Kiszámolni, hogy melyik állampapírba érdemes fektetned a pénzedet

Innen: Hogyankell.hu

REKLÁMSZAGÚ CIKK

Ebből a cikkből hiányzik az igazán a hasznos tartalom, a téma nem igazán keresett, így az írás feltehetően reklámozás, linképítés céljából született. A cikket módosítani kell annak érdekében, hogy megfeleljen a Hogyankell.hu tartalmi, formai és minőségi irányelveinek, különben hamarosan eltávolításra kerül!

ÁTDOLGOZANDÓ CIKK

Ezt a cikket alaposan át kellene dolgozni, hogy megfeleljen a Hogyankell.hu tartalmi, formai és minőségi irányelveinek!

[szerkesztés] Hogyan kell Kiszámolni, hogy melyik állampapírba érdemes fektetned a pénzedet?

Ha megtakarításod egy részét szeretnéd állampapírban kamatoztatni, akkor először azt kell eldöntened, mely állampapír számodra a legjobb választás. A két legnépszerűbb valószínűleg a Magyar Állampapír Plusz és a Prémium Magyar Állampapír, abból is az 5 éves változat. Mindegyiknek van előnye és hátránya, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) legnagyobb előnye a likviditás (0-0.25%-os díjon bármikor visszaváltható), és az elég jó kamat. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) ezzel szemben kevésbé likvid, viszont mindig az inflációt meghaladóan kamatozik.


[szerkesztés] Lépések

  1. Először informálódj arról, hogy milyen állampapírokat tudsz vásárolni Magyarországon. A nagy többség számára az alábbi állampapírok lesznek megfelelők: Magyar Állampapír Plusz, Prémium Magyar Állampapír, Egyéves Magyar Állampapír, Prémium Euró Magyar Állampapír
  2. Döntsd el, hogy a jobb likviditás, a garantáltan infláció fölötti hozam vagy az eurós megtakarítás az elsődleges szempontod. A leginkább likvidnek tartott állampapír a Magyar Állampapír Plusz, ez úgynevezett sávos kamatozású, és minél tovább tartod meg (maximum 5 év), évről évre annál magasabb lesz az éves kamata. Előnye, hogy évente egyszer, a kamatfizetési időszakban ingyenesen eladhatod, de egyébként is csak 0,25% az eladási díja, ami nagyon jónak számat. A forintos Prémium Magyar Állampapír és az eurós Prémium Euró Magyar állampapír ezzel szemben változó kamatozásúak, a kamatbázist az előző évi átlagos infláció adja, amelyre rájön egy meghatározott mértékű kamatprémium, így tehát mindenképpen az infláció fölött kamatoznak. Ha magas az infláció, mindenképp megéri, ha alacsony, akkor előfordulhat, hogy a Magyar Állampapír Plusz kamata a magasabb.


[szerkesztés] Tippek

  • Gondold végig, hogy a befektetett összeget hány évig tudod nélkülözni, mert ez kritikus szempont a legmegfelelőbb állampapír kiválasztásánál.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Befektetni való pénz.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az egyes állampapírok idő előtti visszaváltásának költsége idővel változhat.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell