FPV repülőmodellt összeállítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell FPV repülőmodellt összeállítani?

Az FPV (First Person View – kb. a Te szemszögedből nézve) repülés segítségével tulajdonképpen bárki a felhők között érezheti magát. Ma már elérhetők azok a rendszerek, melyek segítségével Te magad is összeállíthatod saját FPV repülődet. Az alábbi cikkben az FPV repülők építésének főbb szempontjait vettük sorra.


[szerkesztés] Lépések

 1. Válassz egy alkalmas repülőmodellt! Lényegében olyan repülőre van szükség, ami elbírja az FPV rendszer okozta pluszterhelést, illetve kialakítása vagy alakíthatósága révén alkalmas arra, hogy az FPV-hez szükséges eszközöket elhelyezd rajta. Ezen felül az sem árt, ha kellően stabil. Ilyen lehet például az Easy Star klónjaként ismert Bixler modell, ami könnyen alakítható, de vannak speciális FPV gépek is, pl. a Skywalker, a Durafly Skymule, a Go Discover, vagy az EPP-FPV. Mindenképpen célszerű elektromos gépet választani, mert ezek jellemzően megbízhatóbbak, kisebb a súlyuk és nem ráznak annyira, mint egy benzines vagy metiles motor.
 2. Válassz nagy hatótávolságú rádió adóvevőt! Az FPV repülés nagyon klassz dolog, viszont már egy lassabb géppel és egy gyengébb adóval is hamar kirepülsz a hatótávból. A legelterjedtebb általános rendszeresek 2,4 Ghz-en működnek, de léteznek 433 Mhz-en működő nagy hatótávolságú megoldások is, pl. az OpenLRS rendszer. A távirányító egy külön kérdés, érdemes olyat választani, amiben cserélhető az adómodul és legalább 6 csatornával rendelkezik, Magyorországon sokan használják a Turnigy 9xr távirányítót, ami viszonylag olcsón beszerezhető Hollandiából és megfelel az előbbi paramétereknek.
 3. Válassz egy videó adóvevőt! Ez fogja „sugározni” a kamera által látott élőképet a földre. Persze e tekintetben is számos lehetőség adódik, de érdemes figyelembe venni az irányítás frekvenciáját is és ahhoz igazítani a videóét. Minél nagyobb a frekvencia, annál kisebb ugyanazon teljesítmény mellett a hatótáv, amit a nagyobb teljesítménnyel és jobb antennával lehet ellensúlyozni. Jelenleg az 5,8 Ghz-es rendszerek a legelterjedtebbek, mert nem zavarják a 2,4 Ghz-en működő irányítást. Az 1,2 Ghz-es rendszerek viszont a felharmonikusok révén összeakadhatnak a 2,4 Ghz-es távvezérléssel, így ott mindenképpen szűrő használata javasolt.
 4. Válassz egy kamerát! A videojelek adásához szükséged lesz egy, az FPV gépen elhelyezett kamerára, tulajdonképpen bármilyen kisméretű biztonsági kamera megfelel, mely alacsony fogyasztással rendelkezik (ezek a CMOS kamerákkal szemben inkább a CCD típusokra jellemzőek).
 5. Válassz egy videó kijelzőt! Vevő oldalon két megoldást terjedt el: az olcsóbb egy egyszerű LCD-monitor, amit célszerű árnyékolni, mivel napfényben nehezen látható. A másik az FPV szemüveg, ami két pici LCD panelen keresztül teszi láthatóvá azt, amit a gép „lát”.
 6. Válassz egy OSD-s autopilotát! Az autopilota nagyon jól jön akkor, ha nagy a szél, mert az ún. balansz üzemmód segítségével egyensúlyban tartja a gépet. Még ennél fontosabb az RTH (Return to Home, kb. Vissza a kiindulási ponthoz) nevű funkció, mely akkor kapcsol be, ha a repülőgép vevője nem érzékeli az adó jelét. Ilyenkor a gép visszatér a felszállási ponthoz és a fölött kezd el körözni. Az OSD funkció segítségével a képernyőn látható minden fontos repülési adat, a sebesség, a távolság, az elemek töltöttségi szintje, a GPS koordináták és még sok más egyéb paraméter.


[szerkesztés] Tippek

 • Ügyelj a súlyra! Minél nagyobb a gép súlya, annál több áramot fogyaszt hasonló körülmények között, ezért célszerű a kábeleket rövidre vágni és minden felesleges súlytól megszabadulni.
 • Ügyelj a frekvenciákra! A lépések között már említettük, hogy a különböző adóvevők, GPS modulok, kábelek zavarhatják egymást. Nem csak a megfelelő frekvenciák megválasztása fontos, de adott esetben a zavarszűrő (LC-filterek) alkalmazása, illetve az egyes eszközök megfelelő távolságra történő elhelyezése is.
 • Az adó-vevők hatótávolságát megfelelő antenna választásával növelheted, akár a gyári érték többszörösére is.
 • A kamera megfelelő szerkezet segítségével (pan-tilt) repülés közben jobbra-balra, illetve fel és le is mozgatható, ne felejtsd el, hogy ehhez két szabad csatornára van szükség a rádióadón és a vevőn.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • FPV-re alkalmas repülő a szükséges kiegészítőkkel (motor, szervók, szabályzó)
 • Távirányító (adó) és vevő
 • Videó adó
 • Videó vevő
 • Kamera
 • OSD autópilóta funkcióval és GPS-el
 • Monitor vagy videószemüveg

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Az FPV rendszerek üzemeltetése egyelőre nem szabályozott, viszont nagyon fontos, hogy ne repülj túl magasra és ne keresztezz légi folyosókat, illetve repülőtereket. E tekintetben célszerű elolvasni és betartani az FPV Szövetség biztonsági ajánlását.
 • Használj megbízható, minőségi alkatrészeket, így csökkented a meghibásodás és ezzel együtt a balesetek veszélyét.
 • Testesebb, több kilós gépek esetén mindenképpen célszerű ejtőernyőt alkalmazni!
 • Ne felejtsd el beállítani a Fail-Safe-et. A Fail-Safe akkor lép életbe, ha a repülő elveszti a jelet, vagyis irányíthatatlanná válik. Erre az esetbe beállítható a szervók és a motor olyan pozíciója, ami csökkenti a balesetek veszélyét (pl.: a motor automatikusan kikapcsol, a csűrő és magassági kormány pedig egy előre beállított pozíciót vesz fel, ami egy lassú ereszkedést feltételez).
 • Hazánkban a 900 Mhz-es frekvencia tiltott, habár külföldről lehet ilyen adóvevőket rendelni, inkább válassz „törvényes”sávot.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját tapasztalat

Az oldal szerzői

Hogyankell