Chia magot felhasználni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell a chia magot felhasználni?
Nem is gondolnánk, hogy mekkora erőt rejt, és mennyi hasznos tápanyagot tartalmaz ez az apró mag. A tengeri halakat megszégyenítő omega-3 zsírsav és magas A-, E-, C- és B-vitamin tartalmának köszönhetően akár a szépség magjának is nevezhetnénk. Ráadásul íztelen, így szinte bármibe belecsempészhetjük mindennapjaink során!
[szerkesztés] Lépések
- Készítsünk vele pudingot! Két bögre tejhez adjunk fél csésze chia magot, és hagyjuk állni legalább egy fél napot! Ízesíthetjük kakaóporral, mézzel vagy bármilyen pépesített gyümölccsel!
- Az előző felhasználást továbbgondolva, a tej helyett használhatunk bármilyen másik tejterméket: joghurtot, kefirt, tejfölt, krémtúrót.
- Fogyasszuk szárazon, salátára szórva! Mivel íztelen, így szinte bármilyen típusú salátára rászórhatjuk anélkül, hogy hagynunk kellene állni!
- Panírozzunk vele! Miután megőröltük a magot, keverjük hozzá pár teáskanál vízhez! Hagyjuk állni, így a vízből zselét képez, majd indulhat a panírozás! Ebben az esetben a tojást helyettesíti, de ha ezután a darálatlan magba is beleforgatjuk, akkor lisztet sem kell használnunk a sütés során!
- Készítsünk belőle italt! Egy pohár vízhez csavarjunk ki egy fél citromot, adjunk hozzá egy kis mézet, és keverjünk bele két kávéskanál chia magot! Az ital azonnal fogyasztható!
- Készítsünk turmixot vagy smoothie-t! Lehet bármilyen, a chia mag íztelensége semmilyen ízvilágot nem borít fel, így bármilyen italnak észrevehetetlen kiegészítője.
[szerkesztés] Tippek
- A chia mag tulajdonsága, hogy magába szívja a nedvességet, így folyadékba keverve összesűrűsödik és szilárd állapotú lesz a folyadék. Ha így túl töménynek találjuk, nyugodtan hígítsuk fel egy kis tejjel vagy joghurttal!
- A magot zárt edényben, hűvös és sötét helyen táruljuk, hogy minél tovább felhasználhassuk!
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Chia mag
- Tejtermékek
- Víz
- Saláta
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A napi maximális chia mag bevitel ne haladja meg a négy evőkanálnyit, mert könnyen túladagolhatjuk a vitaminokat!
- Ha sokszor megfájdul a hasunk tejtermékek fogyasztása után, akkor válasszunk laktózmenteset! A kókusz, mandula- vagy rizstej tökéletes helyettesítője a hagyományos tejnek!
- Ha chia magot vásárolunk, akkor kizárólag fehéret, feketét, barnát, vagy ezek kombinációját vegyünk le a polcról, ugyanis a vörös chia mag még éretlen!