Csokis rétest sütni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell csokis rétest sütni?
A rétes az egyik legkedveltebb magyar süteményünk, mert megannyi ízesítése közül mindenki megtalálja a számára tökéletes párosítást. Különlegessége a több réteg ropogósra sült tésztájában és a hozzáadott töltelékében rejlik. Belsőségként bármit használhatunk, legyen az édes vagy sós, ízlés kérdése. Cikkünkben most a csokoládés rétes receptjét áruljuk el.
[szerkesztés] Lépések
- Szerezd be az alapanyagokat! Egy átlagos élelmiszerboltban is kaphatóak a hozzávalók.
- Kezd a töltelékkel! Egy lábasban melegítsd fel a tejet, majd közepes lángon add hozzá a 3 tábla csokit!
- Lisztezd meg! Ha a csoki teljesen elolvadt, folyamatos kavargatás mellett add hozzá a lisztet!
- Cukrozd meg! Takaréklángon keverd bele a vaníliás cukrot és a kristálycukrot is a kész töltelékbe!
- Hagyd kihűlni a tölteléket, és terítsd ki a réteslapokat!
- Válassz le egy réteget! Az első réteg, amit megkensz, ne legyen elszakadva!
- Minden réteget kenj meg! Ha egy réteget megkentél, rakd rá a következőt, és így tovább.
- Tekerd fel! Az utolsó réteggel is végezve csavard fel a tésztát!
- Készítsd elő a tepsit! Fedd le alufóliával, vagy kend ki vajjal, hogy ne égjen le a sütemény!
- Helyezd a tepsibe, majd kend le felvert tojássárgájával rétesed! Az édesség aranybarna színét ez fogja adni.
- Süsd 20-25 percig 180°fokon!
- Kóstold meg! Élvezd a kész sütemény ízeit!
[szerkesztés] Tippek
- A tölteléket nem kell egyenletesen elkenni, mert az újabb réteg ráhelyezett réteslappal szétnyomkodva könnyen eloszlatható.
- A töltelék mellé adhatunk egyéb hozzávalót is, amikor a tésztát kenjük. Például narancsot, mazsolát, kókuszreszeléket, mandulát, stb.
- A sütemény tetejét szurkáljuk meg sütés előtt, hogy kevésbé repedjen szét!
- Az elkészült édesség tetejét ízlés szerint porcukrozhatod!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Pénz
- Idő
- Tepsi
- Alufólia vagy vaj
- Habverő
- Konyhai ecset
- Hozzávalók:
- boltban előre elkészített réteslapok
- 3 dl tej
- 3 tábla tejcsoki
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 db tojás
- 5 evőkanál liszt
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tölteléket folyamatosan kavargasd, mert gyorsan leéghet!
- A lisztet lassan szórva add hozzá, különben a töltelék becsomósodik!
- Ha a lisztezést követően híg maradt a töltelék, szórj bele még több lisztet, amíg sűrűbb nem lesz!
- A tölteléknek nem szabad eláztatnia a réteslapokat!
- A réteslapokat óvatosan válaszd szét, mert könnyen elszakadnak!
- Soha ne hagyd magára a működésben lévő tűzhelyet és sütőt!
- A sütési idő elteltével ellenőrizd a rétes állapotát!
- A süteményt aranybarna színig kell sütni!