Gitáriskolát választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell gitáriskolát választani?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Music_g77-Guitarist_p77979.html
Aki meg akar tanulni gitározni, az meg is fog tudni. Lehet, hogy nem lesz az új Jimi Hendrix, de arra a szintre biztosan el tud jutni, hogy a tábortűznél saját maga és mások szórakoztatására dalokat játsszon vagy éppen otthon egy kis gitárjátékkal vezesse le a feszültséget egy nehéz nap után. De hol tanulj meg gitározni? Most ahhoz adunk egy kis útmutatót, mi alapján és hogyan tudd kiválasztani a számodra leginkább megfelelő gitáriskolát.

[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz szintet előképzettség szerint! Abban az esetben, ha már korábban - fogalmazzunk úgy - tudtál, tanultál gitározni szervezett gitáriskolában, akkor most már inkább csak arra van szükséged, hogy felelevenítsd a korábbi ismereteidet. Ezt otthon is meg tudod tenni, ha pl. DVD-n megrendelhető vagy online elvégezhető tanfolyamra jelentkezel. Illetve egyeseknek annyi is elegendő, ha a hagyományos szoftver, vagyis a könyv segítségét veszik igénybe és a tankönyv leírásai, illetve képei mentén frissíti gitártudását.
 2. Válassz gitároktatást életkor szerint! A gitár megtanulásában mindegy, hány éves a tanítvány. Lehet 14 éves és lehet 74, ha elég lelkes, elég kitartó és elegendő sikerélményt biztosító oktatóanyaggal tanul, akkor a fejlődés garantált. Persze minél idősebb valaki, annál többször adódhatnak pl. ízületi problémák, amelyet óhatatlanul figyelembe kell venni, amikor gitározásra adjuk fejünket. A kiválasztott gitáriskola legyen bár online vagy offline ezzel kell, hogy tudjon mit kezdeni. Másrészt, aki még nagyon fiatal, az találhat és be is iratkozhat intézményes gitársuliban a településén is, míg egy nyugállományba vonult idő férfi vagy nő ezt már nem fogja megtenni.
 3. Válassz iskolát távolság szerint! Nagy szerepet játszik a gitáriskola megválasztásában az is, hogy valaki hol él. Ma már nem kötődik kizárólag a fizikai épülethez egy gitáriskola. A Gitáregyetem gitároktatása pl. az interneten keresztül zajlik, lépésről lépésre fejleszt pontosan úgy, mintha heti kétszer eljárnál a gitárórára. Csakhogy az utazást egy online tanfolyam feleslegessé teszi, s ezt az időt kedvedre fordíthatod magára a gyakorlásra.
 4. Vizsgáld meg az ár-érték arányt! Egy gitáriskola, gitártanárral, tananyaggal és vizsgákkal jóval drágább, mintha valaki otthon, autodidakta módon pötyörészik a hangszerén - ennek megállapításához nem kell közgáz diploma. Csakhogy a szisztematikus, valóban hatékony és időmenedzsment szempontjából jutányos gitárkurzus még online is jóval olcsóbb. Sőt, sok esetben ingyenes gitároktatói alaptanfolyam keretében a teljesen kezdők térítésmentesen sajátíthatják el az alapokat.
 5. Nézd meg, melyik gitároktatás milyen módszerrel dolgozik! Sokszor veszi el a kedvét a gitártanítványoknak az, hogy akkordot hónapokig nem is látnak, cserébe vért izzadva írják a röpdologzatok szolfézsból. Más modern gitároktatói programok az élményből és a gyakorlatból indulnak ki, erre építik az éppen szükséges elméleti hátteret. Így a fejlődés is sokkal gyorsabb és hatékonyabb. Érdemes megnézni, hogy pl. az akkordok tanítása dalokban történik-e. Gondold el, ahány alap akkordot tudsz, annyi eljátszott dallal gyarapodsz!
 6. Vizsgáld meg a megbízhatóságot! Érdemes a gitáriskolákat a honlapjuk alapján is átvilágítani. Egy valamirevaló gitáriskola ad a virtuális megjelenésére is. Ha azt tapasztalod, hogy van fóruma, van online segédanyag, van gitározási tanácsadás, ami valóban használ, akkor el is dőlt, melyik gitársulit fogod választani. A honlapok precizitása sokat elárul a szakmai precizitásról.
 7. Gitáriskola, gitároktatási típusok. És végül, hogy milyen típusú gitáriskolákban gondolkodhatsz. Vannak magántanárok, vannak csoportos gitáriskolai oktatások, vannak megrendelhető könyves vagy DVD-s információs anyagok, tanfolyamok, vannak izolált gitárvideók a neten, amelyek egy-egy dolgot boncolgatnak, vannak egész tanfolyamok online, amelyek vagy fizetősek vagy ingyenesen elvégezhetőek.

[szerkesztés] Tippek

 • Szánj időt arra, hogy kiválaszd a legjobb gitáriskolát, ahol a legjobban tudsz fejlődni!
 • Kérd ki ismerőseid véleményét, akiknek már van jó tapasztalatuk!
 • Párhuzamosan is fejlesztheted magad. Ha egy magántanárnál tanulsz, senki nem veszi le a fejed, ha plusz akkordokat tanulsz az online gitáregyetemen!
 • Csatlakozz gitáros fórumokhoz, online gitáregyetemek körül szerveződő csoportokhoz, mivel ebben a wiki társadalomban sok hasznos gitártanáccsal és információval tudnak segíteni, ha megakadsz!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • gitár és technikai felszerelés
 • idő, kitartás, elszántság, hogy otthon is gyakorolj


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Attól, hogy gitáriskolába jársz, még magadnak kell megszerezned a tudás. Más nem fogja begyakorolni helyetted és nem fogsz azért jobban tudni gitározni, mert heti többször egy magán gitártanár vesz kezelésbe.
 • Légy naprakész! Az interneten nagyon sok oktatóanyagot találsz, de nagyon sok bóvlik és szakmailag inkább káros, mint fejlesztő hatású.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

GITAREGYETEM.HU, Kiscsillag