Kiszámolni, mikor van szökőév

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kiszámolni, mikor van szökőév?

Szokonap.jpg

A csillagászati év hossza 365,2422 nap. Annak érdekében, hogy a naptárunk ne csússzon el a csillagok mozgásához képest, meghatározott években egy plusz napot, a szökőnapot is beiktatunk. Hogy melyik év szökőév, az alábbiakból derül ki.

[szerkesztés] Lépések

  1. Az adott év számát oszd el néggyel. Ha az évszám nem osztható néggyel (vagyis nem egész számot kaptál), biztosan nem szökőév. Ha az évszám maradék nélkül osztható néggyel, akkor valószínűleg tartalmaz szökőnapot is, de van néhány kivétel:
  2. Az évszámot oszd el százzal is. Ha nem csak a négy, hanem a száz is maradék nélkül osztja az adott évet, akkor mégsem szökőév.
  3. Ha az évszám osztható néggyel, százzal és négyszázzal is, akkor kivételesen mégis van benne szökőnap.

[szerkesztés] Összefoglalás

Évszám Osztható 4-gyel? Osztható 100-zal? Osztható 400-zal? Szökőév?
2010 nem nem nem nem
2012 igen nem nem igen
2100 igen igen nem nem
2000 igen igen igen igen

[szerkesztés] Tippek

  • A fenti rendszer csak a Gergely-naptárat használó országokban érvényes, más népek naptárai más módszereket alkalmaznak, hogy minél pontosabban igazodjanak a csillagászati évhez. Az iráni naptár például szintén négyévente iktat be egy szökőnapot, de nagyjából 33 évente a negyedik helyett az ötödik évben tartják meg. A kínai és a héber naptárban pedig szökőhónapokat használnak. Ezért mielőtt idegen országba utazol, többek között a helyi időszámítás sajátosságairól is tájékozódj. (Ez nem csak a szökőnapok, hanem az évszámítás kezdete, az adott év kezdőnapja valamint a hónapok napjainak száma miatt is fontos.)

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Számológép

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • XIII. Gergely rendelte el 1582-ben a korábban használt Julián-naptár kiigazítását. Szökőnapok ugyan már ebben is négyévente voltak, de a százzal osztható években is beiktattak szökőnapokat, így a Julián-naptár elmaradt (lassabban telt) a csillagászati évhez képest. A különbség a gregorián naptárreform idején már 10 nap volt, ezért van szükség a jelenlegi, bonyolultabb rendszerre.
  • Még a Gergely-naptár sem teljesen pontos, kb. 3000 évente 1 nappal elmarad a csillagászati évhez képest. Ennek kiküszöbölésére ugyan Johannes Herschel – és mások is – javasolták, hogy minden 4000. évben kivételesen hagyják el a szökőnapot, de a probléma olyan távolinak tűnt, hogy elvetették.
  • A szökőnap hivatalosan február 24-én van (nem február 29-én)! Ennek történelmi okai vannak, még Julius Caesar rendelte el, hogy a Julián-naptárban „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”. Ez a mai február 23-ának felel meg, amelyet tehát szökőévben egy szökőnap követ. Ilyenkor a februárból hátralévő napok eltolódnak, Mátyás napja tehát február 24-e helyett 25-re esik, és így tovább a hónap végéig.

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki