Ködlámpát használni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell ködlámpát használni

Kodlampa-hasznalat.jpg

A ködlámpa és a ködfényszóró olyan erős fényű világítótest, amelynek helyes használata segíti a balesetek megelőzését rossz látási viszonyok között. Helytelenül alkalmazva azonban elvakíthatják a többi autóst, így inkább növelik a baleset kockázatát. Az alábbiakban összefoglaljuk, mikor kell használni a ködlámpát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Ismerd meg a vonatkozó szabályokat:
  1. A KRESZ ezt írja elő: Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
  2. A KRESZ szerint korlátozott látási viszonynak minősül, ha az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága.
  3. Szintén a KRESZ mondja ki, hogy álló járművön – a forgalmi okból megálló járművet kivéve – tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.
  4. A 6/1990-es KÖHÉM rendelet szerint az első ködfényszóró arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását.
  5. Ugyanez a rendelet kimondja, hogy a hátsó ködlámpa (ködzárófény) arra szolgál, hogy sűrű köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét.
 2. Így használd a hátsó ködlámpát (ködzárófényt):
  1. Ha korlátozottak a látási viszonyok (nagy a köd, erősen esik az eső vagy a hó) és nem jön mögötted senki, kapcsold fel a hátsó ködlámpát. Így megelőzheted, hogy egy gyorsabban közlekedő hátulról beléd hajtson.
  2. Ha valaki utolér, és valószínűleg nem fog gyorsan megelőzni, kapcsold le a hátsó ködlámpát. Ez ugyanis nagyon erős fénnyel világít, és szemmagasságban van – ami nemcsak zavaró a mögötted haladó sofőrnek, de azt is nehezebben fogja észrevenni, ha fékezel.
 3. Így használd az első ködlámpát (ködfényszórót):
  1. Ha korlátozottak a látási viszonyok (nagy a köd, erősen esik az eső vagy a hó), és nem halad előtted vagy nem jön veled szembe senki, nyugodtan használhatod a ködfényszórót.
  2. Ha az első ködlámpa a lökhárító alsó részében helyezkedik el, akkor a legalacsonyabb – bizonyos időjárási körülmények között kevésbé párás – légréteget világítja meg. Megfelelő beállítás esetén kevésbé vakítja a többi sofőrt, és bátrabban használható korlátozott látási viszonyok között (például nem annyira zavaró, amikor elhaladsz mások mellett).
  3. Ha azonban a tompított fényszóróval egy magasságban vagy azzal egy lámpatestben helyezik el az autód ködlámpája, akkor az erős fénye a reflektorhoz hasonlóan zavaró lehet a többi sofőrnek – főleg ha nem állítják be megfelelően. Emiatt érdemes lekapcsolni, ha az előtted haladó vagy a szembe jövő autó közel van.
  4. Ha folyamatosan haladsz valaki mögött (úgy, hogy tisztán látod az autót), akkor az első ködfényszórók használatát mindkét kialakításnál mellőzd.
 4. Tartsd be az alábbi általános szabályokat:
  1. A ködlámpánál is fogadd meg a reflektor használatára vonatkozó általános szabályt: használd, ha nagyobb biztonságot ad, de kapcsold ki, ha zavarsz vele másokat.
  2. Normál látási viszonyok között ne használd a ködlámpát – akkor se, ha sötét van! A jogszabályok ezt csak köd, eső, hóesés vagy porfelhő miatt, korlátozott látási viszonyok között engedélyezik.
  3. Városon belül inkább ne használd a ködlámpát. A jogszabályok kifejezetten nem tiltják, de a közvilágítás és a lassúbb haladás miatt vitatható az indokoltsága, és általában a többi autós is túl közel van ahhoz, hogy a ködlámpa zavaró legyen számukra.
  4. Álló helyzetben lévő autón kifejezetten tilos ködfényszórót használni.

[szerkesztés] Tippek

 • Mindig ügyelj arra, hogy az autód lámpái megfelelően legyenek beállítva! Akár ködlámpáról, akár tompított fényszóróról van szó, mindegyik vakító lehet, ha túl magas szögben vetíti előre a fényt.
 • Ha más sofőrök villantással vagy erősebb világítás felkapcsolásával jelzik, hogy zavaró számukra a ködlámpád fénye, a saját érdekedben érdemes változtatnod – egy esetleges balesetben te is sérülést szenvedhetsz.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Korlátozott fényviszonyok
 • Megfelelően beállított ködlámpa

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Különösen lakott területen belül vitatott, hogy milyen látási körülmények indokolják a ködlámpa használatát. Mivel a jogszabályban nincs pontos definíció (például a látótávolsághoz kötve), a rendőr akár bírságolhat is, ha úgy ítéli meg, feleslegesen és a többi autós számára zavaró módon használtuk a ködlámpát.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki