Diákhitelt törleszteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a diákhitelt törleszteni?

Diakhitel.jpg
A diákhitelnek a 2012/2013-as tanévtől két fajtája létezik. A Diákhitel 1 konstrukcióban a havonta vagy félévente kapott összeget szabadon lehet felhasználni, a kölcsönt igénylőnek nem kell igazolnia, mire költötte a pénzt. A Diákhitel 2 konstrukcióban a felvehető összeg nincs maximalizálva, ám a kapott pénzt kizárólag a képzés költségére lehet fordítani, a Diákhitel Központ közvetlenül az felsőoktatási intézmény számlájára utalja az összeget. A hitelösszeg törlesztésében viszont csak egyetlen eltérés van a két fajta hitelkonstrukcióban.

[szerkesztés] Lépések

 1. Be kell jelentened a Diákhitel Központnak (továbbiakban: Központ) a hallgatói jogviszony megszűnését! Ha rendelkezel Diákhitel Direkt fiókkal, akkor elektronikusan is elküldheted a nyomtatványt a Központnak.
 2. Nem kell azonnal, a tanulmányaid befejezése után elkezdened a törlesztést.
 3. A Központ nem küld a törlesztés megkezdésére felszólító levelet, de el kell kezdened a törlesztést a hallgatói jogviszonyod megszűnése utáni 4. hónap első napjától, de legkésőbb a 35. életéved betöltése utáni 4. hónap első napjától.
 4. Kizárólag banki átutalással lehet törleszteni! A Központ számlaszámát megtalálod a honlapjukon (lásd Források).
 5. Az azonosítás miatt a Közlemény rovatban fel kell tüntetned a 8 jegyű szerződésszámodat és a nevedet is.
 6. A törlesztő részletnek minden hónap 5. napjáig kell beérkeznie a Központ számlájára!
 7. A törlesztés első két évében a fizetendő összeget a minimálbér alapján számolják, ennek a 6,8 vagy 9 %-a lesz a törlesztő részlet havonta.
 8. A harmadik évtől a törlesztő részlet kiszámításának alapja a 2 évvel azelőtti jövedelmed.
 9. A Diákhitel 1 esetében az akkori bruttó jövedelmed 6%-át kell fizetned. Amennyiben az akkori átlagjövedelmed nem érte el a minimálbér összegét, akkor az adott évi minimálbér 6%-át kell majd fizetned. Például: Ha 2013-ban kezded a törlesztést, akkor 2014 végéig a minimálbér alapján fizeted törlesztő részletet, 2015-ben pedig már vagy a 2013-as átlagjövedelmed, vagy a 2015-ös évben meghatározott minimálbér alapján.
 10. A Diákhitel 2 esetében a kötelező törlesztési hányad aszerint alakul, hogy a hallgatói jogviszonyod megszűnése időpontjában mekkora tartozásod volt. 1 millió forintig 4%, 1 és 2 millió forint között 5%, 2 és 3 millió forint között 7%, 3 és 4 millió forint között 9%, 4 millió forint felett 11%.
 11. Bármikor lehetőséged van az előtörlesztésre, ám ez nem mentesít a kötelező törlesztőrészlet befizetése alól! Az előtörlesztés a felvett összeg mértékét csökkenti.
 12. Az előteljesítés a kötelezően fizetendő törlesztő részlet befizetésére nyújt haladékot. Például: Ha 10.000 Ft a havi törlesztő részleted, és te 100.000 Ft-ot utaltál át, akkor a következő 10 hónapban nem kell fizetned a havi kötelező részletet. Azonban ha ezt a 10.000 Ft-ot előtörlesztésként utalod át, akkor az egész hitelösszegét csökkented ugyan, viszont nem mentesülsz a havi törlesztő részleted befizetése alól.
 13. A külföldön tartózkodásod nem mentesít a törlesztő részleted fizetése alól! Ebben az esetben is forintban kell utalnod, és minden felmerülő költséget neked kell állnod. Fel kell tüntetned a 8 jegyű szerződésszámodat, valamint szükséged lesz a Diákhitel Központ számlájának IBAN és MNB swift kódjára is, ezeket megtalálod a Központ honlapján. (lásd Források)

[szerkesztés] Tippek

 • Célszerű a bankodnál állandó átutalási megbízást adni, így nem kell minden hónapban az átutalással foglalkoznod, és biztos lehetsz benne, hogy a törlesztő részleted mindig időben meg fog érkezni.
 • Ha van lehetőséged, akkor érdemes előtörlesztened, ezt a szolgáltatást korlátlanul és külön költségek felszámítása nélkül veheted igénybe.
 • Az új átutalási rendszer bevezetése óta az átutalásaink hétköznapokon a 16:30-ig elküldött összeg érkezik meg még aznap a címzetthez. Figyelj oda, ha az utolsó nap utalnád át a részletet, ne csússz ki ebből az időkorlátból!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • bankszámla
 • diákhitel szerződés

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig tüntesd fel a szerződésszámodat, mivel ennek hiányában a Diákhitel Központ nem tud azonosítani, és visszautalja a pénzt arra a számlára, ahonnan az érkezett.
 • Amennyiben nem a saját számlájáról utal, a közlemény rovatban a szerződés számán kívül a nevét is tüntesse fel.
 • A törlesztőrészlet megállapításához szükséges jövedelemadatokat az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal szolgáltatja a Diákhitel Központnak.
 • Előtörleszteni kizárólag egy külön átutalás formájában , de a törlesztéssel megegyező számlaszámra lehet (Diákhitel Központ 10032000-01800126 számú számlája). Az átutalási megbízás közlemény rovatába minden esetben írja be az „előtörlesztés” kifejezést és a nyolcjegyű szerződésszámát!
 • Ha késve érkezik be a Diákhitel Központ számlájára a részleted, vagy elmulasztod a befizetést, akkor késedelmi kamatot fognak felszámolni! Addig növekedik, amíg be nem érkezik a törlesztő részlet összege.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, BoglarkaS