Felismerni a gyerek látásromlását

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell felismerni a gyerek látásromlását?

Az idejében

Gyermekszemeszet.jpg

felfedezett látásproblémák még könnyebben kezelhetők és gyógyíthatók. Szülőként gyermekeink szemének egészségére ügyelni komoly felelősség, de mégis hogyan vehetjük észre, ha valami gond van? Milyen jelek segíthetik a szembetegségek korai felismerését? Egy idősebb gyermek már esetleg megosztja velünk, ha valamit nem lát jól, de egy csecsemő esetében ennél sokkal körültekintőbbnek kell lennünk.

[szerkesztés] Lépések

 1. A rövidlátás (myopia) felismerése: Gyanúra adhat okot, ha a pici a játékait túlságosan közel tartja az arcához, ha hunyorogva kémleli a távolabbi környezetét, vagy a tévét csak közelről nézi, mivel távolabbról már nehezen látja a képernyőt. Intő jel lehet iskoláskorú gyereknél, ha a hátsó padokból nem tudja jól elolvasni a táblára írt szöveget, de akár labdajátékok során és más sporttevékenység közben is feltűnő lehet, ha rövidlátó.
 2. A távollátás (hypermetropia) felismerése: Mivel ilyenkor a gyermek közelre és távolra egyaránt homályosan lát, a szemét folyamatos erőlteti, így gyakran panaszkodhat fejfájásra. A távollátás sokszor rejtett maradhat, mivel fiatal korban még jól alkalmazkodik ehhez a hibához a szem, később azonban az alkalmazkodóképesség folyamatos elvesztésével a látásprobléma is egyre zavaróbbá válik. Ha a közeli tárgyak figyelésekor a gyerek szeme hamar elfárad, elképzelhető, hogy a hypermetropia áll a háttérben.
 3. A tompalátás (amblyopia) felismerése: Könnyen tesztelhetjük a baba látását, ha egy színes, gyenge fényforrást mozgatunk előtte, és közben letakarjuk hol az egyik, hol a másik szemét. Ha a fényt követi a tekintetével, valószínűleg nincs dolgunk amblyopiával. Azonban ha összezavarja a próba, nyűgössé válik, vagy a szemével nem követi a fényforrást, mindenképp keressünk fel egy megbízható gyermekszemészt, ahol megbizonyosodhatunk a kicsi tényleges állapotáról. Mivel a tompalátás csak az első években gyógyítható, a szakszerű kezelés nem tűrhet halasztást!
 4. A kancsalság felismerése: Gyakori hunyorgás és szemdörzsölés jellemző a kancsal gyerekekre, de általában az a legkönnyebben azonosítható tünet, hogy nem tudjuk megállapítani, melyik szemével merre néz. Babánál a tesztelés során apró, gyenge fényű lámpával világítsunk a szemébe! Ilyenkor az az egészséges reakció, ha a pupillája összeszűkül. 3-6 hónapos korban egy kedves játékfigura ide-oda mozgatásával könnyen fény derülhet a látászavarra. Ha a szeme nem követi a játékot, kérjük szakorvos segítségét! 1 éves koráig az alábbi módszer vezethet sikerre: szórjunk elé süteménymorzsát az asztalra, amit felcsipegethet, és közben felváltva takarjuk le a szemeit. Amennyiben bizonytalanná válik a mozgása, az intő jel lehet. 1-2 éves korban, amikor a gyerek még nem beszél, egy számára ismert mesekönyv lapjáról választhatunk 4-5 tárgyat, amelyeket lerajzolunk nagyjából 2-3 centiméteres méretben, a mesekönyvet pedig a gyermek ölében hagyjuk. Egy segítő felváltva letakarja a kisgyerek szemét, mi pedig 5 méter távolságból felmutatjuk a rajzainkat. Ha a kicsi a kérésünkre meg tudja mutatni a könyvben a rajznak megfelelő alakot, akkor nagy valószínűséggel megnyugodhatunk. Később (5 éves korig) elegendő, ha ezt a feladatot úgy teljesíti, hogy megnevezi a számára ismert tárgyakat. Az 5 évnél idősebb lurkóknál pedig már használhatjuk a villás módszert, amely szerint papírra rajzolt, kb. 7-10 milliméteres villa fejeket mutatunk neki szintén 5 méteres távolságból. Amennyiben a kezével képes jelezni, vagy akár ki is mondja a megfelelő irányt, valószínűleg egészséges a szeme, nem kancsal.

[szerkesztés] Tippek

 • A rendszeres gyermekszemészeti vizsgálat biztonságosan kiszűr minden látászavart.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Korszerű technológiai háttérrel rendelkező, megbízható szemész.
 • Színes, gyenge fényforrás.
 • Játékfigura.
 • Sütemény.
 • Mesekönyv.
 • Papír és ceruza.
 • Segítő.
 • Jó megfigyelőképesség.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az otthoni megfigyelés nem helyettesíti a szakszerű szemészeti vizsgálatot, ahol a gyermekszemész korszerű diagnosztikai eszközökkel vizsgálja meg a gyerek látását, és így még akár a tünetek jelentkezése előtt is felismerheti az esetleges szembetegséget.
 • A rövidlátás és a távollátás elhanyagolása a tünetek súlyosbodásához, sőt, akár kancsalsághoz is vezethetnek.
 • A kancsalság kezelés hiányában állandósul, sőt a gyereknél tompalátás alakulhat ki, amely felnőtt korban már műtét útján sem orvosolható. A kancsalság kiváltó oka lehet genetikai, szem- vagy idegrendszeri megbetegedés, lázzal járó betegség, de akár komolyabb lelki sérülés is állhat mögötte.
 • A tompalátás az első életévekben alakul ki, és általában 14 éves korig gyógyítható. Minél hamarabb diagnosztizálják a szembetegséget, annál jobban és könnyebben gyógyítható.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

TimiO