Futócipőt választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell futócipőt választani?

Jogging.jpg
Ha rendszeres futásra adjuk a fejünk, akkor érdemes beszereznünk egy külön erre a célra kifejlesztett futócipőt is, mivel a nem megfelelő lábbeli használata maradandó károsodást is okozhat a térdünkben és a bokánkban egyaránt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Gondold át, hol akarod használni a cipőt elsősorban! Ez alapján választhatsz cipőt terepre, aszfaltra vagy rekortánra! A terepcipő elsősorban erdőkben, hegyekben, illetve csúszós, sáros és kissé kavicsos talajon ajánlott. A terepcipő jellemzői:
  1. A talpa bordás kiképzésű, így sokkal jobb tapadást biztosít, és megvéd az eséstől a kissé csúszós utakon is.
  2. Mivel viszontagságos körülmények közé lett tervezve általában a felső részének kiképzése is masszívabb, mint a többi cipőé. Ha nem akarsz kellemetlenséget magadnak, akkor olyan darabot válassz, amelynek felső része teljesen vízhatlan, így kisebb sárban sem ázik be!
  3. Ezeknek általában nem olyan magasított a sarokrésze, ez teszi lehetővé, hogy dombon lefelé is kényelmesen tudd használni!
  4. Tudnod kell, hogy ezek általában merevebbek és nehezebbek, mint az átlagos futócipők, így tényleg csak terepre alkalmasak!
 2. Futas1.gif
  Milyen a futóstílusod? A lábfej földet érés közbeni lefelé és befelé fordítását pronációnak vagy borintásnak nevezzük. Ez alapvetően egy természetes folyamat, ami jót tesz a sportoló lábának, mivel tompítja a lábnak a talajjal való ütközését. Azonban a meglévő elváltozások, mint például az O-láb, bokasüllyedés és bokaferdülés jelentősen befolyásolják az átgördülés ívét és a pronációt. A meglévő láb és fotóstílushoz illeszkedően kell kiválasztani a megfelelő futócipőt. A legfontosabb a cipő formája, melyet a talprész szemrevételezésével tudunk könnyen megállapítani. Ezek alapján háromféle cipőt különböztetünk meg: egyenes, standard és görbe. Akiknek túlzottan befelé dől a lábfejük, egyenes formájú, a kifelé dőlő lábfejűeknek görbe, a normál borintású lábfejűeknek pedig standard cipőt érdemes hordaniuk.
  Futas2.jpg
 3. Mi a teendő, ha túl laza a bokád? A túl lapos lábfejű és befelé dőlő lábúaknak, olyan cipőre van szüksége, amely csökkenti a túlzott átgördülést. Ilyenek a mozgáskontrollra alkalmas cipők, amelyek általában egyenes formájúak, így maximálisan tartják a lábfejet.
 4. Mit jelent, hogy hanyint a láb? Ez azt jelenti, hogy a lábfej nem tompítja eléggé a láb talajjal való ütközését. Az ilyen típusú láb mindenképpen extrán kipárnázott cipőt igényel, amely segít tompítani az ütközést. Olyan cipőt érdemes keresni, melynek puha, kipárnázott középtalprésze van, alakja pedig általában standard vagy görbe, így engedi, hogy a lábfej kényelmesen mozogjon futás közben.
 5. Milyen a lábformád? Ezt úgy állapíthatod meg, ha vízbe teszed a lábad, majd kilépsz egy teljesen száraz felületre, amelyen jól látszik a víz nyoma. Ha a lábnyomod széles, teljesen szétterül, és nem keskenyedik befelé, akkor alacsony a lábboltozatod és lapos a lábfejed. Amennyiben a lenyomat enyhén ívelt ott, ahol a lábboltozat felemelkedik, normális lábboltozatról beszélünk. Ha keskeny, ívelt, s legjobban a hüvelykujjpárna és a sarokrész látszik és a talp középső része alig, abban az esetben magas a lábboltozat. A lapos lábfej túlzott pronációra, a magas boltozat pedig hanyintásra utal.
  Futas3.jpg
 6. Mikor érdemes futócipőt venni? A legjobb, ha az esti órákban mész és próbálod fel a cipőket, mivel ekkora már elfárad egy kicsit a lábad, ezért ilyenkor a legnagyobb, csakúgy, mint ahogy futás közben is megduzzad a lábfej.
 7. Mit érdemes végiggondolni futócipő vásárlása előtt? Ha szakboltban vásárolsz az eladó feltehetően ezeket a kérdéseket fogja feltenni neked, mielőtt ajánlana számodra valamit?
  1. Mióta futsz?
  2. Hány kilométert teszel meg egy-egy alkalommal?
  3. Milyen terepen szoktál futni, illetve van-e lábproblémád?
 8. Mekkora az ideális futócipő? A futócipőnek általában egy vagy két számmal nagyobbnak kell lenni, mint az utcai cipőnek. A következő dolgokat ellenőrizd a megfelelő méret kiválasztásánál:
  1. A hüvelykujjaddal nyomd be a cipő tetejét a leghosszabb lábujj fölött, és ellenőrizd, hogy elég hely van-e ujjaknak! Hüvelykujj szélének be kell illeszkednie a lábujj vége és a cipő orra közötti részbe. A sarkadnak szorosan illeszkednie kell a sarokrészhez, és nem szabad, hogy ki-be csúszkáljon a lábad futás vagy séta közben!
  2. A felső résznek, ami felülről és oldalról körbeveszi a lábat, rá kell simulnia a lábra, és biztos tartást kell biztosítania, de vigyázz arra, hogy az anyag sehol ne irritálja a lábad!
 9. Próbáld ki a cipőt, mielőtt megveszed! Tegyél néhány futólépést a boltban!

[szerkesztés] Tippek

 • Shoes.jpg
  A korábbi futócipőid elhasználtsága és formája is sokat elárul a futóstílusodról. A befelé dőlő futócipők például túlzottan pronáló futásra utalnak. A talp kopottsága is hasonló árulkodó jel lehet, ha például a belső oldal jóval kopottabb, akkor valószínűsíthető a futó túlzott pronációja, ha a külső talpélnél kopottabb, akkor valószínűleg hanyintó (szupináló) a futó.
 • 800 km lefutását követően általában mindenkinek új cipőre van szüksége, mivel ez idő alatt még a csúcsmodellek is elhasználódnak, ezért nem érdemes vagyonokat fektetni a cipőbe, mivel egészen biztos, hogy a közepes árfekvésű cipők is megfelelnek az elsődleges követelményeknek.
 • Itt találsz egy tesztet, ahol pár kérdés megválaszolásával segítnek neked kiválasztani, hogy milyen típusú cipőre van szükséged!
 • Aki rendszeresen eddz, például heti 3-szor vagy 4-szer akár, annak érdemes két pár cipőt váltogatnia az edzésekhez, hogy mindkettő megfelelően ki tudjon szellőzni a két használat között.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szakértő segítség az üzletben

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne használd a terepcipődet az aszfalton, mivel azoknak igen gyenge a csillapításuk és a cipő talpán lévő csúszásgátló bütykök is nagyon hamar el fognak kopni róla!
 • Akármennyire csalogatónak tűnnek a profiknak szánt versenycipők, hobbifutásra soha ne válasszunk ilyen darabokat, mivel ettől még nem lesz belőlünk jobb sportember, viszont sokat árthatunk magunknak vele! Kialakításuknál elsősorban a súlyra helyeződik a hangsúly - hogy minél gyorsabban lehessen bennük futni-, így vékony a talprésze és könnyű szellős a felső rész, és rendkívül balesetveszélyes az amatőrök számára.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka