Dzsungáriai törpehörcsögöt tartani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell dzsungáriai törpehörcsögöt tartani?

Torpehorcsog.jpg
Az egerek és a patkányok nem arról híresek, hogy szívesen babusgatjuk, etetjük és simogatjuk őket. Inkább kellemetlen betolakodóként gondolunk rájuk. Mi van azonban akkor, ha mégis olyan háziállatot szeretnénk, ami kicsi és szőrös, lehet simogatni, etetni, játszani vele, megvan a saját jelleme és testbeszéde? Ám ha arról van szó, jól elvan magában is és nem kell a szomszédra bízni, ha pár napig nem vagyunk otthon? Ebben az esetben az egyik legjobb választás a dzsungáriai törpehörcsög! Kis bogárszemével, kedves karakterével nagyon bájos, és a kevésbé bajos házi kedvencek közé tartozik.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezz be egy terráriumot! Méretei egy pár részére: kb. 25x40 cm alapterület és 25 cm magasság, de ettől kisebb-nagyobb mértékben nyugodtan eltérhetsz.
 2. Rendezd be a terráriumot!
  • Alomként faforgácsra vagy szénára lesz szükséged.
  • Berendezési tárgyak közül nagy a választék a kisállat-kereskedésekben, de kis házat vagy bujkálót mindenképp szerezz be. Ebben nagyon sokat vannak, itt alszanak, és gyakran ebbe is fial a nőstény. További berendezési tárgy csak a fantáziádon és a pénztárcádon múlik.
 3. Berendezési tárgyak után szétnézhetsz otthon is vagy egy közeli parkban. A hörcsögök nagyon szeretik a girbegörbe, száraz faágakat, WC gurigát. Emellett még rengeteg dolgot készíthetsz nekik agyagból, fából vagy akármilyen természetes anyagból. Gondoskodj róla, hogy ne unatkozzon a kiskedvenced.
 4. Ügyelj arra, hogy legyen rendezett a terrárium berendezése.
 5. A terráriumot huzatmentes, szoba-hőmérsékletű (20-25 °C) helyre állítsd, ahol nem éri tűző nap.
 6. Boltban vásárolj be hörcsögeledelt, ami jó esetben tartalmaz minden szükséges elemet. Készíthetsz házilag is keverékeket. Egy kifejlett példány számára javasolt:
  • 4 rész kukorica
  • 3 rész búza
  • 2 rész vörös köles
  • 1 rész napraforgó
 7. A magkeverékből egy törpehörcsögnek napi egy ásványvizes palack kupakjával adj. Vemhes és szoptató nősténynek rakj bele több napraforgót, míg a fiatal példányoknak több kölest. Szeretik még a diót, de ezt is, mint a napraforgót, óvatosan adagold, mert könnyen elhízhatnak tőle. Rendkívül fontos, hogy adj nekik száraz kenyeret, ami koptatja a fogakat, és egyben az egyik kedvenc eledelük, valamint pár napi rendszerességgel szükséges a fehérjepótlás is pl. lisztkukaccal.
 8. Ivóvizet nem szükséges adnod nekik, ha rendesen kapnak nagyobb víztartalmú gyümölcsöt, zöldséget pl. alma, sárgarépa, görögdinnye, paprika, paradicsom, uborka. Azért a vizet is szívesen megisszák, sőt, friss vízre a tenyészetben lévő nőstényeknek kifejezetten szükségük van.
 9. Ha lehet minél gyakrabban adj nekik füvet is, pl. tyúkhúrt.
 10. Ha a terrárium már fogadóképes, jöhet/jöhetnek bele a lakó/lakók. Egynemű állatok csak akkor férnek meg egymás mellett, ha együtt nőnek fel. Néha még úgyis összekapnak, de ilyenkor, ha szétválasztod őket, kis idő múltán megnyugszanak. Viszont ha különnemű állatokat szerzel be, akkor előbb-utóbb szembetalálod magad egy kisebb szaporulattal.
 11. Kisállat-kereskedésekben és internetes piacokon egyaránt találsz már megfelelő áron törpehörcsögöket. A szállításhoz vigyél valamilyen dobozt vagy nagyobb befőttesüveget, aminek a fedője át van lyukasztva, hogy kapjon levegőt az állat.
 12. Heti egyszer takarítsd ki a terráriumot langyos, mosogatószeres vízzel. Majd töröld szárazra, és új forgáccsal szórd be. Ez azért szükséges, hogy elkerüld, hogy a terrárium kellemetlen szagú legyen.
 13. A kisállatnak immár nem lesz más igénye, csak az, hogy nagyon szeresd. Az pedig biztos, hogy a kis nyüzsgő apróság mindig mosolyt csal majd az arcodra.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha egy legfeljebb 25 cm magas terráriumba valamilyen házikót vagy magasabb játékot teszel, akkor ajánlatos valamilyen tetőt felszerelned. Ez lehet egy üveglap is, de legyen biztosítva a kellő szellőzés.
 • Ha alomként faforgácsot szeretnél, egy helyi asztalostól olcsóbban beszerezheted.
 • Hörcsögünk szemében a legnagyszerűbb bújócska lehet akár egy konyhai törlő- vagy toalettpapír kartongurigája, ugyanis könnyen szét lehet rágni.
 • Ha a teljesen szagmentes állattartás híve vagy akkor érdemes tudnod, hogy a törpehörcsögök a terrárium egyik sarkába végzik a dolgukat, így ha szükséges, heti többször is kipucolhatod azt a részt.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Terrárium
 • Futókerék, kisebb farönk, bujkáló, házikó, egyéb játék
 • Pormentes faforgács/széna
 • Takarmány, etető, golyós önitató
 • Odafigyelés, gondoskodás

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Lehetőleg ne ott tartsd őket, ahol alszotok, mert éjszakai állatok lévén este kezdenek aktívak lenni, mászkálni, neszelni és ez elég zavaró tud lenni.
 • A tartási hőmérséklet ne menjen 15 °C alá, és soha ne rakd ki a terráriumot a tűző napra.
 • Akár több napra is magukra hagyhatók, viszont csak a kellő mennyiségű eleség és víz biztosítása mellett.
 • Tiszta kézzel nyúlj be hozzájuk, mert ha ételszagot éreznek a kezeden, beleharaphatnak az ujjadba.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk