Citromos-málnás csokitortát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell citromos-málnás csokitortát készíteni?

C-málna.jpg

Hamarosan beköszönt a hőség és a málnaszezon. Ilyenkor talán kevésbé vágyunk az édes, nehezebb édességekre. Ezzel a citromos-málnás felüdüléssel viszont biztosan mindenkit leveszünk a lábáról, még a tomboló nyár kellős közepén is.

[szerkesztés] Lépések

  1. Készítsük el a tésztát az alábbi alapanyagokból:
    • 10 dkg liszt
    • 10 kg cukor (lehet barnacukor is)
    • 2 tojás
    • 100 ml kókuszolaj vagy 10 dkg puha vaj
    • 5 dkg étcsokoládé
    • 5 dkg tejcsokoládé
    • 1 evőkanál kakaó
    • csipet só
    • 1 evőkanál szódabikarbóna
    • 9 dkg málna
    • 6 dkg őrölt mandula (kihagyható)
    • A csokoládét megolvasztva, mindent egybeöntve összekeverjük a hozzávalókat, akár össze is turmixolhatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt kör alakú tepsibe beleöntjük, és a 160 fokos előmelegített sütőbe behelyezzük. Körülbelül 50-60 perc alatt megsül, de érdemes tűpróbával tesztelni.
  2. Mialatt a tészta sül, érdemes elkészíteni a krémet, melyhez a hozzávalók:
    • 4 tojássárgája
    • 2 tojás
    • 1 citromnak a héja
    • 3 citrom leve
    • 10 dkg cukor
    • 10 dkg vaj (hideg!)
    • 25 dkg mascarpone
    • Kockázzuk fel a vajat. A mascarpone és a vaj kivételével keverjük össze a hozzávalókat, majd lassú tűzőn kavarjuk sűrűre. miután elkezd besűrűsödni, adjuk hozzá a vajdarabkákat. Főzzük puding állagúra, majd hagyjuk kihűlni. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, jól keverjük össze őket, amíg hab állagú nem lesz, majd száműzzük a hűtőbe legalább 1-1,5 órára.
  3. Miután kihűlt a krém, állítsuk össze a tortát. Tálalás szempontjából többféle variáció is létezik, csakis fantáziánk szabhat neki határt!
    • Mini falatkák: vágjuk fel kockákra a piskótát, majd osszuk szét őket kis tálkákba. Ezután a krémet arányosan öntsük szét az egyes tálak között. Keverjük össze, és kész is citromos-málnás csokis piskóta desszertünk.
    • Torta: Hagyhatjuk egyben is a piskótát és készíthetünk belőle tortát. A krémtől függően hagyhatjuk egyben is akár a piskótát, amit leöntünk a krémmel, egyenletesen eloszlatva rajta. Ha pedig krémesebb, könnyebb tortára vágyunk, vágjuk ketté a piskótát, a krémet pedig oszlassuk el a piskóták között, illetve a torta tetején.
  4. Díszítsük a tortát: Fahéjjal, csokireszelékkel és málnadarabokkal. A fehércsoki-reszelék harmonizál a citromkémmel és a sötétebb csokidarabkákkal.

[szerkesztés] Tippek

  • Megbolondíthatod egy kis fahéj hozzáadásával.
  • Akár már a tésztába is szórhatsz málnadarabkákat, mielőtt még rácsuknád a sütő ajtaját.
  • A málnaszezon idején raktározz be a gyümölcsből a mélyhűtődben, így nem leszel gondban, ha a tél közepén kívánnád meg ezt a finomságot.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • sütő
  • tojás
  • liszt
  • cukor
  • kókuszolaj
  • vaj
  • szódabikarbóna
  • fahéj
  • málna
  • kakaó
  • csokoládé
  • mandula
  • citrom
  • mascarpone
  • sütőpapír

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha a piskóta elkezd pirulni, takard le a tetejét, hogy ne égjen meg, amíg a belseje még sül.
  • Ha nem eszed meg azonnal a tortát, akkor rakd hűtőbe, viszont ügyelj arra, hogy krémességének köszönhetően összeesik, így ne tárold napokig.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

SzNiki