Kiszívott nyakról eltüntetni a foltot

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a kiszívott nyakról eltüntetni a foltot?

Kiszivott nyak.jpg

Játékból vagy szenvedélyből sokan szívják ki a kedvesük nyakát vagy más testrészeit, de van, akinek zavaró a bőrön megjelenő folt. Ilyenkor az alábbi módszerek segíthetnek a kiszívott nyak orvoslásában.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Jegelés

 1. Ha a mélyhűtőben van jégkocka, boríts a tartóból néhányat egy konyharuhára vagy törölközőre, majd tedd a foltra.
 2. Jégkocka helyett használhatsz bármilyen mélyhűtött dolgot (borsó, jégkrém, hús stb.) is, csak ezeket fel kell használnod – vagy kidobnod –, ha kiolvadnak.
 3. Ha épp semmi sincs a mélyhűtőben, rakj be pár percre egy kanalat, majd nyomd a foltra. (Amíg egy kanállal a nyakadat jegeled, egy másikat tegyél a mélyhűtőbe, így amikor az első felmelegszik, szünet nélkül folytathatod a jegelést.)
 4. A jeges borogatást legfeljebb 20 percig alkalmazd, vagy amíg nagyon kényelmetlen nem lesz.

[szerkesztés] Kikefélés

 1. Keress egy új, merev sörtéjű fogkefét, vagy egy sűrű fogú fésűt.
 2. Gyengéden kezdd el masszírozni a fogkefével vagy a fésű fogaival a foltot. Koncentrikus köröket rajzolj, ne vonalakat!
 3. Ha úgy érzed, már eleget masszíroztad a foltot, hagyd abba, és várj 15 percet. A pirosság és a duzzanat lehet, hogy fokozódik, de kevésbé lesz nyilvánvaló, hogy mitől keletkezett.
 4. A fent leírtak szerint jegeld a foltot.

[szerkesztés] Kidörzsölés

 1. Ez a módszer fájdalmas lehet – csak akkor próbáld ki, ha bírod!
 2. Fogj egy nagyobb pénzérmét az egyik kezedbe, a másikkal pedig feszítsd meg a bőrt, ahol a folt van.
 3. Az érme szélével kezdd el lassan és erősen dörzsölni a foltot, mintha a kemény vajat akarnád szétkenni a kenyéren. Olyan erősen nyomd, amennyire csak tudod – de ügyelj arra, hogy ne sértsd fel a bőrt, ne kezdj vérezni. A lényeg, hogy a szívás miatt megrepedt hajszálerekből a bőr alsóbb rétegeibe nyomd át a vért.
 4. A dörzsölés is piros nyomot hagy a bőrön, de ez hamarabb elmúlik, mint a kiszívás okozta folt. Ha mégsem, csak úgy látszik majd, mintha nagyon erősen megvakartad volna a nyakad.(figyelem túlzott gyorsasággal több véraláfutás jelentkezhet a bőrön)

[szerkesztés] Masszírozás

 1. A fenti két módszer finomabb változata: az ujjaiddal masszírozd a foltot.
 2. Lehetőleg a kiszívás után azonnal kezdd el, hogy segítsd a vérkeringés helyreállítását.
 3. Ha sokszor és kitartóan ismétled, a folt halványabb lesz – még ha nem is tűnik el teljesen.

[szerkesztés] Melegítés

 1. Ha a folt nem múlik el, esténként engedj forró vizet egy tálba, és keress egy kisebb törölközőt vagy törlőkendőt.
 2. A kendőt mártsd a forró vízbe, majd borogasd vele a foltot.
 3. Ismételd minden este, amíg el nem tűnik a kiszívás nyoma.

[szerkesztés] Krémezés

 1. Kenj egy réteg fogkrémet a foltra. Várj pár percet, majd töröld le egy meleg vizes törlőkendővel.
 2. Ha van a háznál, visszérkrémmel, gyulladáscsökkentő sportkrémmel vagy K-vitamin tartalmú krémmel is próbálkozhatsz.
 3. Aloe verával vagy kövirózsa levelének levével is bedörzsölheted a foltot, mindkettő csökkenti a gyulladást és segíti a gyógyulást.

[szerkesztés] Ha semmi sem segít

 1. Vastagon felvitt alapozóval jelentősen halványíthatod a foltot. A tökéletesebb hatás kedvéért tehetsz rá púdert is. Arra ügyelj, hogy a nyakon általában világosabb a bőr, mint az arcon! Ne csak a foltra, hanem a környékére is tegyél sminket, hogy a fedetlen és a kezelt bőrfelület között észrevétlen legyen az átmenet.
 2. Vegyél garbót – nyáron vékony anyagból készült, ujjatlan, garbó nyakú felsőt is viselhetsz. Ha más testrészeden, például a mellkasodon vagy a válladon van a kiszívás, akkor ennek megfelelően takaró ruhadarabokat válassz.
 3. Ha hosszú a hajad, hordd kibontva, vagy oldalra húzva fond be, hogy takarja a foltot.
 4. Köss a nyakadra egy vékony sálat – ha ez nem szokásod, és valaki nagyon feszegetné a témát, esetleg azt is mondhatod, hogy megfáztál.
 5. Előre találj ki valamilyen magyarázatot a foltra, hogy ha valaki észrevenné, ne kelljen gondolkodnod. Ha a nyakadon van a folt, és göndöríted/vasalod a hajad, akkor a hajvasalóra vagy a hajsütő vasra is foghatod a nyomot. Ha a válladon vagy egyéb helyen szívták ki a bőrödet, akkor valamilyen ütésre utalj – például egy erősen betaláló pingponglabda hagy ilyen foltot.

[szerkesztés] Tippek

 • Vannak, akik a hideg és meleg borogatás váltogatására esküdnek – ez esetben pár percig jéggel teli törölközőt, majd pár percig forró vízbe mártott anyagot szoríts a foltra.
 • Egy jégkockával erősebben dörzsölve a foltot tovább fokozhatod a hatást. Néhány perc után hagyj egy kis szünetet, mert a közvetlenül a bőrre nyomott jég még fagyási sérülést is okozhat.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jégkocka vagy fagyasztott élelmiszer, törölköző
 • Fogkefe vagy fésű, esetleg pénzérme
 • Meleg víz és törölköző vagy törlőkendő
 • Visszérkrém, sportkrém, K vitamin tartalmú krém vagy fogkrém
 • Aloe vera esetleg kövirózsa leve
 • Alapozó
 • Garbó, esetleg egy sál

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A fogkefés/fésűs módszer, illetve az erős dörzsölés a nagyon erősen kiszívott nyaknál nem mindig tünteti el a foltot, inkább csak szétterjeszti és elhalványítja.
 • Ha nagyon erősen dörzsölöd a foltot a pénzérmével, annak zúzódáshoz hasonló, kékes nyoma maradhat. Lehet, hogy ebből nem lehet majd arra következtetni, hogy kapcsolatban élsz, de ez sem lesz kevésbé feltűnő.
 • A kiszívott folt általában pár naptól egy hétig terjedő idő alatt tűnik el – a fenti módszerek sok esetben csak ezt az időt rövidítik le. Állásinterjú, fotózás vagy valamilyen nagyobb jelentőségű esemény előtt inkább kérd meg a párodat, hogy ne szívja ki a bőröd.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki