Fizetésemelést kérni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell fizetésemelést kérni?

Fizetes.jpg

Fizetésemelést kérni sohasem egyszerű. Mostanában örülünk, ha van munkánk, azonban nem mindegy, mennyiért dolgozunk. Az elégedettség növeléséhez fizetésemelést is kérhetünk, ami után majd szívesebben végezzük el feladatainkat. Néhány tipp, hogyan álljunk kérésünkkel vezetőink elé.

[szerkesztés] Lépések

 1. Indokolj! Írd össze első körben magadnak, hogy mi az, amiben megbízhatóan teljesítesz, miben vagy kiemelkedő és mit értél el a közelmúltban.
 2. Nézz körül! Ismerkedj saját szakmádon belül más cégek alkalmazottaival, vagy kérdezz rá netes fórumokon, ki mennyit keres.
 3. Kérdezz rá és légy nyitott! Ha nyilvánvalóvá vált a bérszakadék, állj a főnököd elé. Kérdezd meg, mit tehetnél, hogy átkerülj egy magasabb fizetési szintre. Légy nyitott, tettre kész, és sugalld azt, hogy hosszútávra tervezel a céggel!
 4. Ne ijedj meg! Ha azt a választ kapod, hogy iratkozz be egy képzésre, fejleszd nyelvtudásod, vegyél részt szakmai kurzusokon, nem kell berezelned! Gondolj arra: ha másnak is megy, Neked is menni fog!
 5. Célegyenesbe jutottál! A bérfejlesztési tárgyaláson lődd egy kicsit magasabbra az igényedet, amelyből majd alkudhatsz lefele!

[szerkesztés] Tippek

 • Hónapokkal a kérés előtt vállalj pluszmunkát, maradj benn tovább, menj a határidők elé, de mindenekelőtt: fontos, hogy ne rejtsd el eredményeidet!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Indokok
 • Önbizalom
 • Nyitottság
 • Tettrekészség
 • Szakma és szakmai fizetések ismerete


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüld a személyes érveket! A fizetésemelés egy üzleti döntés, nem tudod érzelmekkel manipulálni, így gyakran csak együttérzést kapsz plusz pénz helyett.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Dhorvath