Kiképezni egy vakvezető kutyát

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kiképezni egy vakvezető kutyát?

http://gallery.site.hu/d/10450031-1/kutya_075.jpg
Valószínűleg mindenki találkozott már olyan emberrel az utcán, akit egy kutya és egy fehér bot segített a közlekedésben. Néhanapján én is összefutok velük Debrecen utcáin, sőt még az egyetemen is. Csodálatosnak tartom, hogy egy állat ilyen jól helyettesítheti az emberi szemet. Mindig is érdekelt, hogy hogyan is válhatnak a kutyák vakvezetőkké. Ennek a kiképzésnek a folyamatát szeretném bemutatni cikkemben.

[szerkesztés] Lépések

 1. A legelejéről kell kezdenünk, tehát nézzük meg, hogy mi jellemzi ember és kutya kapcsolatát. Viszonyunkat e négylábúakkal már ősidők óta szorosnak mondhatjuk, hiszen már régen is fontos szerepet töltöttek be mindennapjainkban. Gondoljunk csak arra, hogy amióta az ember megszelídítette a farkast, azóta használják a vadászatoknál még a mai napig is.
 2. Kutyák feladatok szerinti csoportosítása: A legtöbben ma már családtagként kezelik őket, de a munkakutyák száma is igen magas. A munkakutyák csoportjába tartozik minden olyan eb, amelyet valamilyen speciális feladatra képeztek ki, ilyenek a rendőr-, mentő-, terápiás- és persze a vakvezető kutyák is.
 3. Kísérlet: Etológusok kísérletet végeztek munkakutyákkal és gazdáikkal, melynek segítségével megállapították, hogy eredményes munkát csak akkor tud végezni a két fél, ha érzelmi kapcsolat alakul ki köztük. Ha ez a kapocs létre jön, igazi társakká válnak és így képesek a kooperációra, vagyis az együttműködésre. Ez a szoros érzelmi kapcsolat leginkább a vakvezetők és gazdáik párosánál alakulhat ki, hiszen a kutyusok képzésében maga a jövendőbeli gazda is részt vesz.
 4. Hogyan is zajlik a vakvezetőkutya-tréning? A képzés célja az, hogy a kutya megtanulja az akadályok észlelését, jelzését illetve kikerülését. Ezáltal a gazdának nem kell mindenre figyelnie így a kutya egy kis terhet vesz le társa válláról. Ahhoz, hogy ez sikerüljön bizonyos vele született ösztöneit kell elfojtania. Ezért sokkal nehezebb kiképzése, mint például egy rendőrkutya tanítása, hiszen ott „csak” fel kell erősíteni ezeket az ösztönöket.
 5. A kiképzés három fázisból áll:
  • Az elsőben az eb megtanul, elöl haladni és meg tanulja, hogy kalkulálnia kell gazdája magasságával és együttes szélességükkel. Ehhez a fázishoz régebben egy tanuló kocsit alkalmaztak. Mivel ez a kocsi vasból készült, sokszor megsebesítette a kutyát, ha az véletlen magával rántotta, ezért most már a képzés elejétől magával a trénerrel gyakorolnak.
  • A második fázisban az irányokat tanulják, de ezt ne úgy képzeljük el, hogy jobbra és balra rángatják a kutyát. Megdicsérik a jó irányba forduláskor és így társít a kiadott parancshoz egy mozdulatot, amit később már jutalom és dicséret nélkül is alkalmaz. A harmadik fázis, a legnehezebb. Itt tanulja meg felismerni és megkeresni a gyalogátkelőhelyeket, lépcsőket, lifteket buszmegállókat. Ahhoz, hogy ezt megtanulja, kölyökkorától kezdve egy ingergazdag környezetben kell élnie, közlekednie.
  • Maga a képzés fél évig tart és az utolsó két hónapban kerül sor a leendő gazda kiválasztására. Ha megvan a megfelelő párosítás, következik a kéthetes átadó tanfolyam, amikor a gazdik beköltöznek az iskolába és folyamatosan ők foglalkoznak jövendőbeli segítőikkel.
 6. A képzés vizsgákkal zárul. A kutyának az első vizsgát kiképzőjével kell letennie, majd ha ez sikerült és lezajlott az átadó tanfolyam, leendő gazdájával kell egy begyakorolt városi útvonalon hiba nélkül végighaladnia.
 7. De akkor ki is vezet? Mindig a kutya megy elöl, kivéve tömegközlekedésnél, a leszállásnál, nehogy magával rántsa gazdáját. A vakvezető nem taxi és nem is GPS, hogy a bemondott címre vigye társát. Vezényszavakkal irányítani kell, a térképnek ott kell lennie a gazda fejében. Ezáltal a látássérültek visszakapnak egy kis darabot elvesztett szabadságukból, hiszen ők tudják hova akarnak menni, segítőjük csak megmutatja ennek módját.
 8. Milyen kutya is alkalmas a vakvezetésre? Legyen erős, bátor, kitartó, szelíd, emberszerető, tanulékony, szófogadó, önálló, határozott és minden agresszivitástól mentes. A felsorolt összes tulajdonsággal rendelkeznie kell, hiszen egy ember élete múlik rajta. A legalkalmasabb fajták a német juhászkutya, a golden retriver és a labrador, de más fajták egyedeit sem zárják ki.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Türelem
 • Elhivatottság
 • Érzék a kutyákhoz
 • Empátia
 • Idő
 • Szeretet
 • Vakvezető kutya- kiképző iskola
 • Hámok, pórázok, játék, jutalomfalatok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Lámpaszín és számok felismerése: Nem esett még szó arról, hogy hogyan tanulják meg megkülönböztetni a zöld és piros lámpát vagy a buszok számozását. A válasz: sehogy. Erre nem lehet megtanítani őket, és itt teljes mértékben a környezetére utalt a látássérült és segítője.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag