Cikkek:2022-től az átalányadó még kedvezőbbé válik

Innen: Hogyankell.hu


2022-től az átalányadó még kedvezőbbé válik

Https- www.billingo.hu - 2021 december - Cikk4.jpeg

Jövő évtől sokak számára válhat kedvezőbbé az átalányadózás. Mi a lényege? Kik választhatják ezt az adózási formát? Milyen feltételeket kell teljesíteni? Milyen költséghányadok vannak? Milyen kedvezmények érhetőek el az szja rendszerében? Mit érdemes tenni az átalányadózásra való áttérés előtt? Mutatjuk a válaszokat!

Az átalányadó esetében az adót a jövedelem, vagyis az adóalap után kell megfizetni. A bevétel költséghányaddal csökkentett része a jövedelem. A költséghányad 40, 80 és 90 százalék lehet. Mely tevékenységek tartoznak a különféle költséghányadokhoz? Ezt a törvény tételesen felsorolja. A 40 százalékos költséghányad számít alapesetnek.

Milyen feltételeknek kell teljesülnie a váltáshoz?

Az átalányadó választásának vannak feltételei. Az egyik feltétel például, hogy az adott évben, valamint az azt megelőző adóévben az éves minimálbér tízszeresét ne lépje túl a bevétel. Az említett értékhatár az éves minimálbér ötvenszeresére növekszik, ha az átalányadózást választó kizárólag kiskereskedelmi tevékenységgel foglalkozik.

Természetesen a bevételi értékhatárt arányosítani kell, ha a kezdő vállalkozás év közben dönt úgy, hogy az átalányadót választja. Az átalányadó választására mezőgazdasági őstermelő és egyéni vállalkozó egyaránt jogosult.

Milyen adókat és járulékokat kell fizetni?

Természetesen az adóalap után adókat és járulékokat kell fizetni. Melyek ezek? A 15 százalékos szja, a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék és a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó.

Az átalányadó választása azok számára kedvező, akiknek kevés a költségszámlája. A kata adózást választók számára is jó döntés lehet bizonyos esetekben az átalányadózásra történő áttérés. Például akkor, ha kapcsolt vállalkozástól szerezne bevételt a kisadózó, valamint akkor is, ha hárommillió forintot kapott egy adóalanytól a kisadózó.

Adókedvezmények, melyeket igénybe lehet venni

Az alábbiakban 200.000 Ft-os minimálbérrel és 260.000 Ft-os garantált bérminimummal számoltunk, illetve 13 százalékos szochóval. Személyi kedvezmény esetén, 40 százalékos költséghányaddal, évi nettó 10 millió forintos bevételnél, tisztán adózott jövedelemként 7.744.000 Ft marad. 25 év alatti fiatalok kedvezménye esetén, 40 százalékos költséghányaddal, évi nettó 10 millió forintos bevételnél tisztán adózott jövedelemként 8.344.000 Ft marad.

Első házasok kedvezménye esetén, 40 százalékos költséghányaddal, évi nettó 10 millió forintos bevételnél, tisztán adózott jövedelemként 7.684.000 Ft marad. Négy vagy többgyermekes anyák kedvezménye esetén, 40 százalékos költséghányaddal, évi nettó 10 millió forintos bevételnél, tisztán adózott jövedelemként 8.344.000 Ft marad. Az átalányadózásra való áttérés gondos körültekintést igényel. A döntés meghozatala előtt mindenképpen érdemes felkeresni egy könyvelőt vagy egy adószakértőt.