Húsvéti sonka főzőlevét felhasználni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell húsvéti sonka főzőlevét felhasználni?

Hamm.jpg

Napjaink húsvéti menüjének egyik legfontosabb eleme a sonka. Ahhoz, hogy az ízletes sonka az ünnepi asztalra kerülhessen, több órát kell főnie. De mi történik az aromás, zsíros, füstös főzőlével? Többnyire kiöntik, pedig füstös íze miatt több ételben is sikeres utóéletet élhetne.


[szerkesztés] Lépések

  1. Készíts finom alaplevet:
    • Fűszerezd: ahhoz, hogy igazán finom alaplevet kapj, fontos a fűszerezés. Tegyél a sonka mellé hagymát, fokhagymát, egész borsot, babérlevelet, zellerlevelet.
    • Főzd meg a sonkát. Hogyan kell sonkát főzni
  2. Nyerd ki a főzőlét:
    • A sonkáról öntsd le a vizet, szűrd le, majd hagyd kihűlni.
    • Amint eléri a kocsonyás állagot, a zsír a tetején megdermed, amit így könnyedén leszedhetsz.
  3. Kóstold meg: fontos, hogy megkóstold ellenőrzés céljából, hogy mennyire sós a lé. Sósságától függő mennyiséget használj fel egy-egy ételbe.
  4. Használd fel:
    • Alapléként: gyűjtsd össze azokat az ételeket, melyeknek jól áll a füstös ízvilág. Például: bab, lencse, káposzta, burgonya, egytálételek, levesek.
    • Főzőléként is funkcionálhat: finomabban fő meg benne a tészta, a tojás is.
    • Ízesítőként: néhány kanállal adagolva feldobja például a rizs, rizottó, szósz ízét.
  5. Tartósítsd: amennyiben nem szeretnéd rögtön felhasználni, úgy hűtőben egy hétig, lefagyasztva pedig még tovább fel tudod használni.


[szerkesztés] Tippek

  • Jégkocka-készítőben is fagyaszthatsz le a főzőléből, így mindig csak annyit nyomsz ki belőle, amennyire szükséged van. Például rizs ízesítéséhez.
  • A tetejéről leszedett zsírt is felhasználhatod például rántáshoz, rántottához.
  • Egyéb fűszereket is tehetsz a főzőlébe a sonka mellé: koriander, fűszerkömény, pirospaprika, szegfűbors. De ízlés szerint akár sárgarépa is kerülhet mellé.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • húsvéti sonka


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Vannak olyan sonkák, melyek „álfüstöltek”, azaz gyorsított eljárás keretén belül különböző aromákkal érik el a húsok füstös ízét. Fel lehet ismerni arról, hogy kissé sárgás, pirosas színük van, illetve az aromalé cseppjei is fellelhetők a hús külsején. Ezekből a húsokból nem lehet finom főzőlevet kinyerni.
  • Amennyiben túl sós a lé, óvatosan adagold az ételekhez, illetve hígítsd.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó