Csökkenteni a magas vérnyomást

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell csökkenteni a magas vérnyomást?

Vernyomas.jpg
Magas vérnyomásról akkor beszélünk a felnőttek esetében, ha a mért érték 140/90 Hgmm felett van. A magas vérnyomás nagyrészt civilizációs betegség, nagy százalékban a helytelen és mozgásszegény életmódra vezethető vissza. Gyógyszeresen is kezelhető, de számos életstílusbeli változásra is szükség van a valódi eredményességhez.

[szerkesztés] Lépések

 1. A legfontosabb feladatunk a megelőzés, hogy ne alakulhasson ki a magas vérnyomás.
  1. Mozogjunk rendszeresen, legalább heti 2-3 alkalommal! Mindig az életkorunknak megfelelő mozgásformát válasszunk, a mozgás intenzitása pedig igazodjon az állóképességünkhöz és az egészségi állapotunkhoz.
  2. Ügyeljünk arra, hogy a testsúlyunk a normál tartományban maradjon, vagyis a testtömeg-indexünk (BMI) ne lépje túl a 25,00 értéket!
  3. Mérsékelten sózzuk az ételeinket, lehetőleg csökkentsük minimálisra a só fogyasztást! 5-6 grammnál nagyobb mennyiségben nem szabad konyhasót fogyasztani naponta.
  4. Kevés alkoholt és kevés koffeint vigyünk be a szervezetünkbe!
  5. Szokjunk le a dohányzásról! A dohányzás jelentősen növeli vérnyomást, ezért ha dohányzunk, fokozatosan próbáljunk meg leszokni!
  6. Aludjunk eleget! Az elegendő mennyiségű, nyugodt, zavartalan éjszakai alvás csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
 2. Amennyiben mégis kialakul a magas vérnyomás – amit rendszeres házi vérnyomásméréssel könnyen kideríthetünk – az alábbi lépéseket érdemes mindenképp betartani:
  1. Azonnal forduljunk orvoshoz a magas vérnyomás okainak kiderítése miatt, és hogy minél hamarabb megkezdődhessen a kezelés!
  2. A kezelő orvosunk által felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszert pontosan az előírt adagolás szerint szedjük be!
  3. Fogyasszunk olyan gyógynövényeket, melyek jótékony hatása a vérnyomás csökkentése szempontjából jelentős!
  4. Ügyeljünk a helyes táplálkozásra! Javasolt a friss zöldség, gyümölcs, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek fogyasztása, mert ezek tartalmazzák a káliumot, magnéziumot, kalciumot, ami elengedhetetlen a szervezet számára a vérnyomás normális szinten tartásához.
  5. Szükség esetén próbáljuk ki a DASH diétát! A DASH diéta lényege a sok zöldség, gyümölcs, alacsony zsírtartalmú tejtermék fogyasztása, a só, vörös hús, édesség és cukros italok mennyiségének csökkenése mellett.
  6. Stressz okozta feszültség csökkentése szintén elengedhetetlen a magas vérnyomás kezelésében, ezért törekedjünk a természetes módon történő stressz kezelésre! Erre lehet megoldás a rendszeres sporttevékenység, amely amellett, hogy kitűnő stressz-levezetés, az egészségünknek is jót tesz.
  7. Mozogjunk többet, mint a hipertónia diagnosztizálása előtt! Heti 5-7 alkalommal végzett legalább 30 perces aktív testmozgás jelentősen csökkenti a vérnyomást.
  8. Kerüljük a tömény, égetett szeszek fogyasztását! Ha alkoholt fogyasztunk, akkor is inkább jó minőségű bort vagy sört igyunk, ne pedig tömény égetett szeszt!
  9. Legalább 500 mg C-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe naponta! A jelentős C-vitamin-bevitel a kollagén termelődésre kifejtett hatásával biztosítja az erek falának megfelelő rugalmasságát.

[szerkesztés] Tippek

 • Javasolt mozgásformák: séta, úszás, kerékpározás.
 • Egyéni tréninggel, esetleg pszichoterápiás kezeléssel, egyes meditációs gyakorlatok megtanulásával elérhetjük a stressz okozta feszültség csökkentését.
 • Keressük meg azt a helyet, időpontot vagy tevékenységet, ami alkalmas lehet a pihenésre, a stressz hatásainak csökkentésére!
 • Vérnyomáscsökkentő hatású gyógyteák fogyasztása ugyancsak ajánlott.
 • Naponta 15 perces, lassú légzés nyolc héten keresztül jól mérhetően mérsékelheti az emelkedett vérnyomást.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Fokhagyma
 • Citromfű
 • Galagonya
 • Fagyöngy
 • Csalánlevél
 • Napraforgó szirom
 • Fekete ribizli
 • Automata vérnyomásmérő készülék
 • Kezelőorvos által felírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A testmozgást természetesen orvosi ellenőrzés mellett végezzük, mert a hirtelen nagy igénybevétel a pulzusszám kóros emelkedéséhez vezethet!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka