Cikkek:Innovatív megoldások a CNC esztergálásban

Innen: Hogyankell.hu


Innovatív megoldások a CNC esztergálásban

Https- coware.hu - 2021 december - Cikk1.jpeg

A CNC esztergálás a CNC megmunkálás egyik típusa, amelynél a megmunkált darabot vagy anyagot nagy sebességgel forgatják, és egy vágószerszám forgácsolja le az anyagot, mindez számítógéppel vezérelve történik.

A CNC-esztergálás ugyanazon az elven működik, mint az esztergagép, amelynek eredete az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Az NC-, CNC-esztergák az összes mozgást önműködően végzik, az egyes tevékenységeket számjegyvezérléssel vagy számítógéppel irányítják.

Esztergálási megoldások napjainkban

Ma már a CNC-esztergapadok rengeteg funkcióval vannak ellátva, így nagyobb teljesítmény érhető el, ráadásul gyorsabbak és pontosabbak a korábbi esztergáknál. Az óránként megmunkált darabszámmal mérik az esztergálás hatékonyságát, teljesítményét. Ahhoz, hogy ezt maximalizálni tudják, szükség van a teljes gyártási folyamat kézben tartására, amelynek legfőbb eszköze egy modern CNC-vezérlő. Fontos, hogy mind a szerszámgép, mind a CNC-vezérlő könnyen kezelhető legyen.

- Többfunkciós esztergálás - A nagy sebességű CNC esztergálás mellett a modern CNC esztergagépek gyakran marásra is képesek. A marási lehetőséggel rendelkező gépekbe való befektetés észszerű, mivel így nem szükséges két gépbe beruházni.

- Menetesztergálás - A vibráció olyan probléma, amely hatással van a fémvágási folyamatokra, beleértve a nagy sebességű esztergálást is. Ennek a jelenségnek súlyosabb következményei lehetnek az esztergagépen történő menetvágásnál. Ezek megkerülésére a jó CNC-k automatikusan beállítják a vágási sebességet, hogy minimalizálják a rezgések menetminőségre gyakorolt ​​hatását.

- Többrészes esztergálás - A kiválasztott CNC-k fejlett funkciói lehetővé teszik akár négy munkadarab egyidejű vágását egy szabványos esztergagépen. A CNC rugalmas pálya- és tengely-hozzárendelési funkciói lehetővé teszik a szinkronizált mozgást. Egy másik CNC funkció használatával két munkadarab egyidejű modellezése is lehetséges.

- Svájci típusú esztergálás - Ahogy a neve is sugallja, a svájci típusú esztergálás ideálisan alkalmas kis méretű, nagy pontosságú alkatrészek gyártására óra-, orvos- vagy fogászati ​​ipar számára. A sokoldalú CNC gépeknek támogatniuk kell ezt a fajta megmunkálást, és képesnek kell lenniük több alkatrész előállítására egyetlen ciklusban.

Ha meghibásodik a CNC esztergája, akkor sem kell aggódnia, mert már Magyarországon is elérhető a cserejavítás szolgáltatás, melyet a COWARE biztosít.

A CNC esztergálás előnyei

Egyik legfontosabb a nagy ismétlési pontosság, valamint stabil minőséget és tervezhető költségeket jelent, kifejezetten alkalmas nagy szériás gyártásra is. A megmunkálási méretekben a miniatűr alkatrészektől kezdve akár több méteres átmérőjű munkadarabok esztergálása is lehetséges.