Cikkek:Mikortól mondjuk a vízre azt, hogy tiszta

Innen: Hogyankell.hu

Mikortól mondjuk a vízre azt, hogy tiszta?

Httpsgottiwater.hu - 2023 december - Cikk1.jpg

Az egészséges életvitel szempontjából fontos, hogy elegendő tiszta vizet fogyasszunk. Kevesen tudják azonban, hogy a víz tisztasága egyáltalán nem olyan dolog, amit első ránézésre képesek lehetnénk megállapítani.

Mikortól mondhatjuk tehát azt, hogy a poharunkba kristálytiszta, egészséges víz kerül? A csapvíz vagy az ásványvíz a jobb megoldás? És mit tehetünk, ha szeretnénk a napi folyadékadagunkhoz környezettudatos módon hozzájutni? Ebben a bejegyzésben most mindenre fény derül.

Milyen ízű az igazán tiszta víz?

A víz tisztaságát látszólag pusztán a külleméből képesek vagyunk megállapítani, gondolhatják sokan. Alapvetően színtelen, szagtalan, áttetsző, frissítő ízű folyadékról beszélünk. A dolog persze nem ilyen egyszerű. Az ízét, a színét és a szagát is sok dolog befolyásolhatja, többek közt a forrás típusa, valamint a szennyeződések is.

Ha túl sok magnéziumsó található benne, az keserű ízt eredményez. Ezzel szemben a nitrátsók édes, a kloridok sós, míg a vas túltengése fémes ízhez vezet. A GottiWater kínálta kiváló tisztaságú ásványvíz azonban minden esetben frissítő hatású, kellemetlen utóíztől vagy szagoktól mentes, ámde a szükséges ásványi anyagokban gazdag ital.

Az első benyomáson túl: milyen a tiszta víz összetétele?

Kevesen tudják, hogy a szép, áttetsző megjelenés nem feltétlenül jelenti azt, hogy tiszta folyadékot iszunk. A víz ugyanis kizárólag azután nyilvánítható emberi fogyasztásra alkalmasnak, hogy megbizonyosodtunk arról, hogy a különböző baktériumoktól és mikroorganizmusoktól egyaránt mentes. Ezek a szennyeződések szabad szemmel láthatatlanok, ettől függetlenül azonban veszélyesek: akár rosszullétet vagy megbetegedést is okozhatnak.

A víz tehát csak akkor nevezhető tisztának, ha száz százalékban mentes az emberi szervezetre káros baktériumoktól és mikroorganizmusoktól, szervesanyag-tartalma pedig nem túl magas. A túlzottan sok tápanyag kedvez a baktériumok szaporodásának. Fontos továbbá, hogy a tiszta ivóvíz a megfelelő szervesanyag-tartalom mellett a szervezet számára nélkülözhetetlen kalcium- és magnéziumvegyületeket is a megfelelő arányban tartalmazza.

Csapvíz vagy ásványvíz: melyik a jobb döntés?

Sokan döntenek úgy, hogy a hétköznapokban a csapvizet választják az ásványvíz fogyasztása helyett. Ennek legfőbb oka, hogy a palackozott ásványvíz drága, vásárlása pedig felesleges hulladéktermeléssel jár. Mivel hazánkban a csapvíz jó minőségű, így ez nem feltétlenül jelent gondot. Érdemes azonban tudni, hogy kevesebb, a szervezetünk számára fontos ásványi anyagot tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy a tisztítási folyamatnak köszönhetően a szaga és az íze is kellemetlen lehet.

Szerencsére, ha ásványvízről beszélünk, ma már nem csak a palackozott alternatívára hagyatkozhatunk. Ha szeretnénk a mindennapokban friss, tiszta és egészséges vizet fogyasztani, választhatunk ballonos ásványvizet is. Ez a megoldás nemcsak kényelmes, de a rengeteg műanyaghulladékot termelő palackozott opcióval szemben környezetbarát módja is a mindennapos folyadékbevitelnek.