Juhtúrós makarónit készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell juhtúróval rakott, húsos makarónit készíteni?
A recept előnye, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és, hogy mindenki, aki megkóstolja, biztosan imádni fogja!
[szerkesztés] Lépések
- A makarónit forrásban lévő, sós vízbe tesszük és kifőzzük.
- A leszűrt és leöblített tésztát egy edénybe rakjuk, és kevés olvasztott vajjal összekeverjük.
- Olajban apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítunk, beletesszük a darált sertéshúst, majd egy kevés vizet hozzáöntve, gyorsan elkeverjük! Ételízesítővel, őrölt vagy darált pirospaprikával, pizza porral és fekete és fehér borssal fűszerezzük!
- Fedővel letakarva a húst puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy mindig csak kevés vizet öntsünk rá!
- Egy magas falú tűzálló tálat vagy jénait kivajazunk, beleöntjük a makaróni egyik felét!
- Ezt megszórjuk a juhtúró felével, majd ráöntjük a darált húst!
- Egy újabb rétegben rászórjuk a maradék juhtúrót, majd a tetejére rétegezzük a makaróni másik felét!
- Reszelt trappista és füstölt sajt keverékével gazdagon megszórjuk!
- A tetejét 1 nagy pohár (400-450 gr) tejföllel leöntjük, és közép meleg sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük kb. 180 fokon készre sütjük. A legvégén picit felvehetjük a lángot, hogy a teteje szépen megpiruljon.
[szerkesztés] Tippek
- Száraz vörösborral tálaljuk!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 40 dkg makaróni tészta
- 5 dkg vaj
- 5 cl étolaj
- 10 dkg vöröshagyma
- 25-30 dkg sertés darált hús
- 20 dkg juhtúró vagy 2 csomag brindza
- 4 dl tejföl
- 15 dkg trappista és 10 dkg füstölt sajt
- pirospaprika,
- só
- bors (fehér és fekete)
- ételízesítő
- pizza por
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Olyan edényt használjunk, amely elég nagy ahhoz, hogy sütés közben a tejföl ne csurogjon ki belőle! Így megúszhatjuk a sütő súrolását.
- A sütőben letakarni nem kell a tálat, mivel a tésztát kifőzve, a húst előre párolva adjuk hozzá.