Infografikát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell infografikát készíteni?

Infografika keszites.jpg

Az infografika nem más mint az információ grafikus megjelenítése. Tulajdonképpen segítségével az adatok vizualizálása történik, ezért az általa megjelenített információk viszonylag könnyen értelmezhetőek mindenki számára. Összeállításához használhatunk fényképeket, rajzokat, diagramokat és szövegeket, azonban az infografika több, mint egy fénykép, összetettebb, mint egy rajz és sokkal informatívabb, mint egy diagram vagy egy írott szöveg. Egy jó infografikával felkelthetjük a figyelmet, kreatívan és közérthetően mutathatjuk be például egy kutatás eredményeit, termékek népszerűségét, egy találmány történetét, egy társadalmi jelenséget, egy probléma lehetséges megoldásait, de akár önéletrajzunkat is elkészíthetjük ebben a formában. Az infografika legfőbb előnye, hogy bonyolult összefüggéseket képes megjeleníteni viszonylag kis helyen. Éppen ezért egyre gyakrabban használják nyomtatott dokumentumok, újságok oldalain, de online felületeken a terjesztésük is gyors és egyszerű. A „hagyományos” infografikák mellett ma már térbeli infografikákkal és infovideókkal is találkozhatunk. Az infografikák „előállításához” nincs ugyan egységes szabály, azonban egy kis útmutatót megpróbálunk adni hozzá.

[szerkesztés] Lépések

 1. Témaválasztás: döntsük el, hogy milyen témát szeretnénk infografika segítségével bemutatni! Ha szükséges, akkor szelektáljunk, és a témánk szempontjából valóban releváns információkra, adatokra koncentráljunk, hiszen az infografika pont nem arra lett kitalálva, hogy tízoldalnyi közlendőt jelenítsünk meg rajta.
 2. Tervezés: vázoljuk fel, hogy az egyes információkat, adatokat hogyan, milyen logika mentén szeretnénk megjeleníteni az infografikán! Ez azért is fontos, mert ha bonyolultabb összefüggéseket akarunk bemutatni, akkor ajánlott az átláthatóságra, a követhetőségre törekedni. Az infografikát akár részekre, kisebb-nagyobb egységekre is tagolhatjuk.
 3. Sablon-választás: válasszunk az infografika-készítő program meglévő sablonjai közül, vagy mi magunk készítsünk egyedi, saját igényeinknek megfelelő sablont a rendelkezésünkre álló elemek felhasználásával! Az igényes kivitelezéshez az is hozzátartozik, hogy lehetőség szerint témánkhoz illeszkedő sablont, színeket és betűtípusokat választunk.
 4. Összeállítás: kezdjük el „felvinni” a kiválasztott vagy az általunk készített sablonra az információkat! A rövid szövegeket ikonokkal, fotókkal egészíthetjük ki, a számadatokat diagramok vagy rajzok segítségével jeleníthetjük meg.
 5. Kreativitás: alkalmazzunk ötletes megoldásokat az információk megjelenítésére! Például az arányok érzékeltetésére számok helyett figurákat vagy ikonokat használhatunk (a nagyobb mennyiséget több figura /emberek, autók/ felsorakoztatásával érzékeltethetjük), vagy a különböző közösségi oldalak neveit nem kiírjuk, hanem közismert logóikkal ábrázoljuk. Egy-egy kiemelendő információra – legyen ez szöveges formában vagy egy fontos érték - térhatású, feliratozott címkékkel is rámutathatunk, vagy például kreatív diagramot állíthatunk össze az egyébként unalmas számadatok bemutatására. Már ezzel a néhány technikával is igazán látványossá tehetjük infografikánkat.
 6. Ellenőrzés: nézzük át alaposan, ellenőrizzük le az elkészült alkotást, szükség esetén javítsunk, majd a számunkra megfelelő formátumban mentsük le a gépünkre!
 7. Nyomtatás vagy megosztás: az infografika felhasználásának módja szerint nyomtassuk ki, vagy töltsük fel online felületekre, ahol tegyük megoszthatóvá!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha ki akarjuk nyomtatni az infografikát, akkor megfelelő felbontású képként célszerű lementeni, hogy a nyomtatás során ne legyen pixeles.
 • Az infografika online megosztását még egyszerűbbé tehetjük, ha megosztási gombokat teszünk közvetlenül rá vagy alá. (pl.: Facebook, Twitter, Google+)
 • Többek között a márkaépítés szempontjából érdemes cégünk logóját az infografika láblécében feltüntetni, esetleg az elérhetőségeinket is megadni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • infografikán megjeleníthető anyag
 • infografika-készítő program
 • kreativitás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüljük a zsúfoltságot az infografikán!
 • Ne legyen túl nagy terjedelmű az infografikánk!

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya, Hogyankell