Családi autót választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell családi autót választani?

Csaladi autot valasztani.jpg
Amint egy kis jövevény érkezik a családba, már nem az az elsődleges szempont egy autó kiválasztásánál, hogy a haverok elismerően bólogassanak, ha meglátják vagy hogy milyen színű a karosszéria. Íme néhány tipp, hogy hogyan kell családbarát autót választani.

[szerkesztés] Lépések

 1. Milyen karosszéria-kivitelű autóra van szükségem, milyet kedvelek? Családosoknak az egyterű és a kombi kivitel igen hasznos.
 2. Milyen üzemmódot preferálok, melyiket szeretem, melyik lenne az én autózási szokásomhoz a megfelelő? Ha például évente kb. 30 000 km-t megteszünk, akkor a dízel autókat részesíthetjük előnyben. A hibrid motorral felszerelt autók drágábbak, de ha belefér a keretbe, válasszuk ezt a környezetvédő megoldást.
 3. Milyen váltóhoz vagyunk szokva, mit szeretnénk? A gyerekekkel a hátsó ülésen várhatóan nem fogunk versenyezni. Ezért, különösen, ha sokat közlekedünk városban, válasszunk automataváltós kocsit.
 4. Mennyi legyen a hengerűrtartalom? 1600-2000 köbcentis motor bőven elég, és ne felejtsük, hogy a regisztrációs adó miatt is ez egy fontos kérdés.
 5. Milyen teljesítménnyel? 140-160 lóerő ideális, gyengébbet nem érdemes, mivel ha egyszer rá kel lépni a gázra (például vészhelyzetben kigyorsításnál), akkor ne kelljen még váltogatni, mert azzal csak időt veszítünk.
 6. Milyen extrákat szeretnénk? Családi autónál első a biztonság!
  • Biztonsági extrák: Olyan autót keressünk, amiben alapfelszereltség a minimum 6 légzsák, az ABS (blokkolásgátló), az ASR (kipörgésgátló) és töréstesztje is kitűnő lett.
  • Belső esztétika és kényelem. Ilyen lehet az automata klíma, az elektromos ablakok (becsípődésgátlóval a gyerekek miatt), CD rádió, ami az MP3 formátumot is kezeli, parkoló radar elől és hátul a nagyvárosi parkolás megkönnyítéséhez, valamint a sebességtartó automatika és a telefon-kihangosító rendszer. Javasolt a sötétett árnyalatú kárpit, ha a gyerekek valamit rákennek. Szükség esetén elvethető extraként a lista tagja lehet az első ülés elektromos állítása memóriával, hogy a szülőknek a saját, optimális ülésbeállításukat megkönnyítsék sofőrváltáskor, mert ha ez az egy autó lesz a családban, mindkét szülő vezetni fogja.
  • Belső és külső megjelenés: családi autónál a funkcionális szempontok a fontosak. Így érdemes elsősorban ilyen extrákat választani. Javasolt a könnyűfém kerék, valamint a világosabb metál fényezés, mert ez jobban látszik a forgalomban (és valljuk be, kevésbé hamar észrevehető rajta a kosz). Az alufelnivel mégis csak szebb lehet az autó, és majd az eladáskor sem utolsó szempont, ha ezzel van szerelve. Télre szükség lesz egy acél kerékgarnitúrára, így nyári és téli kerék készlet is lesz.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • pénz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amikor elmegyünk kocsit nézni, vigyük a családot is, hogy ők is ki tudják próbálni, elvégre családi autót veszünk.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag