Fehér csokis sajttortát sütni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell fehér csokis sajttortát sütni?
Születésnapra, karácsonyra, a kollégáknak, hétvégére a családnak vagy csak úgy… ezt a sajttortát bármikor elkészíthetjük, nagyon gyorsan el fog fogyni. Vigyázat, legyen kéznél a recept, mert biztos, hogy aki kóstolta, újra és újra el szeretné majd készíteni!
[szerkesztés] Lépések
- Béleljünk ki egy kb. 23 cm átmérőjű és legalább 4 cm mély formát sütőpapírral.
- Daráljuk finomra a kekszet, és keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezt kanalazzuk a forma aljára, és egy kanál vagy kezünk segítségével nyomkodjuk bele. Amíg elkészítjük a krémet, tegyük be a hűtőbe.
- Olvasszuk meg a fehér csokoládét gőz fölött vagy a mikróban, és hagyjuk kihűlni.
- Keverjük össze a sajtkrémet a cukorral, majd forgassuk bele a kihűlt, olvasztott csokiba.
- A tejszínből verjünk habot, majd keverjük ezt is óvatosan a sajtkrémbe.
- Vegyük ki a hűtőből a formát, és kanalazzuk a krémet a kekszrétegre, majd simítsuk egyenletesre a tetejét. Tegyük hűtőbe 2-3 órára.
- Tegyük a bogyós gyümölcsöt (ribizli, áfonya, málna, szeder, vagy ezek keveréke), a porcukrot, 4 evőkanál vizet egy kis lábosba, és lassan melegítsük fel, amíg a cukor elolvad, és a gyümölcs megpuhul, de ügyeljünk, hogy ne főjön szét!
- A lábosból szedjük ki a gyümölcsöt! A levét még főzzük egy kicsit sűrűbbre további 5-6 percig. Ha kész, öntsük vissza a gyümölcsre, és jól hűtsük ki.
- Tálaláshoz vegyük ki a formából a sajttortát, majd kanalazzuk rá a hideg, gyümölcsös szirupot.
[szerkesztés] Tippek
- Ha darált kekszet használsz az alaptésztához, ízesítsd a bogyós gyümölcsnek megfelelő lekvárral, így puhább és ízletesebb lesz a tésztád!
- A legjobb, ha egy egész estét tudjuk tálalás előtt pihentetni a hűtőben!
- Még extrább lehet a tortánk, ha a megolvadt fehér csokihoz vanília kivonatot vagy egy vaníliarúd belsejét hozzáadjuk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Az alaptésztához:
- 225g (darált) keksz
- 100 g olvasztott vaj
- A sajttortához:
- 300 g fehér csokoládé
- 200 g natúr krémsajt (lágy)
- 25 g porcukor
- 500 ml zsíros tejszín
- Az öntethez:
- 350 g bogyós gyümölcs
- 100 g porcukor
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A fehér csoki olvasztásakor figyeljünk, nehogy leégjen! A mikróban is megtörténhet a baleset.
- A gyümölcs cukrozásánál figyeljünk és kóstoljunk, mert mindegyik bogyós gyümölcs más mennyiségű cukrot kíván!
- Ne verjük fel a tejszínt túl keményre, mert a süti lényege, hogy könnyed édesség legyen.
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- A BBC GoodFood 2012. júniusi számában lévő cikk alapján.