkevered benne.
- Végezz szálpróbát: egy kis tésztát vegyél ki a hüvelyk- és mutatóujjad közé csípve, majd nyisd szét az ujjaidat. Ha a tészta szálat képez és nem szakad el, akkor jó az állaga. Ha a szál elszakad, adj hozzá még egy tojást.
- Gyújtsd el a sütőt 180 fokra.
- Készíts elő egy csillagcsöves nyomózsákot – ha ez nincs kéznél, sima is jó, vagy egy tiszta műanyag zacskó, aminek levágod a sarkát. Kanalazd bele a tésztát.
- Egy sütőpapírral bélelt gáztepsire nyomj a tésztából kb. 4 cm átmérőjű halmokat úgy, hogy maradjon hely közöttük, mert sütés közben megnőnek.
- A tepsit told az előmelegített sütőbe. A sütési idő első 15 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját! A képviselőfánkok kb. 20-25 perc alatt sülnek meg.
- Ha kész vannak, kapcsold le a sütőt, esetleg az ajtót is kinyithatod résnyire, de a képviselőfánkot még ne vedd ki, hanem hagyd 10-15 percen át száradni.
- A kész képviselőfánkot ezután vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni. Tálalás előtt vágd le a felső „kalapot”, majd csillagcsöves nyomózsákkal vagy egyszerűen kanállal halmozd rá a krémet, végül tedd vissza a tetejét.
[szerkesztés] A képviselőfánk krémjének elkészítése
- Válassz ketté 5 db tojást.
- 4 dl tejet egy lábosban kezdj el melegíteni. Adj hozzá 2 csomag vaníliás cukrot.
- A tojásfehérjéket robotgéppel verd kemény habbá. Adj hozzá 10 dkg cukrot, és dolgozd össze.
- A tojássárgájákat egy kisebb lábosban keverd simára 10 dkg liszttel, 5 dkg cukorral és 2 dl hideg tejjel.
- Ha a tűzhelyen a tej már forró, csurgasd bele a tojássárgás-lisztes keveréket, és folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre (amíg elválik az edény aljától).
- Vedd le a tűzről, majd apránként forgasd bele a kemény tojásfehérje-habot (amíg még meleg a krém).
- A vaníliás krémet hagyd teljesen kihűlni, csak ezután töltsd a kész képviselőfánkokba.
[szerkesztés] Tippek
- A fenti adagból kb. 10-12 darab képviselőfánk lesz.
- Amikor a sütőt elgyújtod, készíts az aljába egy fém edényt. Amikor beteszed a képviselőfánkokat, ebbe a felforrósodott edénybe önts egy-két deciliter vizet, majd gyorsan csukd be az ajtót. A keletkező gőz segít abban, hogy szép magasra keljenek a képviselőfánkok.
- A képviselőfánkok akkor sültek át, ha a tepsit megmozgatva könnyel elmozdulnak, elcsúsznak, akár fel is borulnak – ez jelzi, hogy levegősek és könnyűek.
- Ha biztosan el akarod kerülni, hogy sütés után a képviselőfánkok összeessenek, akkor egy-két helyen szúrj beléjük egy hústűvel/hurkapálcával/fogpiszkálóval.
- Amikor betöltöd a képviselőfánkokat, a vaníliás krémre még tejszínhabot is nyomhatsz – ezután tedd vissza a „kalapot”.
- A képviselőfánkba gyümölcsös cukrászkrémet is tölthetsz – a receptért nézd meg korábbi cikkünket: Hogyan kell Cukrászkrémet készíteni
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- A képviselőfánk tésztájához:
- 15 dkg vaj/margarin
- 1,5 dl víz
- egy csipet cukor
- egy csipet só
- 15 dkg liszt
- 3-4 tojás
- A képviselőfánk krémjéhez:
- 5 tojás
- 4+2 dl tej
- 10+5 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Ha nem dolgozod ki elég jól a tésztát, a képviselőfánk nem fog megkelni, tömör marad.
- Ha nem hagyod száradni sütés után, a megkelt tészta ismét összeeshet, befülledhet.
- A krém eláztathatja a ropogós égetett tésztát, ezért csak akkor érdemes tölteni, ha nemsokára el is fogyasztjuk.
[szerkesztés] Kapcsolódó videók
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Nők Lapja Konyha – Desszert különkiadás: 2015/2, II. évfolyam, 2. szám
- Képviselőfénk Horvát Ilona receptje alapján az Ízemlékek blogon
- Lajos Mari tanácsai a képviselőfénk tésztájának elkészítéséhez
- Képviselőfánk egyszerűen a Mindemegette oldalán