Gitárt tanulni

A Hogyankell.hu wikiből

(Gitározni tanulni szócikkből átirányítva)

[szerkesztés] Hogyan kell gitározni tanulni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Music_g77-Black_Electric_Guitar_p71277.html
Sokan vannak, fiatalabbak és idősebbek egyaránt, akik nagyon szeretnének megtanulni gitározni. Vannak, akik megtehetik, hogy beiratkozzanak egy gitársuliba vagy eljárjanak gitártanárhoz, de mihez kezdjen a többség? Most azoknak adunk röviden útmutatót és segédletet, akik egyedül vágtak bele a gitártanulásba és szeretnének legalább alapszinten megtanulni gitározni.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gitárválasztás, gitárvásárlás. Ahhoz, hogy elkezdődjön gitárkarriered és legalább alapszinten megtanulj gitározni nem elég, ha csak szereted a gitárokat. Távolról. Fontos, hogy legyen egy saját gitárod, amelyen nap mint nap legalább 15-20 percet gyakorolhatsz, amelyet magad is be tudsz hangolni és amelynek ismered a trükkjeit. Ha egy hangszernek lelke van, a gitárnak biztosan, fontos, hogy megszelídítsétek egymást. Típustól, mérettől, fajtától függ, hogy milyen kategóriákban nézelődj. Itt olvashatsz tippeket a gitárválasztásról!
 2. Oktatóanyag kiválasztása. Ha nem azon az úton jársz, akik egy magántanár segítségével vagy zeneiskolában birkóznak meg a gitártanulás alapjaival, akkor fontos, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő gitároktatói anyagot. Ma már magyar nyelven is sok elérhető anyagot találsz ingyenes leckék formájában a Gitáregyetemtől, képekben, videókban a youtuberól, könyvekben vagy DVD tanfolyamokon keresztül is nekiláthatsz a tanulásnak. Az ilyesfajta oktatás előnye, hogy annyit időzöl egy fogáson, amennyit szükséges, nincs fölötted ideges gitártanár, aki sürgetne.
 3. Gyakorlás. A gitározás megtanulása nem igényel különleges tehetséget. Az egyetlen, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megtanulhass gitározni főleg otthon, autodidakta módon az a rendszeres gyakorlás. Már napi 15-20 perc gitározás is elég, ha rendszeresen megvan. Az elmélet nem bonyolult, a gyakorlat is egyre könnyebben fog menni, ha az ujjaid is ráállnak a gitárjátékra.
 4. Ujjgyakorlatok, tartás, hangolás. Minden egyes gyakorlásra szánt lecke előtt fontos, hogy a körülmények ideálisak legyenek. Anélkül, hogy behangolnád megfelelően a gitárodat, neki sem érdemes állni a gyakorlásnak.
  • Hogyan hangolj? Ha ezt nem mondják el az első leckék alkalmával, akkor válts gitároktatói anyagot és látogass el a Gitáregyetem oldalára!
  • Ha a gitár kész, akkor figyelj magadra is: hogyan tartod a gitárodat, kezességednek megfelelően van-e húrozva, elég rugalmasak-e az ujjaid. Azért kell külön kitérni e három területre, mert leggyakrabban a siker elmaradásáért éppen ezek okolhatóak!
  • Speciális ujjgyakorlatokkal növelhető az ujjmozgás rugalmassága, ami - ha máskor nem - az akkordváltásnál fogsz pozitívan tapasztalni.
 5. Pengetés és akkordok. Bizonyos alap pengetési módokat és alap akkordokat már a gitártanulás legelején el kell kezdeni megtanulni. Olyan egyszerű dalokban is, mint a Boci, boci tarka is megtalálod ezek elemeit. És tudod mi a meglepő? Néhány alap akkorddal és az alap pengetési módok birtokában már olyan dalokat is le tudsz játszani, ha megfelelően megfigyeled és begyakorlod akár hallás útján is, amelyeket a rádiók játszanak.

[szerkesztés] Tippek

 • Légy türelmes magaddal! A siker a befektetett munka arányában jön.
 • Ha nagyon nem megy egyedül, inkább kérj meg egy szakembert, hogy nézzen rád, pontosan mit is rontasz el, miért nem haladsz úgy, mint szeretnéd. Fogadd meg tanácsát és folytasd a gyakorlást.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gitár
 • pengető
 • hangoló síp, hangoló gép, zongora
 • gitároktatói anyag
 • lelkesedés és kitartó gyakorlás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Sokszor nem benned van a hiba, ha nem jön az eredmény. Csiszolj a gitár hangolásán, változtass a tartásodon, érezz rá, milyen erősen fogd le a húrokat.
 • Ha túl sokat gyakorolsz, megfájdulhatnak az ízületeid és vízhólyag nőhez az ujjaidon. Jó-jó a lelkesedés, de fő a mértékletesség.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag