Edzésprogramot összeállítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell edzésprogramot összeállítani?

Fitness-calendar-template-55.jpg

Sokféle edzésprogram létezik – lényegében minden sportág űzése során egy bizonyos szint eléréséhez egy meghatározott terv, program szükséges. A cikkben a konditermi edzésprogrammal fogok foglalkozni.

Ha kiválasztottuk a megfelelő [1], edzőtermet ahol sportolni fogunk, akkor már nincs más hátra, mint elkezdeni rendszeresen edzeni. A kitartó mozgás mellett épp úgy fontos a megfelelő technika és a rendszeresség. A különféle izomcsoportjaink eltérő módon reagálnak a megterhelésre. Van, akinek a karja erősebb, valakinek a lába vagy a hát izma. Ettől függetlenül az arányosság végett rendszeresen megadott ismétlésszámokkal kell minden izomcsoportra és típusra dolgozni. Az edzésterv egy nagyon jó igazodási pontot és keret ad edzéseinknek. Fontos, hogy edzéstervünk során a fokozatosság elve érvényesüljön. Apróbb céloktól és mennyiségektől a nagyobbak felé haladjunk. Ez idő alatt az erőnlétünk is fejlődni fog, ami elősegíti a hatékony és örömteli testmozgást. Először egy kezdő, alapozó edzéstervvel kezdjünk hozzá a sportolásnak, hogy később stabil alapokkal foghassunk hozzá a keményebb edzéseknek.

[szerkesztés] Lépések

 1. Informálódjunk szakirodalmakból vagy kérjük ki személyi edző tanácsát is mielőtt kialakítanánk saját edzés tervünket.
 2. Ha bármiféle betegségünk, gerincferdülésünk vagy akár asztmánk volt vagy van, mielőbb kérjük ki orvos véleményét a folyamatos edzés megkezdése előtt.
 3. Heti 3, esetleg 4 napra elosztva írjuk meg az edzéstervünket.
 4. Kezdjünk bele a sportolásba. Mindig igyekezzünk maximálisan betartani az előírt gyakorlatokat.

[szerkesztés] Tippek

 • Minden izomcsoportot mozgasson meg az edzéstervünk.
 • Olyan programot kövessünk, amit 99%-ban be is tudunk majd tartani. Az edzésprogramok lényege épp a folytonosság és a gyakorlatok hiánytalan alkalmazása.
 • Nem feltétlen jó, ha egyedül edzünk. Mindig jól jön egy motiváló edzőtárs, akivel közös a cél.
 • Tartsunk ki a terv mellett!
 • Vezessünk valamiféle „edzésnaplót”, hogy pontosan felmérjük a saját teljesítményünket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kitartás és akaraterő!
 • Egy füzet vagy akár valamilyen digitális applikáció, ahová az edzésed adatai és magát az edzés tervet rögzíted.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig tartsuk be az edzésterv lépéseit! Több ismétlést egy gyakorlaton belül lehet végezni, kevesebbet soha. Persze ügyeljünk a testi épségünkre, a „túledzettség” ugyanolyan rosszat tesz az egészségünknek, mint a testmozgás hiánya.
 • Ne vállaljuk túl magunkat. Összeírt edzéstervünket mutassuk meg egy profinak.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Saját tapasztalat alapján.

Az oldal szerzői

Illes