Csökkenteni a tranzakciós adót

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csökkenteni a tranzakciós adót?

Atm.jpg

Minden kis- és középvállalkozást, valamint nagyvállalatot érint a bevezetett tranzakciós adó költsége. A 2013-as évben beiktatásra került tranzakciós adót a vállalkozások nagy hányada megérezte, ezért fontos kérdés lett ezen adó lehetséges legális enyhítése a cégeknél. Ahhoz, hogy minél kevesebb kiadása és költsége legyen egy vállalkozásnak, fontos minden pénzügyi kalkulációba beépíteni a spórolási lehetőségeket. Itt megtudhatjuk, hogyan számoljuk ki a tranzakciós adót:[1]. Az alábbi pontokban pedig segítséget nyújtunk a tranzakciós adó mérséklésére, hogy a költséghatékonyságunkat fokozhassuk.

[szerkesztés] Lépések

  1. Ne nyissunk külföldön bankszámlát: számos kis és középvállalkozás tervbe vette, hogy a meglévő számláikat külföldre viszik és onnan utalnak majd, viszont a szakértők ettől óva intenek - ez legfeljebb a nagy multiknak lehet reális opció. A külföldi számlától függetlenül is mindenképpen lesz hazai utalásunk, így nem tudjuk megúszni annak az adóját. Amennyiben külföldi számlát nyitunk, le kellene mondanunk egyes hazai kölcsönökről: pl. folyószámlahitel és egyéb hiteltermékekről. Ezenkívül a nemzetközi tranzakciók összege még mindig drágább megoldás lenne, mint az itthoni tranzakciós adóval terhelt belföldi átutalásoké. Jelentős megtakarítást a külföldi számlavezetéssel, csak az exportáló kkv-k (kis- és középvállalkozások) érhetnek el.
  2. Vonjuk össze az átutalásokat: nagyobb pénzek utalásánál érdemes összevonni az összegeket, mivel ugyan annyi rájuk a tranzakciós illeték. Például ha 3 milliót utalunk, arra ugyan úgy 6000 Ft az illeték, mint ha 6 milliót utalunk, amihez hozzátevődik a banki költség, ami a bankszámlától függően 0,1-0,4 % között van. Tehát ha összevonjuk a tranzakcióra szánt összegeket, és azt egyszer vagy kétszer vesszük csak ki, megspórolhatunk számos költségeket.
  3. Tartsuk szem előtt a minimumdíjakat: amikor kis összegeket utalunk (pl. járulék), érdemes odafigyelni a rájuk, mivel van, hogy olyan alacsony összegeket utalunk, hogy egy ún. minimumdíjat fizetünk meg. A különböző bankoknál más-más minimumdíjakat vonnak az utalások során. Ahányszor utalunk, ezt a minimumdíjat a tranzakciós illetékkel mindig megfizetjük, ezért érdemes megnézni melyik banknál mennyi ez a minimumdíj, és akár aszerint választani bankot.
  4. Utalás helyett készpénzfizetést alkalmazzunk: a legtöbb készpénzbevételünknél próbáljuk meg a számlánkat készpénz formájában kiegyenlíteni.
  5. Alkalmazkodj a partnereid bankjához: figyeljük meg, hogy a partnereink melyik banknál vannak, és törekedjünk mi is ahhoz a bankhoz menni, amelyiknél a legtöbb ügyfelünk van. Ha egy-két ügyfelünk egy adott banknál intézi a pénzügyeit, érdemes annál a banknál számlát nyitnunk és a bevételeink egy részét oda csoportosítani - mivel a bankon belüli utalás mindig olcsóbb, mint a bankon kívüli. Érdemes a munkavállalókat is a cégünk bankjához igazítani, mert rájuk is ez vonatkozik, vagyis a bankon belüli utalás olcsóbb a számunkra.
  6. Folyamatosan kövessük figyelemmel a bankok kedvezményeit: ajánlatos folyamatosan követni a különböző bankok akciót, és azok szerint, akár váltani bankot. Időszakonként költséghatékony lehet a számunkra egy bankváltás, mivel évről-évre új céges számlacsomagokkal és kedvezőbb feltételekkel rukkolnak elő a bankintézetek, amik optimálisabbak lehetnek az eddigieknél.


[szerkesztés] Tippek

  • Konzultáljunk pénzügyi tanácsadóval, hogy segítsen a költségek csökkentésében.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Pénzügyi tanácsadó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Mező